Τα παζάρι της Ξάνθης

Με άρωμα Ανατολής, παραδοσιακά προϊόντα, ντόπια οπωροκηπευτικά, κάθε λογής ενδύματα και επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη το παζάρι της Ξάνθης αποδεικνύει κάθε Σάββατο ότι η καρδιά της Θράκης συνεχίζει να χτυπά.

Με μακρά ιστορική παράδοση που κρατά ήδη από τον 15ο αιώνα, το παζάρι της Ξάνθης κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Κάθε Σάββατο συρρέουν στην πόλη άνθρωποι από την ευρύτερη περιοχή, τους όμορους νομούς αλλά ακόμη και τουρίστες από χώρες, όπως η  γειτονική Βουλγαρία και η Γερμανία. «Μας άρεσε πολύ η βόλτα. Είναι κάτι που δεν το συναντάς αλλού. Οι τιμές είναι πολύ καλές», δήλωσε ο Ντάνιελ Κόστερς, Γερμανός που κάνει διακοπές με τη σύζυγό του, Υβόν, στη Θράκη.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της τεράστιας αυτής υπαίθριας αγοράς είναι η πολυπολιτισμικότητα. Εκεί θα δει κανείς χριστιανούς, μουσουλμάνους, παλλινοστούντες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Ρομά, Κινέζους και Αφρικανούς να δουλεύουν σε διπλανούς πάγκους αλλά και να κάνουν τις αγορές τους.

Στους πάγκους θα βρει κανείς ό,τι μπορεί να χρειάζεται ένα νοικοκυριό, από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ρούχα, παπούτσια μέχρι είδη υγιεινής και οικιακής χρήσης. Σε μικρότερους πάγκους συνήθως ή σε μια γωνιά στις σκάλες πωλούνται μυρωδικά, όπως φρέσκια ρίγανη, χαμομήλι, τσάι του βουνού, τα οποία ανάλογα με την εποχή ποικίλουν. Κεντήματα και χαλιά μπορεί ν’ αναζητήσει κανείς εκεί σε γειτονικούς πάγκους. Τους χειμερινούς μήνες, φυσικά, δεν λείπει και το σαλέπι. Πέρα από όλα αυτά, κάθε Σάββατο στους αυξημένους από την κίνηση δρόμους της Ξάνθης, μουσικοί και οργανοπαίχτες δίνουν το δικό τους χρώμα στην πόλη.

Αν και η οικονομική κρίση έστρεψε πολλούς στις λαϊκές αγορές λόγω των χαμηλών τιμών, οι μικροπωλητές εκφράζουν παράπονα. «Τώρα με την  κρίση ο κόσμος στριμώχτηκε. Εμείς αυτόν περιμένουμε. Αν έχει ο κόσμος, έχουμε και εμείς», δήλωσε η κ. Παρασκευή, η οποία εδώ και 40 χρόνια πουλά μαζί με τον σύζυγό της εσώρουχα. «Ο κόσμος έχει περιοριστεί πάρα πολύ και οι τιμές μας έχουν πέσει σημαντικά. Παρόλα αυτά, πάλι δεν υπάρχει δουλειά. Ο κόσμος δεν έχει να αγοράσει», ανέφερε η κ. Αφροδίτη, η οποία εδώ και 20 χρόνια πουλά ρούχα και παπούτσια. Ο κ. Μίμης, γέννημα θρέμμα Ξανθιώτης, μπορεί να μην είναι από αυτούς που διαθέτουν την πραμάτεια τους απευθείας από την παραγωγή στην κατανάλωση, όπως συνηθίζουν πολύ τοπικοί παραγωγοί και αγρότες αλλά εγγυάται για την ποιότητα του εμπορεύματός του. «Δέκα χρόνια είμαι στο παζάρι. Πουλάω λαχανικά που τα παίρνω από τη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε.«Βλέπεις; Σήμερα δεν κάναμε τίποτα», συμπλήρωσε και μας έδειξε τους γεμάτους πάγκους του.

Άνθρωποι του μεροκάματου και του μόχθου, άνθρωποι απλοί και καθημερινοί είναι αυτοί που κάθε Σάββατο βρίσκονται στην πλατεία Εμπορίου, εκεί που λαμβάνει χώρα το μεγάλο αυτό γεγονός. Η Θράκη, λοιπόν, δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στο προσκήνιο μόνο στις εκλογές, αλλά και σε κάθε στιγμή της, γιατί σίγουρα έχει να προβάλει πολιτισμό και κάτι που δεν το έχουν πολλές άλλες περιοχές… πραγματική ανοχή στη διαφορετικότητα.

 

No related posts.