Χειροτεχνία: Τίποτα δεν πάει χαμένο!

Ανατρέχοντας στα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης μας, δηλαδή στο Νηπιαγωγείο, η χειροτεχνία αποτελούσε το κυριότερο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Όσο μεγαλώνουμε, βέβαια, τόσο οι ώρες που ασχολούμαστε με την χειροτεχνία λιγοστεύουν μέχρι που να ελαχιστοποιηθούν ή και να εκλείψουν εντελώς. Έτσι, σταδιακά η πλειοψηφία των ανθρώπων την εγκαταλείπει εντελώς. Τί συμβαίνει όμως με αυτούς που δεν την εγκαταλείπουν ποτέ;

Οι περισσότεροι κάτοικοι μεγάλων πόλεων θα έχουν συναντήσει τους πλανόδιους πωλητές κοσμημάτων ή άλλων αντικειμένων που έχουν κατασκευασθεί – συνήθως – από τους ίδιους. Το μεγάλο λάθος των περισσοτέρων υποψηφίων αγοραστών έγκειται στο ότι συνδέει το προϊόν του δρόμου με το φθηνό και το «κακής ποιότητας». Οι πωλητές αυτοί εκθέτουν τις δημιουργίες τους και προσπαθούν να βγάλουν ένα μικρό επιπλέον εισόδημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι η μόνη και κύρια ασχολία τους ή ότι όσα έχουν κάνει είναι πρόχειρα, απλώς και μόνο επειδή τα διαθέτουν στον δρόμο και όχι σε κάποιο κατάστημα. Ίσα – ίσα τα περισσότερα είναι εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής, καθώς οι ίδιοι έχουν ξοδέψει πολλές ώρες για την κατασκευή τους.

Η χειροτεχνία γενικώς υποτιμάται ενώ θα μπορούσε να αποτελεί έναν βασικό τομέα της οικονομίας πολλών κοινωνιών. Βέβαια πολλές φορές οι τιμές των προϊόντων χειροτεχνίας είναι λίγο πιο ακριβές σε σχέση με αυτές των αντικειμένων του μαζικού εμπορίου. Η υψηλότερη όμως τιμή τους δικαιολογείται και από πολλές απόψεις.

Καταρχάς, στην χειροτεχνία τίποτα δεν πάει χαμένο! Ένα παλιό περιοδικό, ένα καπάκι μπύρας, ένα κομμάτι ύφασμα… αν πέσει σε «χρυσοχέρη» μπορεί να μετατραπεί σε αριστούργημα. Επιπλέον αυτές οι δημιουργίες είναι συνήθως μοναδικές, σε αντίθεση με τα αντικείμενα του μαζικού εμπορίου, τα οποία τα βλέπουμε ξανά και ξανά! Οι τιμές εξάλλου είναι ελάχιστα πιο υψηλές και… όσα χρήματα διαθέσεις παραπάνω, ξέρεις ότι θα πάνε σε κάποιον που διέθεσε χρόνο, έψαξε τα υλικά, είχε την έμπνευση… και όχι σε κάποιο μεγάλο εμπορικό οίκο.

Βέβαια η χειροτεχνία δεν βρίσκεται μόνο στους πλανόδιους πωλητές. Υπάρχουν πλέον πολλά καταστήματα με είδη χειροτεχνίας που δεν χορταίνεις να κοιτάς! Πρόκειται για έναν τομέα που αρχίζει σταδιακά να ανθίζει ενώ ήδη διοργανώνονται σεμινάρια που προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις και μεγάλη βοήθεια σ’ αυτούς που θέλουν να κάνουν την χειροτεχνία ή το crafting …επάγγελμα! Όσοι, λοιπόν, ασχολούνται είτε ενταντικά είτε θέλουν να γεμίσουν τον χρόνο τους, αξίζει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα ftiaxto.gr, η οποία περιέχει όμορφες ιδέες και πληροφορίες για επικείμενα σεμινάρια ή εκδηλώσεις.

Συνεπώς, ως καταναλωτές πρέπει να εκτιμήσουμε περισσότερο το χειροποίητο. Ενώ όσοι ασχολούνται με την χειροτεχνία και φοβούνται να το προχωρήσουν… ας συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα!

No related posts.