Καλλιτεχνικές δημιουργίες στην «Πόλη του Φωτός»

Η πλατεία Ιγκόρ Στραβίσκι (Place Igor­ Stravinsky) στο κέντρο του Παρισιού φιλοξενεί καθημερινά πλήθος επισκεπτών. Μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν τον ήλιο και θαυμάζουν τους καλλιτέχνες πεζοδρομίου (pavement artists), όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται, που ζωγραφίζουν υπομονετικά το δάπεδο της πλατείας.

Η πλατεία βρίσκεται στα δεξιά του Κέντρου Ζωρζ Πομπιντού (Centre George Pompidou), το οποίο στεγάζει τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πληροφοριών και το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης από το 1977. Όλη η περιοχή αποτελεί χώρο πολιτισμού αλλά και διασκέδασης. Ο κόσμος που συγκεντρώνεται απολαμβάνει συχνά παραστάσεις μιμητικής, πλανοδίους ζωγράφους πορτραίτων και κάθε είδους καλλιτέχνες που συρρέουν για να παρουσιάσουν τα ταλέντα τους και να κερδίσουν φυσικά τα προς το ζην.

Η μοντέρνα τέχνη είναι παρούσα και εκτός μουσείου. Έτσι, οι επισκέπτες, πέρα από το πρώτο σύγχρονο σιντριβάνι του Παρισιού με τα πολλά κινητά γλυπτά των Niki de Saint Phalle και Jean Tinguely, μπορούν να θαυμάσουν τα αριστουργήματα που κείτονται στο πεζοδρόμιο της πλατείας. Γεμάτα χρώμα ή και ασπρόμαυρα είναι εξίσου όμορφα και εντυπωσιακά. Οι καλλιτέχνες, με τις κιμωλίες τους ανά χείρας, σχεδιάζουν υπομονετικά υπό την επίβλεψη των περαστικών. Άλλοι προσπερνούν αδιάφορα, άλλοι σταματούν, εκφράζουν τον θαυμασμό τους και επιβραβεύουν τους ζωγράφους αφήνοντάς τους λίγα κέρματα.

Πραγματικά θαυμάζω αυτούς τους ανθρώπους για την υπομονή τους. Χρειάζεται ώρες για να μπορέσουν να δώσουν στο έργο τους την τελική του μορφή. Γραμμές, καμπύλες, σκιές, χρώματα και πολλές λεπτομέρειες συνθέτουν αυτά τα έργα τέχνης, τα οποία την επόμενη μέρα θα έχουν πιθανότατα σβηστεί. Ένας κόπος που θα δώσει στους ανθρώπους αυτούς λίγα χρήματα για να μπορέσουν να ζήσουν, για να μπορέσουν να έρθουν εδώ και αύριο και μεθαύριο και να ριχτούν και πάλι στη ζωγραφική.

No related posts.