16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: (Στ)Αγώνες κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

«Όλοι μας είμαστε φτιαγμένοι από νερό!»… με αυτή την απλή, αλλά όχι αυτονόητη, διαπίστωση που γράφει η Νέλλη Ψαρρού στην ιστοσελίδα του νέου της ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σταγώνες», καλε τους θεατές να ενισχύσουν οικονομικά το εγχείρημα. Σε δύσκολες εποχές, τόσο από οικονομικής και από κοινωνικής άποψης, η αξιόπιστη πληροφόρηση για θέματα όπως η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, όχι μόνο θεωρείται πολυτέλεια, αλλά πολύ συχνά βρίσκεται υπό διωγμό. Στα 97 λεπτά του ντοκιμαντέρ το οποίο, στο πλαίσιο ελεύθερων προβολών σε όλη την Ελλάδα, έκανε στάση για λίγες μέρες και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. η δημοσιογράφος και ερευνήτρια παρέχει πολύτιμα στοιχεία που αφορούν τις περιπέτειες του  νερού στη χώρα μας.

Οι «Σταγώνες» χωρίζονται σε δύο μέρη. Το πρώτο έχει περισσότερο τεχνικό περιεχόμενο και εστιάζει στις αλλαγές που επιχειρούνται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για ιδιωτικοποίηση των φορέων ύδρευσης είτε για επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσα από εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών πρακτικών. Οι μύθοι που καλλιεργούνται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και την κεντρική πολιτική σκηνή για τα «τρωτά» της διαχείρισης του νερού από το δημόσιο, αποδομούνται μέσα από διεισδυτική έρευνα, καθώς και από συνεντεύξεις ακαδημαϊκών και εργαζομένων στο χώρο της ύδρευσης.

Στο δεύτερο μέρος, εύλογα παρουσιάζονται τα κινήματα και οι κάθε μορφής κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν προκύψει απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων και την εκμετάλλευσή τους με σκοπό το κέρδος. Οι μαρτυρίες των πολιτών που συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες στο Πήλιο, τα Χανιά και τη Θεσσαλονίκη ενισχύουν τα επιχειρήματα του πρώτου μέρους, δίνοντας παράλληλα και μια πιο ανθρώπινη διάστασης στο θέμα. Επιπλέον, οι αγώνες για την υπεράσπιση του νερού τίθενται σε διαχρονικό πλαίσιο μέσα από την παρουσίαση παλιότερων κινημάτων, όπως των κατοίκων της Αραβησσού απέναντι στον τότε Οργανισμό Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, το 1989.

Η δομή της ταινίας συμβάλλει στην πλήρη κατανόηση του θέματος από τον θεατή, ενώ στο γρήγορο μοντάζ παρεμβάλλονται καλοστημένα πλάνα από υδάτινες πηγές που στοχεύουν και στο θυμικό του- άλλωστε η χρήση του συναισθήματος αποτελεί βασικό συστατικό για ένα επιτυχημένο ντοκιμαντέρ. Παρά τα μικρά, σχεδόν ανεπαίσθητα, προβλήματα που παρουσιάζονται κατά διαστήματα στον ήχο, οι «Σταγώνες» είναι ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ που πληροφορεί με σαφήνεια χωρίς να κουράζει ούτε στιγμή, παρά τη μεγάλη του διάρκεια. Με δεδομένο ότι το ζήτημα του νερού θα απασχολήσει σοβαρά στο άμεσο μέλλον το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, πρόκειται για μία ερευνητική δουλειά η οποία αξίζει προσοχή και στήριξη.

No related posts.