Έξωση με τις ευλογίες της Μονής του Αγ.Όρους

Με έξωση απειλείται το τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από  την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου του Αγίου Όρους, λόγω μη καταβολής των ενοικίων για την στέγασή του. «Η Μονή Αγίου Διονυσίου αρνήθηκε να μειώσει το ενοίκιο κατά 20% (όπως ορίζει ο ν. 4002/2011 για τα κτήρια που ενοικιάζουν δημόσιες υπηρεσίες), οι διαπραγματεύσεις με το ΑΠΘ δεν τελεσφόρησαν, οπότε το ΑΠΘ αρνήθηκε να καταβάλλει τα μισθώματα, εδώ κι ενάμιση χρόνο.», αναφέρει ο πρόεδρος του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., Γρηγόρης Πασχαλίδης.

Η ανάλογη μη καταβολή του ενοικίου έγινε και στην περίπτωση του κτηρίου που νοικιάζεται στη ΔΕΘ, όπου είχε γίνει αμέσως η μείωση του ενοικίου σύμφωνα τις προβλέψεις του νόμου με αποτέλεσμα, η ΔΕΘ να είναι κι αυτή έτοιμη να κάνει αίτηση έξωσης! Η δικαιολογία εδώ ήταν η οικονομική αδυναμία του ΑΠΘ. Πώς εξηγείται, όμως, το γεγονός ότι τις προάλλες η Πρυτανεία ανακοίνωσε περίσσευμα  5 εκατ. € από τον περσινό προϋπολογισμό;

Σε κινητοποίηση, στην Κοσμητεία της σχολής, προχώρησαν την περασμένη Τετάρτη, στις 11 το πρωί, οι φοιτητές του τμήματος Δημοσιογραφίας με αίτημα την άμεση και μόνιμη επίλυση του κτιριακού προβλήματος, με τη στέγαση της σχολής στην Πανεπιστημιούπολη. Η κινητοποίηση, και γενικότερα, το ενδιαφέρον και η εμπλοκή των φοιτητών, στην αντιμετώπιση του κτηριακού προβλήματος είναι αναγκαία, φτάνει να είναι διαρκής κι όχι σπασμωδική, και επίσης, βασισμένη σε πλήρη και αξιόπιστη ενημέρωση, ώστε να είναι εύστοχη και να έχει και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Η Πρυτανεία δεν έκανε εξ αρχής στρατηγικό σχεδιασμό για την κτηριακή αποκατάσταση των Τμημάτων του ΑΠΘ που βρίσκονται εκτός πανεπιστημιούπολης, και ειδικά για εκείνα –όπως το τμήμα Δημοσιογραφίας- που ασφυκτιούν σε ανεπαρκή κτήρια από χρόνια (π.χ. διαίρεση του Τμήματος σε δύο χώρους). Στον αντίποδα, έθεσε στόχο την αγορά ενός πανάκριβου (και τεράστιου) κτηρίου για να στεγάσει ερευνητικές δραστηριότητες (κόστους € 8 εκατ.).

«Ήμουν ο μοναδικός που ανέδειξε το ζήτημα και διαφώνησε στη Σύγκλητο όταν ζητήθηκε η γνώμη μου», τονίζει ο πρόεδρος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Γρηγόρης Πασχαλίδης. Με ένα κλάσμα αυτού του τεράστιου ποσού, θα είχε επιλυθεί μονίμως η κτηριακή αποκατάσταση του Τμήματος εντός της παν/πολης, χωρίς ανάγκη να καταφύγουμε και πάλι στη λύση της ενοικίασης κτηρίου εκτός αυτής. Δεν υπήρξε κατάλληλος προγραμματισμός και οργάνωση από την πλευρά της πρυτανείας ενώ υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας του τμήματος εντός του πανεπιστημιακού campus, κάτι που αποτελεί χρόνιο αίτημα των φοιτητών του τμήματος καθώς θα υπάρχει καλύτερη πρόσβαση στις τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου π.χ στην φοιτητική λέσχη, την βιβλιοθήκη, το γυμναστήριο κλπ.

«Το κτίριο και οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες για μαθήματα. Βέβαια η έξωση αυτή, αν δεν υπάρχουν αίθουσες να καλύψουν το τμήμα μας, μπορεί να οδηγήσει σε κατάργηση του τμήματος, κάτι που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις σε εκατοντάδες», δηλώνει φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Νικολέτα Σαββάκη. Επικρατεί αδυναμία μακρόχρονου κτηριακού σχεδιασμού από μέρους των εκάστοτε Πρυτανικών αρχών, και ταυτόχρονα, ατολμία αξιοποίησης άλλων χρηματοδοτικών δυνατοτήτων, όπως λ.χ. καταβολή (αντί ενοικίου) δόσης σε οικοδομική εταιρία που θα κατασκεύαζε (ή ανακατασκεύαζε υπάρχον) κτήριο του ΑΠΘ για τις ανάγκες μας. Αν είχε επιλεγεί το δεύτερο σενάριο, τώρα θα υπήρχε ιδιόκτητο κτήριο, πρότυπων προδιαγραφών εντός του campus.

Με τα εξώδικά της, η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου του Αγίου Όρους επιχειρεί να εκδιώξει ένα τμήμα το οποίο έχει ανακηρυχθεί ως ένα από τα 50 καλύτερα της Ευρώπης στον τομέα των κοινωνικών επιστημών. Στο διάστημα αυτό το ΑΠΘ, του οποίου η κρατική χρηματοδότηση έχει περικοπεί στο μισό, έχει καταβάλει προς την Ιερά Μονή περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ ως μίσθωμα για ένα κτίριο που δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μαθητεία.

Η στέγαση της σχολής στην Πανεπιστημιούπολη είναι η μόνη λύση που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών, όπως η εγγύτητα στις φοιτητικές εστίες, τη Λέσχη και η προσβασιμότητα στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Συν τοις άλλοις βασική επιδίωξη είναι το νέο κτίριο να μπορεί να φιλοξενήσει τους περίπου 500 φοιτητές και τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των ετήσιων εισακτέων. Στο ίδιο κτίριο φιλοξενείται τμήμα της σχολής των Πολιτικών Επιστημών, ενώ πολλά από τα μαθήματα από τη σχολή Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ πραγματοποιούνται στη σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και στο κτίριο της ΔΕΘ.

Το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ στεγάζεται την τελευταία 10ετία σε νεοκλασικό κτίριο στην οδό Εγνατία 46, ενώ νωρίτερα φιλοξενούνταν στο Μανδαλίδειο, επί της λεωφόρου Νίκης, το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο για στέγαση του τμήματος.

Τέλος, θεωρείται άμεση η μετακίνηση του τμήματος σε ένα κτίριο που θα πληροί τις προδιαγραφές, διαφορετικά το μέλλον του κρίνεται αβέβαιο. Βρίσκεται σε εξέλιξη η αποτίμηση των προσφορών που υποβλήθηκαν, κατόπιν διακήρυξης σχετικού διαγωνισμού, για εναλλακτικό κτήριο. Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί η κτηριακή ενότητα του Τμήματος, καθώς και η ποιότητα, η ασφάλεια και η άνετη προσβασιμότητα  των  εγκαταστάσεων που θα επιλεγούν. Εφόσον το κτήριο νοικιάζεται, τουλάχιστον θα ήταν αναγκαίο να είναι σε θέση να ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του τμήματος, που έχουν πρόσφατα μεγεθυνθεί σημαντικά εξαιτίας του υπερδιπλασιασμού των εισακτέων.

No related posts.