Κάτι διαφορετικό….

Μία μεγάλη πόλη χαρακτηρίζεται κυρίως από τις πολλές και διαφορετικές επιλογές που μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους της, ανάλογα με τις γειτονιές και τα διάφορα σημεία της. Έτσι και εγώ άρχισα να ανακαλύπτω καλύτερα την δική μου πόλη, τη Θεσσαλονίκη, όταν έγινα πια φοιτήτρια. Από τότε γνώρισα καινούργια μαγαζιά, τα οποία είτε παλαιότερα δεν είχαν πέσει στην αντίληψη μου είτε  περνούσα από έξω και απλά δεν τα πρόσεχα. Εάν, λοιπόν, ψάχνεις για κάτι διαφορετικό και θέλεις για λίγο να φύγεις από τα όρια της οδού Τσιμισκή και των εμπορικών κέντρων, τα παρακάτω αποτελούν κάποια παραδείγματα των εναλλακτικών μαγαζιών στο κέντρο της πόλης.

Στην οδό Δημητρίου Γούναρη 12 βρίσκεται το «Πάρε-Δώσε», ένα βιβλιοδισκοπωλείο μεταχειρισμένων για τους λάτρεις των βιβλίων και της καλής μουσικής. Πρόκειται για ένα μαγαζί που μετρά 20 χρόνια λειτουργίας και στο οποίο μπορεί κανείς να βρει μεταχειρισμένα βιβλία, όλων σχεδόν των ειδών, περιοδικά, κόμικς, δίσκους βινυλίου, CD και κασέτες, τα οποία έχουν επιλεγεί προσεκτικά από τον ιδιοκτήτη, κ. Παναγιώτη Τελλίδη, και αγοραστεί από συλλέκτες και ιδιώτες της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού. Το εσωτερικό του μαγαζιού εντυπωσιάζει με την οργάνωση και την ταξινόμηση όλων των προϊόντων, καθώς και με την πολύ καλή κατάσταση, στην οποία βρίσκονται. Καλύπτει όλες τις απαιτήσεις των πελατών, εξαιτίας της ευρείας γκάμας που διαθέτει και των τεράστιων συλλογών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συλλογή των βινυλίων που περιλαμβάνει περίπου 35-40.000 δίσκους. Ωστόσο, παρόλο που η ιδέα του μεταχειρισμένου αποτελεί μία οικολογική και οικονομική λύση, δεν έχει εμπεδωθεί πλήρως από την ελληνική κοινωνία. Το «Πάρε-Δώσε»  μεταφέρει επιτυχώς τη νοοτροπία του μεταχειρισμένου μέσα σ’ ένα ωραίο και οργανωμένο περιβάλλον, μ’ ένα εύρος πραγμάτων που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Κοντά στο «Πάρε-Δώσε», και συγκεκριμένα στην Πλατεία Ιπποδρομίου, βρίσκεται το «HΑΝDOVER», ένα ακόμη μαγαζί μεταχειρισμένων, αλλά αυτή τη φορά ρούχων. Τέσσερα χρόνια πριν, ο Κοσμάς αποφάσισε να ανοίξει ένα μαγαζί στο κέντρο της πόλης, το οποίο να πουλά secondhand ρούχα, έχοντας ως παράδειγμα το μαγαζί «Yesterday’s Bread» στην Αθήνα. Έτσι ξεκίνησε να πουλά μεταχειρισμένα είδη ένδυσης, καθώς και παπούτσια, γυαλιά ηλίου, κ.α., από εταιρίες secondhand του εξωτερικού. Με ρούχα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και που συνδυάζουν την ποιότητα και τις καλές τιμές, το «HANDOVER» είναι ένα μαγαζί για όλους, για ηλικιωμένους και εφήβους, για φοιτητές ή και νοσταλγούς που αναζητούν ρούχα της δεκαετίας του ‘60, του ’70 και του ’80. Μ’ ένα χώρο που ταιριάζει με το concept και μουσική που ολοκληρώνει την ωραία ατμόσφαιρα, το «HANDOVER» αποτελεί την τέλεια επιλογή για κάποιον που δεν φοβάται ή τον ξενίζει το διαφορετικό.

Τέλος, ένα μέρος με βαρύνουσα πολιτιστική σημασία, αποτελεί το «ΕΛΛΗΝΟΑΡΜΕΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «Ροστωμ Αλατζιαν». Παλαιά βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, πίνακες ζωγραφικής, νομίσματα και γραμματόσημα βρίσκονται στο υπόγειο μαγαζί του κ. Χρήστου Βουλγαρίδη, στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου 55. Το εν λόγω παλαιοπωλείο διαθέτει μία τεράστια συλλογή λογοτεχνικών, νομικών, θρησκευτικών, κυνηγετικών και περιηγητικών βιβλίων, κυρίως στα ελληνικά, καθώς και άλλων παλαιών αντικειμένων.

Τα παραπάνω παραδείγματα αποτελούν εναλλακτικές και οικονομικές επιλογές μαγαζιών της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν και μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα σακίδιο στην πλάτη, καλή παρέα και διάθεση για περπάτημα!

No related posts.