Η πειρατεία σκοτώνει…. τα Video Club!!

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας μειωμένη «κατανάλωση» ταινιών σε DVD, με αποτέλεσμα πολλά Video Club να κλείσουν το ένα μετά το άλλο.

 Φυσικά το γεγονός αυτό πολλοί θα ισχυρίζονταν πως οφείλεται στην οικονομική κρίση καθώς δεν μπορεί το κοινό να διαθέτει χρήματα για να νοικιάζει ταινίες DVD. Οι εταιρίες ενοικίασης ταινιών δεν έχουν προβεί σε κάποια μείωση των τιμών, επομένως το κοινό κατευθύνθηκε προς την εύκολη λύση, δηλαδή την πειρατεία. Ουκ ολίγοι κατεβάζουν ταινίες από το διαδίκτυο, τις γράφουν σε δίσκους DVD ή τις βλέπουν online. Ποιος δίνει πια 2,50 ευρώ για να δει μια ταινία στο σπίτι; Όμως η πειρατεία των ταινιών δεν οφείλεται μόνο στην κρίση. Πολλοί νέοι πριν από το 2012 που εκδηλώθηκε η κρίση κατέβαζαν ταινίες από το διαδίκτυο δοκιμαστικά, μιας και υπήρχε περίπτωση να μην τους άρεσαν τελικά και να «έκλαιγαν» τα χρήματά τους. Όμως υπάρχει και η περίπτωση κάποιοι να θέλουν να δουν μια ταινία αργά την νύχτα και να μην μπορούν να βγουν έξω ή να μην είναι ανοιχτά τα Video Club, αν και πολλά Video Club έχουν μεριμνήσει και γι’ αυτήν την περίπτωση με μηχανήματα, μέσω των οποίων μπορείς να νοικιάσεις ή να επιστρέψεις μια ταινία χωρίς να μπεις στο Video Club.

Αν και υπήρξαν κάποια προωθητικά προγράμματα, τα οποία εξακολουθούν να τρέχουν, δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα… Και εδώ γεννάται η απορία σε πολλούς… Μήπως ευθύνεται και η καλωδιακή τηλεόραση, για παράδειγμα η Nova ή η OTE TV, για την μείωση ενοικίασης ταινιών; Κι όμως όχι. «Παρά το γεγονός πως υπάρχει σταδιακή αύξηση τον τελευταίο καιρό στην εγκατάσταση και αγορά του ΟΤΕ ΤV, αυτό γίνεται κυρίως για τα αθλητικά κανάλια και όχι για τις ταινίες. Αν πρέπει να πούμε πως κάτι ευθύνεται, τότε σίγουρα φταίει το διαδίκτυο», σημείωσε ο Αλέξανδρος Βαρελάς, υπάλληλος του καταστήματος τεχνολογίας. Βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που αγοράζουν τα κανάλια της Nova για τις ταινίες και τις ξένες σειρές που προβάλει. Ωστόσο μετά την πειρατεία του διαδικτύου έχει μειωθεί ακόμη και η αγορά και εγκατάσταση των συνδρομητικών καναλιών.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, πολλά Video Club έκλεισαν, ξεπουλώντας όσες ταινίες είχαν. Όμως υπάρχουν και οι μεγάλες αλυσίδες Video Club, οι οποίες παραμένουν ανοιχτές. Και γιατί; Πολύ απλά λόγω των παιχνιδιών που ενοικιάζουν. « Τα παιχνίδια και ιδιαίτερα όσα είναι για κονσόλες τύπου xbox, PlayStation 3 κτλ, δεν μπορούν να «κατέβουν» από το διαδίκτυο, τουλάχιστον όχι τόσο εύκολα όσο οι ταινίες. Ταινίες μπορεί να κατεβάσει ο καθένας», δήλωσε η Σοφία Γουλιαρίτου, υπάλληλος αλυσίδας Video Club.

Υπάρχουν όμως και gamers, οι οποίοι μπορούν και κατεβάζουν παιχνίδια για υπολογιστές. Και όσοι δεν γνωρίζουν πώς γίνεται, μπορούν να βρουν σχετικό tutorial με βιντεάκια στο διαδίκτυο, πολύ βοηθητικό κυρίως για παιχνίδια που έχουν πιο απαιτητική εγκατάσταση. Αρκεί να έχουν ένα καλό crack, το φάκελο του παιχνιδιού και να ακολουθήσουν τις οδηγίες κατά γράμμα, και… οι νέοι παίζουν παιχνίδια στους υπολογιστές με μεγάλη ευκολία. Όσον αφορά στα παιχνίδια για τις κονσόλες, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Υπάρχουν στο διαδίκτυο παιχνίδια προς «κατέβασμα» και εγκατάσταση για κονσόλες xbox και playstation, όμως οι περισσότεροι δεν μπαίνουν στον κόπο να τα κατεβάσουν διότι η διαδικασία είναι περίπλοκη και πιο εξεζητημένη.

Από αυτή την κατάσταση δεν βγαίνουν ζημιωμένοι μόνο οι ιδιοκτήτες των Video Club αλλά και οι εταιρίες παραγωγής των ταινιών. Όλα λειτουργούν σαν μια αλυσίδα. Με την μείωση των Video Club, οι εταιρίες παραγωγής ταινιών χάνουν χρήματα καθώς μειώνεται ο αριθμός των Video Club που αγοράζουν ταινίες. Φυσικά βγάζουν ένα μεγάλο ποσό από την κινηματογραφική προβολή αλλά δεν είναι το ίδιο. Γι’ αυτό και έχουν προβεί στη δημιουργία μηνυμάτων, τα οποία τονίζουν πως η πειρατεία είναι έγκλημα, διώκεται ποινικά, προσπαθώντας να γεμίσουν ενοχές τον τηλεθεατή αφού παραλληλίζουν το παράνομο «κατέβασμα» ταινιών με ληστεία. Όπως δεν θα έκλεβες ένα αυτοκίνητο, δεν πρέπει να κατεβάζεις ταινίες από το διαδίκτυο γιατί είναι παράνομο και «κλέβεις» τις εταιρίες και τους ηθοποιούς.

Όσες προσπάθειες κι αν έχουν γίνει να κλείσουν οι σελίδες, από τις οποίες «κατεβάζει» το κοινό παράνομα… δηλαδή δωρεάν… ταινίες και παιχνίδια, οι σελίδες αυτές ανοίγουν με διαφορετική διεύθυνση ενώ ταυτόχρονα πολλαπλασιάζεται ο αριθμός τους. Η ηλεκτρονική πειρατεία αντί να περιορίζεται, ολοένα και αυξάνεται… Όσα προγράμματα προστασίας DVD και να βγουν, πάντα θα υπάρχουν οι χάκερς που θα τα «σπάνε» και θα ανεβάζουν τις ταινίες στο διαδίκτυο για το κοινό. Ο καιρός θα δείξει πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση και αν θα μπορέσει να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο.

No related posts.