«Είμαι η Ανδρομάχη και μου αρέσει η ερωτική επαφή! Άλλωστε, σε ποιον δεν αρέσει;»

Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας

Η γνωριμία μου με την Ανδρομάχη Μ. έγινε την τρίτη μέρα του Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας, το οποίο έλαβε χώρα στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από τις 7 έως και τις 9 Μαρτίου 2014. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα θεματική ενότητα του Φεστιβάλ με τίτλο: «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη», όπου διάφοροι άνθρωποι, επ’ ευκαιρία της περιγραφής εμπειριών από την ερωτική τους ζωή, έκαναν μια μικρή κουβέντα με άτομα που τους επέλεγαν. Έτσι, λοιπόν, γνώρισα την Ανδρομάχη.

Θα ήθελες να μου πεις μου λίγα πράγματα για εσένα ;

Είμαι 27 χρονών, ζω με πάθος και λατρεύω τα ταξίδια! Ασχολούμαι με τη δημιουργική διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων, τη διδασκαλία ελληνικών σαν ξένη γλώσσα και τη δημιουργική μάθηση, ένταξη & κοινωνικοποίηση ατόμων με αναπηρία. Συνεργάζομαι με Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις για τη διαχείριση εθελοντών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για νέους.

Πώς αποφάσισες να συμμετάσχεις στο Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας;

Για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας, ενημερώθηκα από τους διοργανωτές. Ο θεσμός μού είναι ήδη γνωστός από πέρυσι κι αυτό γιατί επιδιώκω να μαθαίνω τα νέα της πόλης, στην οποία ζω. Μπορώ να πω πως προσπαθώ να είμαι περισσότερο ενήμερη σε πανεπιστημιακά ζητήματα και πρωτοβουλίες, καθότι θεωρώ πως εδώ χτυπά ο παλμός της ανησυχίας, του αυθορμητισμού, του αύριο!

Στο Φεστιβάλ μίλησες για δικά σου θέματα, τα οποία για άλλους αποτελούν ταμπού. Αισθανόσουν άνετα με αυτό;

Από όσο με ξέρω, δεν θα μιλούσα για κάποιο θέμα, για το οποίο δεν θα αισθανόμουν άνετα και σε κάποιον χώρο, όπου δε θα δέχονταν να με ακούσουν. Άλλωστε, είχα κάθε δικαίωμα να μην απαντήσω σε ερωτήσεις που πιθανόν να με έθιγαν.

Πιστεύεις ότι ο κόσμος σήμερα είναι απελευθερωμένος από ταμπού ή προκαταλήψεις;

Δεν πιστεύω πως ο κόσμος θα απελευθερωθεί ποτέ ολοκληρωτικά από ταμπού ή προκαταλήψεις. Πάντα κάτι θα μας κρατάει πίσω. Παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη των προκαταλήψεων αποτελούν η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τα βιώματα και οι αντιλήψεις που υιοθετούνται από την οικογένεια, η εικόνα του σώματός μας, η σχέση με τη εκκλησία. Η στάση των γονιών αποτελεί βίωμα για κάθε άτομο, που συχνά υιοθετείται. Τα θρησκευτικά πιστεύω δημιουργούν σύγχυση και ενοχές. Κάθε επόμενη γενιά φαίνεται περισσότερο εκφραστική, ωστόσο γαλουχείται με πρότυπα, από τα οποία δύσκολα μπορεί να απαλλαγεί.

Στην ενότητα της ανθρώπινης βιβλιοθήκης του Φεστιβάλ, ανέφερες πως γενικά σου αρέσει πολύ η ερωτική επαφή. Σκέφτηκες ποτέ τις αντιδράσεις των άλλων απέναντι σε αυτό;

Για ποιόν λόγο να υπάρξουν αντιδράσεις; Κάνω ό,τι κάνει σχεδόν ολόκληρος ο ενήλικος πληθυσμός του πλανήτη, χωρίς να προσβάλω την ελευθερία κανενός. Απλά στο παιχνίδι γνωριμίας κι ενδυνάμωσης ομάδας “Είμαι ο…και μου αρέσει…”, θα έλεγα: “Είμαι η Ανδρομάχη και μου αρέσει η ερωτική επαφή”. Και για μένα θα είχε την ίδια ισχύ με το: “Είμαι η Ανδρομάχη και μου αρέσει η σοκολάτα!”. Είναι σαφές το τί εννοώ λέγοντας πως μου αρέσει η ερωτική επαφή; Θα μου απαντήσεις: “και σε ποιον δεν αρέσει;”. Πιστεύω αρέσει σε όλους. Ωστόσο για μένα είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι ρόλων, μία εξερεύνηση του ανθρώπινου σώματος, ένα ηλεκτροσόκ. Κι αν θυμάσαι, αναφέρθηκα στην ερωτική επαφή με κάποιον που μου διεγείρει τον εγκέφαλο και όλες τις αισθήσεις!

Έχεις σκεφτεί ποτέ να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου αυτή;

Δεν το σκέφτηκα ποτέ, γιατί δεν θεωρώ πως έχω κάποια ιδιαίτερη συμπεριφορά. Πραγματικά, κάνω ό,τι κάνει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον το 5% του πλανήτη. Εσύ σκέφτηκες ποτέ να μην αισθανθείς ευφορία, βλέποντας μία παρουσία που σε ελκύει; Ή να αλλάξεις τον τρόπο που περπατάς; Εάν η ερώτηση αναφέρεται στη συμπεριφορά του: “να ομολογώ πως μου αρέσει πολύ η ερωτική επαφή”, τότε θα απαντήσω απλά πως δεν το κάνω σύνθημα στους δρόμους της πόλης, ούτε βγαίνω να το φωνάξω. Όπως σου είπα και στην αρχή, μου αρέσει να ζω με πάθος, βιώνοντας την κάθε στιγμή. Απλά!

Πώς θα χαρακτήριζες την εμπειρία του Φεστιβάλ;

Πήγε καλά, από όσο είδα. Σίγουρα ήταν αρκετός κόσμος, αν και θα περίμενα ακόμη περισσότερο. Ειδικά σκεπτόμενη τις φετινές θεματικές σεξουαλικότητας και αναπηρίας και αναπαράστασης του γυμνού στα σχολικά βιβλία. Πολλά παιδιά φάνηκε πως θέλησαν να εκφραστούν, αλλά ντρέπονταν. Και μόνον όμως που ήρθαν, έκαναν το πρώτο βήμα.

Έχεις πάρει ποτέ μέρος σε κάτι ανάλογο;

Έχω παρακολουθήσει ανάλογες πρωτοβουλίες στην Ισπανία, τη Σουηδία και την Αυστρία, δίνοντας έμφαση σε αυτές που αφορούσαν τη σεξουαλική έκφραση της αναπηρίας. Το ζήτημα αυτό με απασχολούσε από την εφηβεία κι αποτέλεσε έναν βασικό λόγο, για τον οποίο φρόντισα να εκπαιδευτώ σε θέματα κοινωνικής ένταξης ατόμων με αναπηρίες. Σκέψου πόσο δύσκολο θα σου ήταν να μη μπορείς να κάνεις έρωτα, γιατί το περιβάλλον σου το θεωρεί αδύνατο και, κατ’ επέκταση η κοινωνία, απρεπές ή απαγορευμένο… Κι όμως, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους, πολύ περισσότερο στην ικανοποίηση των σεξουαλικών τους αναγκών.

Θα έπαιρνες άλλη φορά μέρος σε αντίστοιχη εκδήλωση;

Θα χαιρόμουν να παρευρεθώ ξανά σε ανάλογη δράση, χωρίς να έχω κάτι να πω. Ίσως να συζητήσω τους προβληματισμούς των ανθρώπων, ευχόμενη να διακρίνω μία προσπάθεια από τους νέους να ξεφύγουν από τα στερεότυπα στη σεξουαλική τους ζωή. Φαντάσου πως έχεις τη δυνατότητα να είσαι για λίγο ο υπερ-ήρωας των ονείρων σου που κάνει παθιασμένο έρωτα με την αγαπημένη του και όλως τυχαίως σούπερ σέξι, κι εσύ να επιλέγεις να είσαι ο Πέτρος της διπλανής πόρτας που κάνει σεξ με τη Μαρία της γειτονιάς, για μία ακόμη φορά…

 

Η Ανδρομάχη επέλεξε να μιλήσει ευθαρσώς για τα θέλω της και τους προβληματισμούς της, μέσα σε μια κοινωνία που ντρέπεται να ομολογήσει τα στοιχειώδη. Εσύ θα το τολμούσες; Αναλογίσου το!

Related posts:

  1. «Όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες… να ερωτευτούμε και να έχουμε ερωτική ζωή!»