Ν.Ορτετζάτος: «Το Θηρίο» είναι προβληματισμοί μέσα από τη δική μας ματιά…

Το Eclipses Group Theater, το οποίο ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη την Άνοιξη του 2012 από ηθοποιούς και καλλιτεχνικούς συνεργάτες, πειραματίζεται σε διάφορα είδη Θεάτρου. Έτσι παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 14 Μαρτίου και μόνο για 4 παραστάσεις την εικαστική παράσταση – performance «Το Θηρίο» από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Νίκου Ορτετζάτου. Ο συγγραφέας μιλά στο eMMEis για τον ποιητικό μονόλογο ενός ζωγράφου, ο οποίος συγκρούεται με το παρελθόν του, την μοναξιά του, τους φόβους και τα ένστικτά του και έρχεται αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό σε ένα «ταξίδι» που θα τον οδηγήσει στη λύτρωση…

Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του έργου;

Η τέχνη και ο έρωτας! Δύο πράγματα που ταλανίζουν και θα ταλανίζουν αιωνίως το κεφάλι μου… Και η αγάπη μου για το θέατρο και τη σκηνή. Έγραψα το έργο με μοναδικό στόχο να ζωντανέψει επάνω στη σκηνή και όχι να μείνει απλά ως ένα κείμενο… Κι αυτό, γιατί απλούστατα συγγραφέας δεν είμαι.

Είναι δύσκολο ή αναγκαίο να κάνει κανείς σήμερα «δικές του δουλειές» και όχι να συμμετέχει σε παραστάσεις «τρίτων»;

Και τα δύο… Και δύσκολο και αναγκαίο. Δύσκολο γιατί η κινητήριος δύναμη, το χρήμα, δεν υπάρχει. Μάλιστα, σχεδόν κανείς δεν έχει ούτε την οικονομική ευχέρεια ούτε την ψυχική δύναμη να υποστηρίξει κάτι που αφορά στην τέχνη, αν δεν του αποφέρει οικονομικά κέρδη και μόνο. Είναι θλιβερό και το βιώνουμε καθημερινά. Παράλληλα, είναι αναγκαίο γιατί οι άνθρωποι πρέπει να εκφράζουν ελεύθερα αυτό που νιώθουν και να τους δίνεται η δυνατότητα και ο χώρος να μιλήσουν για τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους. Είναι απαραίτητα στοιχεία της καθημερινότητάς μας η ανθρώπινη επαφή, η επικοινωνία και η συνεργασία.

Γιατί να έρθει ο κόσμος να δει «Το Θηρίο»;

Δεν υπάρχει κάποιο διαφορετικό μήνυμα να περάσουμε. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο να πούμε. Παρθενογένεση δεν υφίσταται. Μόνο αν ανακαλυφθεί ένας νέος πλανήτης, θα είναι κάτι καινούργιο… αλλά και αυτός θα προϋπήρχε πολύ καιρό πριν τον ανακαλύπταμε. Απλώς θέλουμε οι συμμετέχοντες στην παράσταση να μοιραστούμε με άλλους ανθρώπους σκέψεις και προβληματισμούς πάνω στη ζωή, την τέχνη, τον έρωτα, μέσα από τα δικά μας μάτια και τη δική μας αισθητική. Το διαφορετικό ίσως να έγκειται μόνο σε αυτό… στο ότι είναι μια δικιά μας ματιά στην προβληματική κάποιων θεμάτων σε επίπεδο σκηνής και κειμένου. Όλα τα υπόλοιπα έχουν ειπωθεί και γραφτεί πριν από μας, πολλούς αιώνες νωρίτερα.

Θεωρείται επίκαιρη η παράσταση;

Τι πιο επίκαιρο από μια παράσταση που μιλά για τον άνθρωπο, τη σχέση του με τον έρωτα και την τέχνη; Και πάνω από όλα…τη σχέση του με την ίδια τη φύση;

Η εικαστική σύνθεση θεατρικού λόγου, σκηνικής εγκατάστασης, μουσικής και video art έγινε με σκοπό την «ενδυνάμωση» του μονολόγου;

Αν και νομίζω πως αρμόδιος να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση είναι ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, ο σκηνοθέτης της παράστασης, μπορώ να πω πως έγινε για να υποστηρίξει μια εικαστική παράσταση- Perfomance, μιας και ο ήρωας είναι ζωγράφος. Οι εικόνες είναι πολλές και έντονες μέσα στο κείμενο. Δεν θέλαμε να είναι απλά μια παράσταση, γι αυτό και δεν παίζουμε σε καθαρά θεατρικό χώρο. Θέλουμε να παίξουμε την παράσταση σε άλλους χώρους, τελείως εναλλακτικούς, παρ’ ότι όπως είναι φυσικό, προκύπτουν διάφορες τεχνικές δυσκολίες αλλά… τις αντιμετωπίζουμε.

Ποια είναι τα επαγγελματικά σου σχέδια αμέσως μετά «Το Θηρίο»;

Πολλά τριγυρίζουν στο μυαλό μου, αλλά λείπει η καταραμένη κινητήριος δύναμη. Δεν το βάζω κάτω όμως. Έχω ξεκινήσει ήδη πρόβες με την Αίγλη Κατσίκη για ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο βασισμένο σε δικό μου κείμενο. Ελπίζω πως θα είμαστε έτοιμοι τον Απρίλιο. Έχω μια ιδέα για μια θεότρελη παράσταση με αρκετά στοιχεία σωματικού θεάτρου για του χρόνου το χειμώνα… Και έχω αρχίσει ήδη να γράφω κάτι για μένα και το Γρηγόρη. Υγεία και όλα θα γίνουν στον καιρό τους.

 

Promo trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Vjoke79hBeI

Facebook: https://www.facebook.com/events/525207077558682/?fref=ts

Site: http://www.eclipsesgrouptheater.com/el/

 

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Παπαδόπουλος

Μουσική: Γιάννης Μόμτσιος

Σκηνικό-κοστούμι: Μαρίνα Γκούμλα

Video mapping: Στάθης Μήτσιος

Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Αίγλη Κατσίκη

Οργάνωση παραγωγής: Κική Στρατάκη

Προβολή – Επικοινωνία: Push Your Art Company – Κική Στρατάκη, Μαρία Τότσκα

Παραγωγή: Eclipses Group Theater

Ερμηνεύει ο Νίκος Ορτετζάτος

 

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO)

Μέρες παραστάσεων: Παρασκευή 14 – Σάββατο 15 Μαρτίου, Παρασκευή 21 – Σάββατο 22 Μαρτίου

Ώρες παραστάσεων: Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 18:30

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ κανονικό, 5 ευρώ φοιτητικό, 3 ευρώ ανέργων – ατέλειες

Πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα: 6974702694, 6983030542

No related posts.