Το Ποτάμι διχάζει τη φοιτητική κοινότητα

Ενήμερο και πρόθυμο να ψηφίσει, αλλά αντίθετο με τις πρώτες θέσεις που διατύπωσε Το Ποτάμι, το νέο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, εμφανίστηκε το μεγαλύτερο μέρος των συμμετέχοντων σε σχετική έρευνα.

«Ξεκινάμε!»;

Ήταν 26 Φεβρουαρίου όταν η αρχική μας σελίδα στο facebook και όλες οι μικρές και μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και blog μάς κατέκλυσαν με τα πρώτα στοιχεία για Το Ποτάμι και την παραίτηση του Σταύρου Θεοδωράκη από όλα του τα δημοσιογραφικά καθήκοντα. «Ξεκινάμε!» είναι ο τίτλος της πρώτης διακήρυξης του κόμματος, το οποίο θα κατέβει για πρώτη φορά στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Τις επόμενες ώρες και μέρες τα σχόλια δεν σταμάτησαν. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο η σελίδα του κόμματος στο facebook μέτρησε χιλιάδες like και γράφτηκαν άλλα τόσα επικριτικά ή εγκωμιαστικά άρθρα. Λίγες μέρες αργότερα ορίστηκε συνέντευξη τύπου και η επίσημη παρουσίασή του. Εκεί ανακοινώθηκαν και τα 30 πρώτα ενδεικτικά ονόματα ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτό.

Στη συνέντευξη τύπου ακούσαμε τον Σ.Θ. να μιλάει και να παίρνει κάποιες πρώτες θέσεις. «Οι σύμμαχοί μας είναι οι Ευρωπαίοι και αυτοί που υποστηρίζουν τις ευρωπαϊκές αρχές», «Δεν κάνεις ανάπτυξη με δανεικά. Πρέπει να έχεις χρήμα. Πρέπει να υπάρχει σωστή διανομή του χρήματος» , «Προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα διαφορετικά», «Οι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια και να αναδεικνύεται πλέον μικρότερος αριθμός βουλευτών», «Η χώρα έχει κακό δημόσιο τομέα. Αυτό που χρειάζεται είναι η ανακατανομή δυνάμεων, πόρων και ανθρώπων για την καλύτερη λειτουργία του» και «Η Ελλάδα έχει πόρους και προϊόντα που δεν τα αξιοποιεί. Πρέπει να κάνει μια καμπάνια για την προώθηση των προϊόντων και των χαρακτηριστικών που της χορηγούν συγκριτικά πλεονεκτήματα». Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι «το ψηφοδέλτιο είναι υπό διαμόρφωση και θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα με τα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων».

Η φοιτητική κοινότητα έχει άποψη

Το 95% των ατόμων που απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο δήλωσε ενήμερο για τον σχηματισμό του Ποταμιού. Αξιοσημείωτο, δε, είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι πληροφορήθηκαν γι’ αυτό μέσω διαδικτύου και ιδιαίτερα των social media, κάτι πρωτόγνωρο για την πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Το 75% ξαφνιάστηκε από τη δημιουργία του, αλλά δεν περίμενε ένας πετυχημένος δημοσιογράφος να εγκαταλείψει την έως τώρα καριέρα του, για να ριχτεί στον πολιτικό στίβο. Το 62% θα εμπιστευόταν Το Ποτάμι στις εκλογές, αν και το 67% δεν έχει ακόμη ξεκάθαρη άποψη. Μέρος του κοινού αμφιταλαντεύεται, δηλαδή ανάμεσα στην προσδοκία για κάτι καλύτερο και στην πεποίθηση ότι θα εξελιχθεί σε ένα κόμμα, όπως όλα τα υπόλοιπα. Αφήνει, λοιπόν, τον χρόνο να κυλήσει και να κρίνει την αξία του μορφώματος.

«Μια προσπάθεια να ανασυνταχθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς κι ένας επιτυχημένος άνθρωπος που αναζητάει κάτι καινούριο», «Αρπαχτή για δημοσιότητα και ψευτοηρωισμό», «Αμφιλεγόμενο. Θα φανεί από το αποτέλεσμα», «Θετικά», «Αδιάφορα», «Καλό, γιατί αν αποτύχει θα γυρίσει και πάλι στη δημοσιογραφία, καθώς ο εν λόγω κύριος πάσχει για δημοσιότητα» είναι μερικές απαντήσεις στην ερώτηση «Πώς κρίνετε την κίνηση του Σ.Θ να εγκαταλείψει τη δημοσιογραφία και να ασχοληθεί με τα κοινά;».

Το 65% διαφωνεί με τις ελάχιστες θέσεις του κόμματος που κοινοποιήθηκαν μέχρι στιγμής. Παρόλα αυτά, 35% εξαίρει τις θέσεις περί επένδυσης στην ελληνική γη, εξάρθρωσης της γραφειοκρατίας και αναδιοργάνωσης της πολιτικής σφαίρας στη χώρα ή ακόμη το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από τα 18, όπως και μικρότερη Βουλή και ανακατανομή και όχι απολύσεις στη δημόσια τηλεόραση.

Να σημειωθεί ότι το 86% των ατόμων που ερωτήθηκαν είναι από 18-25 ετών και η πλειοψηφία φοιτητές του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. ή απόφοιτοί του. Ωστόσο, συμμετείχαν και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, της Ιταλικής Φιλολογίας και εκπαιδευτικοί.

Αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι;

Η μεγάλη μάχη δόθηκε στην ερώτηση «Είσαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της Ελλάδας;». Το 45% είναι, το 40% δεν είναι και ένα 15% δηλώνει αβέβαιο. Για να βελτιωθεί σε μια πρώτη κλίμακα η κατάσταση της χώρας έγιναν κάποιες προτάσεις εκ μέρους των ερωτηθέντων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην εξάλειψη του τεράστιου ποσοστού ανεργίας των νέων, στην άμεση βελτίωση των τομέων της υγείας και της παιδείας και στην τόνωση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες αλλαγής χρήζει το πολιτικό τοπίο με απαλλαγή από τις πελατειακές σχέσεις και επικράτηση της αξιοκρατίας. Τέλος, θεωρήθηκε καίριο να μειωθούν οι δαπάνες για εξοπλιστικά συστήματα και να δοθεί  έμφαση στο κοινωνικό κράτος,

Το Ποτάμι ταρακούνησε – είτε με θετική είτε με αρνητική έννοια και έστω για λίγο–  τα ελληνικά ύδατα. Το αν τελικά καταφέρει να μας πάρει με τα νερά του ή να βρεθούμε στην απέναντι όχθη, εναντίον του, θα φανεί εν ευθέτω χρόνο, αν και ίσως κάποιοι να έχουν αποφασίσει ήδη. Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική κοινωνία δεν χρειάζεται πια άλλους Μεσσίες και Σωτήρες που εντυπωσιάζουν με  ωραία λόγια και θεωρίες. Χρειάζεται πράξεις, άμεσες και αποτελεσματικές. Πράξεις που θα βάλουν σε πρώτο πλάνο το «εμείς» και θα έχουν ως στόχο την ανακούφιση της μερίδας του λαού που δεινοπαθεί. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ξανά ένα ελπιδοφόρο μέλλον με προοπτικές ανάπτυξης και ευφορίας.

No related posts.