Κοσμιότητα, ευπρέπεια… κύριε βουλευτά

Ένα θεσμικό «χαλινάρι» προσπαθεί να βάλει ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας  των βουλευτών. Η Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής απαγορεύει τις ανάρμοστες συμπεριφορές των βουλευτών, όπως ύβρεις εναντίον συναδέλφων, προπηλακισμοί και λεκτικές φράσεις του πεζοδρομίου, μιας και αυτά μετατρέπουν το ναό της Δημοκρατίας σε «τσίρκο».

Αφορμή για την εισήγηση του κώδικα ήταν τα έκτροπα που έχουν σημειωθεί εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου, κυρίως από μέλη της Χρυσής Αυγής και άλλων κομμάτων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Κώδικα, η εφαρμογή του θα επεκταθεί σε όλη τη δημόσια ζωή των βουλευτών, από την ενδυμασία τους έως το πώς θα μιλούν και πώς θα συμπεριφέρονται εντός και εκτός Βουλής.

Η πλειοψηφία των βουλευτών συμφωνεί με την πρωτοβουλία της επιτροπής, όμως αρκετοί είναι και αυτοί που έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους σχετικά  για την εφαρμογή του.

Η υιοθέτηση αυτού του  κώδικα έχει διχάσει αρκετούς βουλευτές, προβάλλοντας  ο καθένας διάφορα επιχειρήματα, όπως αναφορικά με την παράγραφο που αναφέρεται στην  ενδυμασία των πολιτικών προσώπων .

 

Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες χαρακτηριστικές διατάξεις του νέου κώδικα:

* Η εξωκοινοβουλευτική αμειβόμενη εργασία των βουλευτών δεν μπορεί να είναι ηθικώς ασυμβίβαστη με το αξίωμά τους.

* Οι βουλευτές οφείλουν να ενεργούν αξιοκρατικώς ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα νεποτισμού (οικογενειοκρατίας).

* Οι βουλευτές οφείλουν να σέβονται κάθε πολίτη ανεξαρτήτως εθνικότητας, πολιτικών ιδεών, θρησκευτικών αντιλήψεων, γλώσσας, φύλου και κοινωνικής προέλευσης.

* Οι βουλευτές οφείλουν να αποφεύγουν τη χρήση προσβλητικών και ανάρμοστων εκφράσεων και να συμπεριφέρονται με ευγένεια.

* Η συμπεριφορά, η εμφάνιση και η ενδυμασία των βουλευτών πρέπει να αρμόζει στον χώρο του Κοινοβουλίου και να ανταποκρίνεται στους θεσμούς που εκπροσωπεί.

* Οι βουλευτές δεν πρέπει να σπεύδουν να εκφέρουν δημοσίως άποψη για θέματα για τα οποία διαθέτουν περιορισμένη γνώση ή τα αγνοούν

 

Σε περίπτωση παραβίασης των ανωτέρω οι προβλεπόμενες ποινές είναι οι εξής:

1. Επίπληξη.

2. Χρηματικό πρόστιμο που δεν υπερβαίνει το ήμισυ του μηνιαίου μισθού (περίπου 3.000 ευρώ).

3. Χρηματικό πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τον έναν μηνιαίο μισθό (περίπου 6.000 ευρώ).

4. Αναστολή, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 15 ημέρες, των προνομίων ή του δικαιώματος συμμετοχής στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου και των επιτροπών.

5. Πειθαρχικά μέτρα που ήδη προβλέπονται από τον Κανονισμό: ανάκληση στην τάξη, στέρηση δικαιώματος λόγου, μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, προσωρινός αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις.

 

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: σε μια χώρα με δημοκρατικούς θεσμούς, σε ένα κοινοβούλιο όπου υπάρχει κανονισμός για τη λειτουργία του, γιατί να χρειάζεται ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας; Δεν είναι επαρκείς οι διατάξεις του κανονισμού για να τιμωρήσουν τους παραβάτες, δηλαδή τα άτομα που εξευτελίζουν το συγκεκριμένο θεσμό;

Ζούμε σε μια χώρα με πληθώρα νόμων και διατάξεων. Το θέμα είναι ότι κάθε νόμος έχει δεκάδες παράθυρα και τα περιθώρια καταστρατήγησης είναι πολλά. Υπάρχει έλλειψη ασάφειας και ο κάθε ένας μπορεί να το ερμηνεύσει κατά το συμφέρον του.

Το παράθυρο, σε αντίθεση με την πόρτα (που είναι η συνήθης είσοδος) θεωρείται συμβολικό της πλαγίας εισόδου.

No related posts.