S.O.S. Χαλκιδική – «Δεν ξεχνάμε!»

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου είχε οριστεί η δίκη των 14 ατόμων που ενεπλάκησαν σε επεισόδια τον Οκτώβρη του 2012 ενάντια στα έργα για εξόρυξη του χρυσού στη μεταλλευτική περιοχή της Χαλκιδικής. Η δίκη τελικά αναβλήθηκε για τις 5 του Δεκέμβρη λόγω της απουσίας τριών αστυνομικών που όφειλαν να καταθέσουν ως μάρτυρες στο δικαστήριο.

Με αφορμή αυτό το γεγονός θα πρέπει τώρα να θυμηθούμε και να αναρωτηθούμε για ποιους λόγους κατηγορήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι. Η Κυβέρνηση προφανώς θεωρεί πως το να υπερασπίζεται κανείς τον τόπο του και να αγωνιεί για το μέλλον του επισύρει νομικές ευθύνες. Σήμερα λοιπόν 14 άνθρωποι κατηγορούνται επειδή αντιστάθηκαν σε κάτι καταστροφικό για την χώρα μας, σε κάτι πάσης φύσεως ανθελληνικό. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, ως συνήθως, παραλείπουν να αναφερθούν σ’ ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα που μας αφορούν ως Έλληνες πολίτες. Συνεχίζουν να μιλούν για πρωτογενές πλεόνασμα και για ανάπτυξη, τη στιγμή που με τα ήδη εφαρμοσμένα έργα στο μεταλλείο στις Σκουριές, αλλά και αυτά που έπονται, όχι μόνο θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας, αλλά θα προκύψουν χιλιάδες άλλες επιζήμιες και μη αναστρέψιμες βλάβες σε τομείς που αφορούν την εθνική μας κληρονομιά, τον τουρισμό, την γεωργία, την οικονομία, ακόμα και την υγεία μας. Για όλα τα παραπάνω θεωρώ απαραίτητο να επισημάνω τα είδη των καταστροφών που θα επέλθουν ως απότοκο των έργων εξόρυξης του χρυσού, έργων που θα δώσουν ένα οριστικό τέλος σε μια τόσο ιδιαίτερη περιοχή της πατρίδας μας.

Η συμφωνία και το σκάνδαλο

Στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής υπάρχει πολύτιμος φυσικός πλούτος από τον οποίο θα επωφεληθούν κατά 95% η καναδέζικη εταιρία El Dorado και κατά 5% η εταιρία ΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα, έπειτα από κοινή συναίνεση με τον Πάχτα, τον Δήμαρχο της περιοχής και πρώην υφυπουργό Οικονομικών. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν τα έργα δεν προκαλούσαν καταστροφές στο περιβάλλον της περιοχής, το ελληνικό δημόσιο δεν προβλέπεται να εισπράξει ούτε ευρώ. Αυτό που επίσης εντυπωσιάζει είναι η απροθυμία του κ. Παπακωσταντίνου να εισπράξει το δημόσιο 11 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δικαιούνταν λόγω της μεταβίβασης των μεταλλείων στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ το 2003, φανερώνοντας έτσι ο ίδιος τη – γνωστή για τους πολιτικούς- ατομικιστική του αντίληψη και λειτουργώντας μόνο για το προσωπικό του όφελος (μίζες) και το όφελος διάφορων άλλων επιτήδειων.

Βλαβερή επέμβαση στη φύση

Καταρχάς, πρέπει να επισημανθούν οι ήδη υπάρχουσες φυσικές καταστροφές από τα έργα εξόρυξης του χρυσού. Οι δυο εταιρίες έχουν μέχρι στιγμής κατορθώσει να απογυμνώσουν απέραντες εκτάσεις χλωρίδας από τα βουνά της περιοχής, στα οποία έχουν σκοπό να εγκαταστήσουν εργοστάσιο παραγωγής θειικού οξέος που θα μεταφέρεται σε τεράστιες ποσότητες (450.000 τόνοι ανά χρόνο) με αγωγό στο κοντινό χωριό Στρατώνι.

Επίσης, οι μέχρι τώρα εξορύξεις χρυσού πραγματοποιήθηκαν μέσω της χρήσης κυανίου που αποτελεί  ρυπογόνο στοιχείο και είναι επιβλαβές για το περιβάλλον. Οι εταιρίες (Ακτώρ και EL Dorado) ισχυρίζονται πως δεν θα χρησιμοποιήσουν κυάνιο αλλά την μέθοδο της «ακαριαίας τήξης»  (που υποτίθεται ότι δεν βλάπτει το περιβάλλον) η οποία όμως δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ και πουθενά και δεν είναι επιστημονικά έγκυρη για μεταλλεύματα όπως αυτά της Χαλκιδικής. Ακόμα όμως και αν δεν χρησιμοποιηθεί το κυάνιο, είναι αδύνατο να μην διαταραχθεί η περιοχή καθώς η εξόρυξη θα γίνει επιφανειακά, πράγμα που σημαίνει πως θα απελευθερωθούν εκατοντάδες χημικές ουσίες αδρανείς και αβλαβείς μέσα στη γη αλλά πάρα πολύ επικίνδυνες για την ατμόσφαιρα (όπως το αρσενικό και ο μόλυβδος που βρίσκονται στο χώμα).Το αρσενικό, μάλιστα, που ανήκει στα βαρέα μέταλλα θα απελευθερωθεί σε ποσότητες πολλαπλάσιες του επιτρεπτού, κάτι που το καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνο και για την υγεία μας.

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που θα προκύψει από τα έργα, είναι η πλήρης αποστράγγιση του βουνού Κάκαβος, εξαιτίας της οποίας θα προκληθούν καταστροφικές πλημμύρες και θα μεταφερθούν τα νερά στις θάλασσες και στις εναπομείνασες γόνιμες εκτάσεις, νερά που όμως είναι ρυπασμένα  από τις χημικές και τοξικές ουσίες που θα έχουν ήδη απελευθερωθεί.

Τέλος, τα βαρέα αυτά μέταλλα και τα υπόλοιπα αιωρούμενα σωματίδια θα μεταφέρονται σε μορφή σκόνης που θα ανέρχεται σε 3.116 τόνους ανά ώρα, η οποία μάλιστα μπορεί να «ταξιδεύει» σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, πλήττοντας έτσι όχι μόνο την Χαλκιδική αλλά και άλλες από κάθε άποψη σημαντικές περιοχές της Ελλάδας όπως είναι η Θεσσαλονίκη.

Υγεία

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση όμως να παραβλέπουμε ότι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σχετίζεται άμεσα και με την υγεία μας. Τα προαναφερθέντα αιωρούμενα σωματίδια και οι τοξικές ουσίες θα επιφέρουν σοβαρές αρρώστιες στους κατοίκους της Χαλκιδικής (και όχι μόνο σε αυτούς), ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται η ηπατίτιδα, η γαστρεντερίτιδα, διάφορες νεφρικές και ηπατικές βλάβες, η αναιμία, ακόμα και ο καρκίνος.  

Τουρισμός και οικονομία

Όταν σε μια χώρα εκλείπει ένα σημαντικό ποσοστό χλωρίδας, πανίδας, πόσιμου νερού, καλλιέργειας και γόνιμης γης, και αντίθετα δεσπόζει η σήψη, για ποια ακριβώς ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας μιλούν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι;

Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία όχι απλά θα μειωθούν αλλά θα εκμηδενιστούν, καθώς η καταστροφή που θα επέλθει θα είναι μόνιμη αφού το περιβάλλον δεν διαθέτει τόσο δυνατούς μηχανισμούς ώστε να την αποκαταστήσει. Κάτι τέτοιο σημαίνει αυτομάτως πτώση του ποσοστού της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα που αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, ας σκεφτούμε τώρα ποιός θα θέλει να επισκεφθεί μια περιοχή που τα νερά της θα είναι μολυσμένα, δεν θα υπάρχει ίχνος χλωρίδας και τα πάντα θα έχουν σαπίσει. Επομένως, η καταστροφή του περιβάλλοντος συνεπάγεται καίρια προβλήματα υγείας, πτώση της οικονομικής μας δύναμης στον πρωτογενή τομέα και σε μεγάλο βαθμό μείωση του τουρισμού, και στην Χαλκιδική αλλά και στην Θεσσαλονίκη.

Κοινωνία

Πιστεύω, λοιπόν, πως ένα τέτοιο ζήτημα μας αφορά όλους ως Έλληνες πολίτες και θεωρώ πως –έπειτα απ’ όσα αναφέρθηκαν- έγινε πλέον κατανοητό το μέγεθος της καταστροφής.

Γι’ αυτό και θα επιστρέψω στο παρόν, και συγκεκριμένα στα άτομα που εργάζονται στο μεταλλείο των Σκουριών. Δεν πρέπει να κατηγορήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που άθελα τους θα γίνουν συνένοχοι στα σχέδια της ΑΚΤΩΡ και της El Dorado. Δεν είναι τυχαίο που τα χωριά κοντά στο μεταλλείο στις Σκουριές (Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Στάγειρα, Στρατονίκη) δεν δίνουν ευκαιρίες σε διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς εκτός των μεταλλευτικών έργων. Οι εταιρίες αυτές κατάφεραν να «στήσουν» έτσι αυτά τα χωριά ώστε οι κάτοικοί τους να μην έχουν την δυνατότητα (ακόμα κι αν το θέλουν) να ασχοληθούν με κάτι διαφορετικό από τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Τα χωριά αυτά, λοιπόν, μετατράπηκαν πλήρως κάτω από τις εντολές του Μπόμπολα και της El dorado σε βιομηχανικές περιοχές. Συνεπώς, εάν κάποιος που εργάζεται στα μεταλλεία παραιτηθεί, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον φόβο της ανεργίας, καθώς η περιοχή στην οποία ζει δεν του παρέχει εσκεμμένα καμία εναλλακτική επαγγελματική δραστηριότητα. Πρέπει όμως -όσοι υποστηρίζουμε τον αγώνα εναντίον των έργων- να αποφύγουμε τους φανατισμούς και να καταλάβουμε πως ο αληθινός εχθρός δεν είναι οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία αλλά οι δύο εταιρίες και η κυβέρνηση που επιτρέπει να διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση. Επιρρίπτοντας, λοιπόν, την ευθύνη στους εργαζόμενους πετυχαίνουμε ασυνείδητα την πόλωση και υποδαυλίζουμε εμφύλιες κοινωνικές συγκρούσεις που εκείνοι επιδιώκουν για να συνεχίσουν τις ατασθαλίες τους.

Το μοναδικό επιχείρημα της κυβέρνησης , η μοναδική της δικαιολογία ουσιαστικά είναι η υποτιθέμενη αύξηση των θέσεων εργασίας που θα επιτευχθούν με την παρούσα «επένδυση». Με αυτό το χρησιμοθηρικό επιχείρημα εκμεταλλεύονται στην πραγματικότητα τον φόβο, την ανασφάλεια και την ευπιστία των ευάλωτων κατοίκων που ζουν στα χωριά κοντά στις Σκουριές. Οι κάτοικοι αυτοί που εργάζονται εκεί δεν έχουν δυστυχώς ακόμα συνειδητοποιήσει πως -αφού εφαρμοστούν τα έργα-όχι μόνο θα είναι άνεργοι αλλά θα αναγκαστούν να ζουν κάτω από τα όρια της εξαθλίωσης μαζί με χιλιάδες άλλους αθώους πολίτες . Αξίζει να αναφερθεί πως σήμερα περίπου 1000 από αυτούς που «εργάζονται» στα μεταλλεία δεν έχουν καν αντικείμενο εργασίας. Ακόμα, όμως, κι αν όντως με τα έργα αυτά αυξηθούν οι θέσεις εργασίας οφείλουμε να αναλογιστούμε ότι οι βλάβες που θα επέλθουν ως απόρροια των έργων θα είναι αμέτρητες και μόνιμες και θα εξαναγκάσουν τους κατοίκους να συμβιβαστούν με τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης.

Ενημέρωση

Καθήκον μας είναι να υποστηρίξουμε αυτούς που παλεύουν να προλάβουν και να ανατρέψουν την εις βάρος όλων μας κατάσταση, καθώς και τους 14 ανθρώπους που αδίκως έχουν προφυλακιστεί. Επίσης, είναι η στιγμή να κατανοήσουμε πως ο αγώνας αυτός δεν έχει χρώμα, δεν έχει κάποια κομματική προσέγγιση. Οι περισσότεροι από εμάς, έχω την πεποίθηση πως, διαθέτουμε πατριωτικό αίσθημα, εθνική συνείδηση και πάνω απ’ όλα αγαπάμε τον τόπο που μας ανέθρεψε, στοιχεία που σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζουν τους κυβερνητικούς εκπροσώπους και τους συνεργάτες τους. Οι αποφάσεις των -μέχρι τώρα-κυβερνήσεων μάς οδηγούν επιτηδευμένα στο να χάσουμε κάθε επαφή με ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Θεωρώ πως ήρθε η στιγμή να αναχαιτίσουμε τις οποιεσδήποτε κομματικές διαφορές και να ενωθούμε ως Έλληνες πολίτες. Έχουμε χρέος να αντισταθούμε στον ιμπεριαλισμό των επιχειρηματικών εταιριών και στις αυθαιρεσίες της κυβέρνησης, να μην γινόμαστε θύματα της χειραγώγησης των ΜΜΕ που παραλείπουν να ενημερώσουν για τις εξελίξεις πάνω στο ζήτημα της Χαλκιδικής, να ενημερώνουμε για την επικινδυνότητα των έργων σε όσους δεν γνωρίζουν και, τέλος, να υπερασπιστούμε τους ανθρώπους που κοπιάζουν καθημερινά με σκοπό να αποτρέψουν την επικείμενη κολοσσιαία αυτή καταστροφή θέτοντας πάνω απ’όλα την ενότητα και το συλλογικό συμφέρον και συμμετέχοντας κι εμείς στον αγώνα.

No related posts.