Terrie Hall | Η ακτιβίστρια της μεγαλύτερης αντικαπνιστικής εκστρατείας «έσβησε»

Για την Terrie Linn McNutt Hall δεν θα ταίριαζε να πει κανείς πως κάπνισε το τελευταίο της τσιγάρο πριν πεθάνει. Μπορεί να «έσβησε», αλλά σε αντίθεση με το τσιγάρο, δεν άφησε πίσω της στάχτες, παρά μόνο μηνύματα, διδάγματα, εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με το τι μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα. Δεν θα σταθούμε όμως στον θάνατο, αλλά στο έργο που κατάφερε με τεράστια επιτυχία να επιτελέσει από το 2005 μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και απεβίωσε.

Η TerrieHall απέκτησε την πρώτη της επαφή με το τσιγάρο ήδη από τα 13 της. Δεν άργησε να γίνει εθιστικό, σε σημείο που την οδήγησε λίγα χρόνια αργότερα, στα 20 της, να καπνίζει ένα ολόκληρο πακέτο την ημέρα, και πολύ αργότερα, όπως θα δούμε στη συνέχεια, να φτάνει μέχρι και τα δύο. Τώρα, θα μου πείτε οι περισσότεροι αναγνώστες καπνιστές πως δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των τσιγάρων αυτών. Όταν όμως ξεκίνησε στα 25 της ένα πονόλαιμος που δεν έλεγε να φύγει, τότε αυτό ανησύχησε την Terrie. Η κύρια αφορμή για να ξεκινήσει το κάπνισμα, σύμφωνα με την ίδια, ήταν κατά κύριο λόγο το γεγονός ότι κάπνιζαν στο λύκειο οι περισσότεροι φίλοι της, και στη συνέχεια το ότι κάπνιζε και ο πατέρας της. Οικογένεια και φίλοι «παγίδεψαν» ανάμεσά τους μια νεαρή και πολύ όμορφη κοπέλα που σιγά σιγά έβλεπε το σώμα της να εξασθενεί. Ο περίεργος αυτός πονόλαιμος δεν έφυγε μέχρι και τα 40 της. Σε μια κανονική επίσκεψή της στον οδοντίατρο κάτι παρατηρήθηκε μέσα στο στόμα της, το οποίο απεδείχθη πως ήταν καρκίνος του στόματος. Πλήθος ακτινοβολιών ακολούθησαν, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται ούτε αυτές ώθησαν την Terrie να πάψει να καπνίζει.

Σύντομα, ο καρκίνος στο στόμα απέκτησε έναν φίλο. Καρκίνος του λαιμού! Η TerrieHall αναγκάστηκε να υποβληθεί άμεσα σε αφαίρεση λάρυγγα, κάτι το οποίο οδήγησε τους γιατρούς της σε μία αρκετά σοβαρή απόφαση. Η 40χρονη καπνίστρια έκανε μόνιμη λαρυγγοτομία. Αυτό σήμαινε πως έπρεπε να ζει το υπόλοιπο της ζωής της με μια τρύπα στον λαιμό της. Τα μαλλιά της χάθηκαν, το στόμα της παραμορφώθηκε και το σημαντικότερο… έχασε τη φωνή της. Εκείνη την περίοδο ήρθε στη ζωή και ο εγγονός της, τον οποίο αποκαλούσε «φως της ζωής της». Και ενώ αυτό της γεννούσε μια τεράστια χαρά, παράλληλα ένα μαρτύριο ψυχολογικό της χτύπησε την πόρτα. Δεν μπορούσε να μιλήσει στον εγγονό της, να του τραγουδήσει, να του διαβάσει ένα παραμύθι. Σαν αποτέλεσμα, ζήτησε να τοποθετηθεί στον λαιμό της ένα τεχνητό φωνητικό κουτί, μέσω του οποίου μπορούσε να παράγει μια ρομποτική φωνή με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία με τους γύρω της. Μία από τις συμβουλές της στους καπνίζοντες ήταν να δημιουργήσουν βίντεο ή να ηχογραφήσουν τους εαυτούς τους να διαβάζουν ένα παραμύθι ή ένα νανούρισμα, προτού εμφανιστούν οι συνέπειες του καπνίσματος.

Όλα αυτά  την οδήγησαν στην απόφαση να ασχοληθεί το υπόλοιπο της ζωής που της είχε απομείνει με την πληροφόρηση για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει το κάπνισμα. Από το 2005, και ενώ πάλευε παράλληλα με τον καρκίνο, η Terrie Hall δούλεψε και ηγήθηκε σε αμέτρητους οργανισμούς πληροφόρησης, αντικαπνιστικής ιδεολογίας και καρκινοπαθών λόγω καπνίσματος. Relay for Life, SAVE (Survivors and Victims of Tobacco Empowerment) και Medical Affairs Committeeκαι Speech Standards  ήταν ορισμένοι οργανισμοί με τους οποίους συνεργάστηκε η Hall.Έλαβε πολλά βραβεία, ενώ η στιγμή που έγινε γνωστή ήταν το 2006 όταν η Tobacco Reality Unfiltered την έκανε πρόσωπο της καμπάνιας σε τέσσερις διαφημίσεις της. Ακολούθησε η Centers for Disease Control and Prevention όπου, με αφορμή εκείνη, στήθηκε μία από τις μεγαλύτερες αντικαπνιστικές εκστρατείες που έγιναν ποτέ, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ίδια η Terrie Hall δήλωσε: «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και πραγματικά εκτιμώ το προνόμιο να συμμετέχω σε κάτι τόσο θετικό. Και ξέρω ότι θα σώσει ζωές και χαίρομαι που θα είμαι μέρος αυτού». Η Hall πέραν του ότι έλαβε τη δημόσια αναγνώριση από την PSA, την δημόσια υπηρεσία ανακοινώσεων, τιμήθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις 23 Μαΐου 2013. Λίγους μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο, «έσβησε» έχοντας εντοπιστεί καρκίνος στον οργανισμός της για ενδέκατη φορά. Οι δύο τελευταίες της μέρες στο νοσοκομείο βιντεοσκοπήθηκαν με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές διαφημίσεις.

«Μία από τις πιο όμορφες στιγμές που βίωσα στη ζωή μου ήταν όταν με πλησίασε ένας άνδρας, με κοίταξε στα μάτια και μου είπε πως σταμάτησε το κάπνισμα εξαιτίας μου. Ένιωσα χαρά και περηφάνια που επηρέασα έστω και έναν να σταματήσει το κάπνισμα», είπε η γυναίκα με την τρομακτική φωνή, την τρύπα στον λαιμό, την ξανθιά περούκα, το παραμορφωμένο στόμα, αλλά την γιγαντιαία ψυχική δύναμη. Πάλεψε τον καρκίνο δέκα φορές, κατάλαβε το λάθος της, αγωνίστηκε μέχρι το τέλος για την αντικαπνιστική εκστρατεία. Τα διαφημιστικά της spots συγκέντρωσαν εκατομμύρια views και λέγεται πως κατάφεραν να συνεισφέρουν στην μείωση των 100.000 χιλιάδων καπνιστών. Τρομοκρατική απόπειρα; Όπως θέλετε χαρακτηρίστε το. Εμείς θα το πούμε κίνηση ανθρωπιστική και βγαλμένη από την ζωή μιας καθημερινής γυναίκας, η οποία καταστράφηκε από το τσιγάρο.

Καλό Ταξίδι, Terrie Hall!

Σχετικό βίντεο μπορείτε να βρείτε εδώ.

No related posts.