Η απίθανη κυρία Σακουντάλα Ντεβί

Στις 4 Νοεμβρίου 2013, η GOOGLE αφιέρωσε το DOODLE της στην 84η επέτειο της γέννησης μιας γυναίκας με το προσωνύμιο «ανθρώπινος υπολογιστής», μίας γυναίκας που οι δυνατότητες του μυαλού της έκαναν ολόκληρο τον κόσμο να μιλάει γι’αυτήν και να μένει εκστατικός κάθε φορά που αποφάσιζε να τις επιδείξει. Η γυναίκα αυτή είναι ινδικής καταγωγής και ονομάζεται Σακουντάλα Ντεβί (Shakuntala Devi) .

 Η Σακουντάλα Ντεβί γεννήθηκε στο Μπανγκαλόρ (Bengaluru) της πολιτείας Karnataka το 1929. Καταγόταν από οικογένεια Βραχμάνων, όμως ο πατέρας της στην σκέψη να γίνει ιερέας επαναστάτησε και τελικά έπιασε δουλειά ως ακροβάτης, θηριοδαμαστής και μάγος στο τσίρκο. Αυτός ήταν και ο πρώτος που ανακάλυψε τις δυνατότητες της μόλις τριών τότε ετών κόρης του ενώ της έδειχνε ένα κόλπο με τράπουλα, στο οποίο τον κέρδιζε συνεχώς, χάρις την ικανότητα της να απομνημονεύει όλες τις κάρτες. Έτσι πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τη ζωή  στο τσίρκο και να ξεκινήσει μία σειρά περιοδειών αρχικά στην Ινδία και κατόπιν σε ολόκληρο  τον κόσμο με πρωταγωνίστρια τη μικρή Σακουντάλα, η οποία πραγματοποίησε το πρώτο μεγάλο της show σε ηλικία 6 χρονών στο Πανεπιστήμιο του Mysore, όπου κατόρθωσε να λύσει εξαιρετικά  περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Στα 8 της χρόνια και έπειτα από έναν αριθμό εμφανίσεων σε διάφορα πανεπιστημιακά ινστιτούτα, αναγνωρίστηκε τελικά στο Πανεπιστήμιο του Annamalai ως παιδί-θαύμα. Πρέπει να σημειωθεί πως η Σακουντάλα έφτασε σ’ αυτό το σημείο χωρίς να έχει λάβει καμία επίσημη μόρφωση ενώ δεν πήγε ποτέ σε σχολείο κατά τη διάρκεια των παιδικών της χρόνων .

Εν αντιθέσει με άλλες περιπτώσεις χαρισματικών παιδιών, όπως ήταν αυτή του Truman Henry Safford, που χάνουν προοδευτικά τις ικανότητες τους, κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης τους, η Ντεβί συνέχισε να  εκπλήσσει τα πλήθη με τα κατορθώματα της. Το 1977, και λίγο μετά την αναμέτρηση της με έναν Η/Υ στις  Η.Π.Α για το ποιος θα βρει γρηγορότερα την κυβική ρίζα του αριθμού 188.132.517, τον οποίο και κατατρόπωσε,  στο Πανεπιστήμιο Μεθοδιστών του Ντάλας κατάφερε να βρει την 23η ρίζα ενός αριθμού με 201 ψηφία σε 50 μόλις δευτερόλεπτα, την ίδια ώρα που ο Η/Υ Univac του πανεπιστημίου, ο δυνατότερος υπολογιστής εκείνης της εποχής χρειάστηκε 62 δευτερόλεπτα για να δώσει την σωστή απάντηση! Στις 18 Ιουνίου του 1980, ήταν σε θέση να πολλαπλασιάσει δύο αριθμούς με 13 ψηφία (7.686.369.774.870 Χ 2.465.099.745.779 = 18.947.668.177.995.426.462.773.730) στον χρόνο-ρεκόρ των 28 δευτερολέπτων!

Ο ασύλληπτος αυτός χρόνος επίλυσης μίας τόσο μεγάλου βαθμού δυσκολίας πράξης, της εξασφάλισε μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness το 1982. Ακόμη, αξιοσημείωτο είναι πως κατά τη διάρκεια περιοδείας της στην Ευρώπη, την οποία πραγματοποίησε στα μέσα της δεκαετίας του ’50, η κριτική επιτροπή στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης υποστήριξε πως μία από τις απαντήσεις που είχε δώσει ήταν εσφαλμένη, η Σακουντάλα όμως επέμεινε για την ορθότητα της απάντησης της και έτσι οι ειδικοί αναγκάστηκαν να επανεξετάσουν τους υπολογισμούς τους για να παραδεχθούν τελικά πως η δική τους απάντηση ήταν λανθασμένη και όχι της Ντεβί. Η Ινδή αριθμομνήμονας κατείχε και μία άλλη εντυπωσιακή ικανότητα, αφού μπορούσε να υπολογίσει την ημέρα που έπεφτε οποιαδήποτε ημερομηνία μέσα στην διάρκεια του 20ου αιώνα εκείνη ακριβώς τη στιγμή χωρίς καν την ανάγκη υπολογισμών σε χαρτί.

Το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Σακουντάλα Ντεβί απασχόλησε αρκετά και την επιστήμη. Συγκεκριμένα το 1988, έγινε αντικείμενο μελέτης του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ στην έδρα της ψυχολογίας  Άρθουρ Τζένσεν, ο οποίος έπειτα από μία σειρά ερωτήσεων και ασκήσεων που υπέβαλλε σ’ αυτήν έφτασε στο συμπέρασμα πως:  «οι μαθηματικοί υπολογισμοί είναι προφανώς η μητρική της γλώσσα, ενώ για τους περισσότερους από εμάς είναι στην καλύτερη περίπτωση μια ξένη γλώσσα που μαθαίνουμε στο σχολείο».

Η απίθανη αυτή γυναίκα που είχε βάλει στόχο της ζωής της να μεταδώσει στον κόσμο την αγάπη της για τα μαθηματικά έγραψε έναν σημαντικό αριθμό βιβλίων ευρείας θεματολογίας που καταπιανόταν με την αστρολογία, τα μαθηματικά, τα πάζλ, την μαγειρική καθώς και το πρωτοποριακό για το 1977, ημερομηνία έκδοσης του βιβλίου «The World of Homosexuals», που αποτέλεσε την πρώτη έρευνα για την ομοφυλοφιλία στην Ινδία και θεωρείται από πολλούς πως ήταν αυτό που άνοιξε την συζήτηση πάνω στην ομοφυλοφιλία τον 20ο αιώνα. Όπως αποκάλυψε η ίδια 20 χρόνια αργότερα από την έκδοση του βιβλίου, κίνητρό της για την συγγραφή του βιβλίου αυτού ήταν ο γάμος της μ’ έναν ομοφυλόφιλο άντρα και η επιθυμία που της γεννήθηκε να παρατηρήσει το θέμα από πιο κοντά. Παρόλα αυτά το βιβλίο αυτό δεν έκανε καμία αίσθηση στους συγχρόνους του αφενός γιατί η Σακουντάλα Ντεβί ήταν διάσημη με την ιδιότητα της ως «μάγος των αριθμών» και αφετέρου γιατί η κουλτούρα της χώρας της δεν αποτελούσε γόνιμο έδαφος για μία ανοιχτή συζήτηση πάνω σ’ αυτό το θέμα. Στην διάρκεια της ζωής της τιμήθηκε για την προσφορά της στον χώρο των μαθηματικών με ποικίλα βραβεία και διακρίσεις .

Όσον αφορά στην οικογενειακή της κατάσταση η Σακουντάλα παντρεύτηκε με τον συμπατριώτη της και δημόσιο υπάλληλο, Παριτός Μπανερτζί (Paritosh Banerji) με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, την Ανουπάμα Μπερνετζί (Anupama Banerji), ενώ χώρισε το 1979. Το 2013, στις 21 Απριλίου, κατέληξε στα 83 της χρόνια σε νοσοκομείο του Μπανγκαλόρ, καθώς έπασχε από παθήσεις του αναπνευστικού.

No related posts.