Η τελετή έναρξης 54ου ΦΚΘ

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου έλαβε χώρα στον κινηματογράφο Ολύμπιον η λιτή τελετή έναρξης του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην οποία παραβρέθηκε και ο γνωστός σκηνοθέτης ΤζίμΤζάρμους.

«Στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διάγει η χώρα, το Φεστιβάλ δεν βαραίνει το εθνικό προϋπολογισμό, καθώς το 80% των εξόδων της διοργάνωσης προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια», δήλωσε ο Δημήτρης Εϊπίδης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ.

Φέτος, οι ιθύνοντες του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είχαν να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα, κυρίως λόγω της μηδαμινής βοήθειας από την πολιτεία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει δευτερεύον θέμα την ενασχόλησή της με τον πολιτισμό. Ωστόσο, στην τελετή έναρξης, η οποία παρουσιάστηκε από την ηθοποιό Ελένη Ρουσσινού, έκανε την εμφάνισή του τόσο ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, όσο και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Δημοσθένης Δαβέτας. Ο πρώτος στον χαιρετισμό του μίλησε για το κράτος το οποίο, σύμφωνα πάντα με τον Υφυπουργό, στηρίζει διαρκώς την κινηματογραφική παραγωγή της χώρας μας. Ο δεύτερος προσπάθησε να  ορίσει τι ακριβώς είναι το Φεστιβάλ, καθώς και την πραγματική έννοια του κινηματογράφου, με αποτέλεσμα να αποδοκιμαστεί από τους θεατές. Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα λόγια ενός θεατή ο οποίος είπε: «Εμείς για τον Τζάρμους ήρθαμε, όχι για σένα».

Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε ο Γιάννης Μπουτάρης, παρακολουθούμενος πάντα από το βλέμμα του ελληνικής καταγωγής Αμερικάνου σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος αποτέλεσε και πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής. Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης κήρυξε την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης δηλώνοντας παράλληλα την αγάπη που τρέφει για τον κινηματογράφο.

Τελευταίος ανέβηκε στη σκηνή ο ΤζιμΤζάρμους, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ανεξάρτητου Αμερικάνικου κινηματογράφου. Χαρακτήρισε τον Δημήτρη Εϊπίδη «νονό» του ανεξάρτητου κινηματογράφου και έπλεξε το εγκώμιό του:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Εϊπίδη για την καθοδήγησή του. Τον γνωρίζω εδώ και 30 χρόνια και είναι σαν «νονός» του ενδιαφέροντος κινηματογράφου. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο από την εταιρεία παραγωγής Faliro House Productions, χωρίς τον οποίο δεν θα κάναμε την ταινία. Δεν βρίσκαμε χρηματοδότηση, μέχρι που εμφανίστηκε αυτός σαν άγγελος. Άνθρωποι όπως ο Χρήστος και ο Δημήτρης ανοίγουν ένα νέο κύμα του ελληνικού κινηματογράφου που είναι πραγματικά φανταστικό, και μάλιστα εδώ συνάντησα και ορισμένους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτό. Σας ευχαριστώ που φιλοξενείτε την ταινία μου στην εναρκτήρια βραδιά του υπέροχου Φεστιβάλ σας».

Στη συνέχεια προβλήθηκε η νέα του ταινία «Μόνον οι εραστές μένουν ζωντανοί». Η ταινία χρησιμοποιεί δύο βρικόλακες, τον Άνταμ και την Ιβ, για να μιλήσει για την αγάπη που κρατά για πάντα.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του σκηνοθέτη: «Είναι μια ερωτική ιστορία, αλλά και η ιστορία δυο ξεχωριστών τύπων του περιθωρίου, οι οποίοι, δεδομένων των ασυνήθιστων συνθηκών, έχουν μια ιδιαίτερα διευρυμένη άποψη για την ανθρώπινη ιστορία. Τόσο για τα απίστευτα κατορθώματα της, όσο και για τις βάρβαρες αποτυχίες της. Ο Άνταμ και η Ιβ είναι και οι ίδιοι μεταφορές της σύγχρονης ανθρώπινης κατάστασης. Είναι εύθραυστοι, ευάλωτοι στις δυνάμεις της φύσης και στις κοντόφθαλμες τακτικές αυτών που έχουν την εξουσία».

Το γεγονός που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση ήταν ότι πολλοί δημοσιογράφοι, αλλά και κριτικοί του κινηματογράφου, οι οποίοι είχαν εκφράσει τα προηγούμενα χρόνια την αντίθεσή τους για διάφορες πρακτικές του Φεστιβάλ δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης, ενώ μερικοί δεν μπόρεσαν να λάβουν ούτε μία απλή διαπίστευση. Για την ιστορία, ούτε στο δικό μας περιοδικό δόθηκε η ευκαιρία να παραβρεθούμε στο Ολύμπιον κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης.

Πηγές:
Εφημερίδα Μακεδονία
TVXS

 

No related posts.