Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Οι Νέοι Δημιουργούν: «Αποδόμηση στην Casa Bianca»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκθεση με τίτλο «Αποδόμηση στην Casa Bianca» που έλαβε χώρα από τις 8 έως τις 18 Νοέμβριου στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάστηκαν έργα γλυπτικής, ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, performances, video art και μουσική, από νέους καλλιτέχνες, οι οποίοι ζουν και δημιουργούν στην πόλη.

Τα εγκαίνια τα έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου με χαιρετισμό από την αντιδήμαρχο πολιτισμού κυρία Έλλη Χρυσίδου και την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, κυρία Στέλλα Μανικάτη. Πραγματοποιήθηκε επίσης, προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τι θεωρείται Τέχνη σήμερα και κατά πόσο το εφήμερο που διέπει την κοινωνία μας έχει αντίκτυπο σε αυτήν», το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και εικαστικών της Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση «ντύθηκε» μουσικά με συναυλία από το σχήμα «Brainstorm Jazz Band».

«Οι γρήγοροι ρυθμοί της σημερινής κοινωνίας διαστέλλουν και ίσως ακρωτηριάζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις. Μάλιστα, η αποδόμηση είναι γενικότερη, και εμφανίζεται στις σχέσεις και στην επικοινωνία», επισημαίνει η κυρία Στέλλα Μανικάτη. Αυτό που πραγματεύεται η έκθεση, σύμφωνα με την ίδια, είναι: «κατά πόσο αυτή η από-δόμηση μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην ίδια την τέχνη.  Κατά πόσο, με άλλα λόγια, η τέχνη γίνεται εφήμερη και εμπορευματοποιείται».

Αναμφισβήτητα, οι γρήγοροι σημερινοί ρυθμοί, τα καταναλωτικά πρότυπα και τα νέα μέσα επικοινωνίας επηρεάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις, τη ζωή μας, τον πολιτισμό. «Είναι γεγονός πως οι εποχή μας χαρακτηρίζεται από συνήθειες που γίνονται της μόδας και παρέρχονται», δηλώνει ένας από τους συμμετέχοντες, ο φωτογράφος Αποστόλης Τσαρούχας. Ο Αποστόλης, θέλοντας να σχολιάσει το ρόλο της φωτογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίζεται σ’ ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο, κρατώντας μια ταμπέλα με το γνωστό σε όλους «like». Όπως μας τονίζει: «αυτά που δημοσιεύουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθορίζουν τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι απαιτούμε αυτό το «like», για να επιβεβαιώσουμε την ανασφάλεια, το ναρκισσισμό και γενικά τον ψηφιακό εαυτό μας, ο οποίος πολλές φορές μπορεί να μην αντιπροσωπεύει και την αλήθεια».

Στην έκθεση συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά οι καλλιτέχνες: Αδάμος Βασίλης, Αντωνιάδης Σωτήρης, Γεροντίδης Γιώργος, Καραμαύρου Ιουλίτα, Κυριακού Ιωάννα, Μανικάτης Γιάννης, Μαυρουδή Αγάπη, Μπάλας Φώτιος, Ντεγίδης Φίλιππος, Παππά Ελεάνα, Σερεμέτη Αζαριά Έστερ, Τσαρούχας Αποστόλης, Τσίτσελα Κατερίνα και La Ferriere Philippe. «Φόβος ή Πραγματικότητα;», ως δεύτερος τίτλος της έκθεσης, είναι το ερώτημα που έθεσαν οι δημιουργικοί συμπολίτες μας. Την απάντηση έδωσαν οι ίδιοι μέσα από τα έργα τους επιβεβαιώνοντας ότι, όποιο τίτλο κι αν της δώσει κανείς, η τέχνη αποτελεί διαχρονικά, διέξοδο έκφρασης και αυτοπροσδιορισμού.

No related posts.