Social Media και φοιτητές

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να κερδίζουν σημαντικό έδαφος στις προτιμήσεις των φοιτητών του Α.Π.Θ. όσον αφορά την επικοινωνία αλλά και την ενημέρωσή τους.

«Τα social media με βοηθούν να ενημερώνομαι και να επικοινωνώ με άλλους», υποστήριξε ο Σάββας Οβαννινσιάν, ετών 18, πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών.

Είναι γεγονός ότι οι νέοι αφιερώνουν μεγάλο μέρος του ελεύθερού τους χρόνου για την χρήση των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, αντικαθιστώντας άλλες μορφές επικοινωνίας όπως για παράδειγμα το τηλέφωνο ή την αλληλογραφία. Πέρα όμως από αυτό, παρατηρείται ότι σημαντικός αριθμός των φοιτητών ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τα μέσα δικτύωσης από αρκετά νεαρή ηλικία. «Χρησιμοποιώ τα social media από την ηλικία των 14 ετών και αφιερώνω περίπου 6 ώρες την ημέρα», δήλωσε η Μαρία Χατζησταυρίδη, ετών 18, φοιτήτρια του 1ου έτους στο τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ.

Εξίσου σημαντικοί λόγοι χρήσης τους είναι η ενημέρωση και η ψυχαγωγία. Μέσα από την περιήγησή τους στα social media οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται τόσο για θέματα επικαιρότητας όσο και για ζητήματα σχετικά με τη σχολή φοίτησής τους, καθώς είναι πλέον συχνό φαινόμενο οι ανακοινώσεις των διδασκόντων να αναρτώνται στις σχετικές σελίδες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Διαμαντούλας Παπαδοπούλου, ετών 19, δευτεροετής φοιτήτρια στο τμήμα του Οικονομικού του Αριστοτελείου: «Φυσικά τα περισσότερα μέσα τα χρησιμοποιώ όχι μόνο για διασκέδαση αλλά και για ενημέρωση και αναζήτηση πάνω σε θέματα που αφορούν άμεσα τη σχολή μου, όπως οικονομικά site , άρθρα κ.λπ.»

Τις παραπάνω απαιτήσεις των φοιτητών φαίνεται να ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό η σελίδα του Facebook, γι’ αυτό και βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεών τους. «Χρησιμοποιώ κυρίως το Facebook γιατί είναι ένα αρκετά εύχρηστο μέσο, τόσο για επικοινωνία όσο και για ενημέρωση», ανέφερε ο Βαγγέλης Κισσάς, ετών 20, φοιτητής του δεύτερου έτους Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας.

Ωστόσο, παρά τα πλεονεκτήματα που εντοπίζουν οι σπουδαστές στα μέσα αυτά, είναι γεγονός ότι αναγνωρίζουν και ορισμένα μειονεκτήματα. Ίσως, ως το πιο σημαντικό μπορεί να αναφερθεί η έλλειψη ασφάλειας σχετικά με τα προσωπικά τους δεδομένα. Για τον λόγο αυτό φροντίζουν να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί με το τι δημοσιεύουν σε αυτά.«Πιστεύω ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ασφαλή, γιατί είναι εύκολο να παραβιαστούν τα προσωπικά μου δεδομένα», απάντησε στο σχετικό ερώτημα ο Νίκος Παναγόπουλος, ετών 18, πρωτοετής του τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Ένα ακόμη αρνητικό χαρακτηριστικό των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης είναι ο κατακλυσμός τους από τις υπεράριθμες διαφημίσεις που συχνά κάνουν δυσάρεστη την χρήση των δικτύων.

Όσον αφορά την πρόσβασή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή όταν βρίσκονται στο σπίτι, ενώ καταφεύγουν στη λύση του κινητού τηλεφώνου όταν είναι σε εξωτερικούς χώρους.

Κλείνοντας, θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούμε και στη μερίδα των φοιτητών οι οποίοι δεν βρίσκουν χρήσιμα τα social media, θεωρώντας ότι τις ανάγκες της ενημέρωσης και της επικοινωνίας μπορούν να τις καλύψουν με άλλα μέσα. «Δεν χρησιμοποιώ τα social media, γιατί πιστεύω πως δεν έχουν να μου προσφέρουν κάτι σημαντικό. Σχετικά με τα ζητήματα της σχολής ενημερώνομαι από το επίσημο site. Ωστόσο, αν ήταν απαραίτητο θα γινόμουν χρήστης τους», δήλωσε η Μαρία Κουμαρτζούδη, ετών 18, φοιτήτρια του πρώτου έτους στο τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι στην εποχή που τα social media κυριαρχούν, ακόμη και αυτοί που απέχουν έως τώρα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής χρήσης τους.

No related posts.