Atenistas: Περίπατος Μνήμης στους δρόμους της Αθήνας

Πάνω από πεντακόσιοι Αθηναίοι περπάτησαν, το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, στους δρόμους της πόλης που σημαδεύτηκε από τη γερμανική Κατοχή και είδαν με διαφορετική ματιά σημεία της με ξεχωριστό ιστορικό ενδιαφέρον.

Η Ομάδα Πόλις των Atenistas διοργάνωσε έναν ιδιαίτερο περίπατο στο κέντρο της πρωτεύουσας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 69 χρόνων από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, ως απόδοση φόρου τιμής σε όσους έζησαν και μαρτύρησαν πριν επτά δεκαετίες στους δρόμους αυτούς. «Αυτό που θέλουμε είναι να γνωρίσουν οι Αθηναίοι την πόλη τους, να την αγαπήσουν και να δράσουν μέσα σ’αυτή, με σκοπό να την αναδείξουν. Ο περίπατος αυτός είχε στόχο να δείξει στους κατοίκους της πόλης αλλά και σε όσους άλλους είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν πως είναι χρέος όλων μας να διατηρούμε τη μνήμη και τις θυσίες ζωντανές και να μην ξεχνάμε ποτέ !», σημείωσε η κ. Έλενα Γραμμένου, εθελόντρια των Atenistas και υπεύθυνη του Περιπάτου.

Με οδηγό τον διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μενέλαο Χαραλαμπίδη, οι Αθηναίοι περπάτησαν από την Πλατεία Κολωνακίου, όπου στις 25 Μαρτίου 1942, εκατοντάδες φοιτητές πραγματοποίησαν μια από τις πιο σημαντικές αντιστασιακές συγκεντρώσεις, προκειμένου να τιμήσουν την εθνική επέτειο αλλά και να εξυψώσουν το ηθικό των κατοίκων της πόλης. Ακολούθως, κατευθύνθηκαν προς την οδό Μέρλιν, όπου βρίσκονταν το κολαστήριο της Γκεστάπο, χώρο βασανιστηρίων των αντιστασιακών, δράσης των προδοτών και εκμετάλλευσης του πόνου των συγγενών. Έπειτα, η ανθρωποπομπή προχώρησε στις οδούς Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, όπου είχε την έδρα του το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, άλλως η Ανωτάτη Γερμανική Στρατιωτική Διοίκηση, αλλά και στη συμβολή των οδών Λυκαβηττού και Πανεπιστημίου όπου έδρευε η «Κομάντο Πιάτσα». Επόμενος σταθμός ήταν το Κτήριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου, όπου άλλοτε στεγαζόταν η Τηλεφωνική Εταιρεία, οι υπάλληλοι της οποίας πραγματοποίησαν τον Απρίλιο του 1942, μια από τις πρώτες μεγάλες απεργίες στην Ευρώπη εναντίον των κατακτητών. Αμέσως μετά και έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου, οι Αθηναίοι άκουσαν από τα χείλη του κ. Χαραλαμπίδη πως την 22α Ιουλίου 1943, σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 60, στο πλαίσιο μιας μαζικότατης διαδήλωσης ως αντίδραση στην επικείμενη επέκταση της ζώνης της Βουλγαρικής κατοχής στην Κεντρική Μακεδονία. Λίγο πιο πάνω, στον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας, έξω από τη Νομική Σχολή Αθηνών, βρισκόταν την περίοδο της Κατοχής το Νεκροτομείο, όπου έφταναν τα κάρα του Δήμου φορτωμένα με πτώματα ανθρώπων που υπέκυψαν στο λιμό και οι ιστορικοί τους υπολογίζουν σε 40 – 45.000. Ο περίπατος συνεχίστηκε προς τον αριθμό 64 της οδού Πανεπιστημίου, όπου βρισκόταν η περίφημη ρουλέτα του Μαυροκέφαλου, χώρος «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», διακίνησης λιρών αλλά και συλλογής πολύτιμων πληροφοριών. Στην ίδια περιοχή, και συγκεκριμένα στη Στοά Αρσάκη, οι Αθηναίοι είχαν την ευκαιρία να «γνωρίσουν» τη Μαύρη Αγορά, όπου πωλούνταν και αγοράζονταν για μερικά τρισεκατομμύρια δραχμές τα πάντα από τους πλέον ευυπόληπτους πολίτες. Τέλος, οι «περιηγητές» στην κατά τα άλλα γνώριμη Αθήνα, σταμάτησαν στον αριθμό 4 της οδού Κοραή, στο Χώρο Ιστορικής Μνήμης, το άλλοτε Γερμανικό Φρουραρχείο, όπου βασανίστηκαν κρατούμενοι της Κατοχής, μικροαντικείμενα, ακιδογράμματα και επιγραφές των οποίων υπάρχουν ακόμα στις μεταλλικές πόρτες, τους τοίχους και τα παράθυρα.

Η εκπληκτική και άρτια οργανωμένη αυτή εκδήλωση των Atenistas ολοκληρώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Αθηναίων, με την προβολή της ταινίας ντοκουμέντο του Άγγελου Παπαναστασίου, ο οποίος, με κίνδυνο της ζωής του, αποτύπωσε σκληρές εικόνες της περιόδου στην κινηματογραφική του μηχανή την οποία έκρυβε σε μια καραβάνα συσσιτίου. Την μοναδικής αξίας ταινία, η οποία  προβλήθηκε στη Δίκη της Νυρεμβέργης το Σεπτέμβριο του 1947 και λογοκρίθηκε το 1978 από υπεύθυνους του Πολεμικού Μουσείου, παραχώρησε η κόρη του, Λουκία Παπαναστασίου, για χάρη του περιπάτου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα Πόλις των Atenistas, της ανοιχτής αυτής κοινότητας πολιτών που απαρτίζεται από πολλές ξεχωριστές εθελοντικές ομάδες, έχει διοργανώσει κατά τα τέσσερα χρόνια δράσης της διαφόρους αντίστοιχους θεματικούς περιπάτους, ενώ σκοπέυει να συνεχίσει, παρατηρώντας το ενδιαφέρον του κόσμου για σχετικές εκδηλώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις των Atenistas  μπορείτε να βρείτε στο site  http://atenistas.org/ και στη σελίδα τους στο Facebook: https://www.facebook.com/atenistas

No related posts.