Ρουμανία| Ο νόμος περί ευθανασίας των αδέσποτων και οι αντιδράσεις

Ο Σεπτέμβριος αποτέλεσε μήνα «τρομοκρατίας» προς τα ζώα και τις φιλοζωικές οργανώσεις. Σε τι αναφερόμαστε; Μα φυσικά στον νόμο της Ρουμανίας για την ευθανασία των αδέσποτων ζώων. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η είδηση ότι ένα παιδί έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση που δέχθηκε από αδέσποτο σκύλο στη Ρουμανία έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Μια τέτοια είδηση, όπως είναι φυσικό, συνοδεύεται από ποικίλες συζητήσεις. Πού να το φανταστεί κάνεις, πως το δυσάρεστο αυτό γεγονός θα αποτελούσε αφορμή για να γίνει συζήτηση ακόμα και στο ρουμανικό Κοινοβούλιο; Τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων αυτών, λοιπόν, ο νόμος περί ευθανασίας των αδέσποτων ζώων και συγκεκριμένα σκύλων, εάν αυτοί δεν υιοθετηθούν σε διάστημα 14 ημερών. «Έγκλημα» είναι η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων και κυρίως των φιλόζωων σε ολόκληρο τον κόσμο. Το γεγονός πως υπήρξε θάνατος λόγω της επίθεσης ενός αδέσποτου σκύλου δεν αιτιολογεί τόσο απλά τη γενικευμένη εγκληματική αυτή ενέργεια.

Η συζήτησε περί ευθανασίας αδέσποτων δεν έμεινε μόνο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Πλήθος απλών ανθρώπων ξεχύθηκε στους δρόμους του Βουκουρεστίου και όχι μόνο. Εκατοντάδες ζώων σφαγιάστηκαν τις πρώτες μέρες. Αυτό το γεγονός με τη σειρά του στάθηκε αφορμή για περαιτέρω συζητήσεις, οι οποίες συμπεριελάμβαναν πια τόσο τους κτηνιάτρους –οι οποίοι αγνοήθηκαν παντελώς αρχικά- όσο και τις μεγάλες επίσημες φιλοζωικές οργανώσεις. Οι δύο αυτοί «σύμμαχοι» κατηγόρησαν την κυβέρνηση, διότι δεν υπήρξαν περιθώρια συζήτησης, παρά μόνο σπασμωδικές κινήσεις. Τα αδέσποτα του Βουκουρεστίου υπολογίζονται σε 40.000 – 65.000. Αυτός ο αριθμός θα ήταν αρκετά μειωμένος, εάν τα χρήματα που έδινε η Ε.Ε. για τη στείρωση, χρησιμοποιούνταν πράγματι για τη στείρωση. Τα Μ.Μ.Ε. της Ρουμανίας, από την άλλη, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ψήφιση του νόμου (με 266 ψήφους υπέρ και 23 κατά), αφού για αρκετές μέρες παρουσίαζαν τα σκυλιά ως «τέρατα» και δολοφόνους.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο νόμος περί ευθανασίας των αδέσποτων -σε διάστημα 14 ημερών- υπερψηφίστηκε από το ρουμανικό Κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός δεν σταμάτησε εκεί και έκανε κάποιες περεταίρω δηλώσεις.  «Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι πρέπει να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές», ανέφερε ενώ συνέχισε προσθέτοντας, «δε θα γινόταν αυτό, εάν ο αριθμός των αδέσποτων ήταν λογικός». Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, κύριε πρωθυπουργέ, έστελνε τεράστια χρηματικά ποσά για την κάλυψη των εξόδων των στειρώσεων, εσείς τι κάνατε; Σε ποια παρασκηνιακή ενέργεια ξοδεύατε ασύστολα αυτά τα εκατομμύρια ευρώ; Μετά τη νομιμοποίηση αυτή, οι φιλόζωοι της Ρουμανίας σπεύδουν να υιοθετήσουν όσα περισσότερα ζώα μπορούν, προκειμένου να μη θανατωθούν μετά από 14 μέρες. Μάλιστα, δεκάδες φιλοζωικές ομάδες (μεταξύ αυτών και πολλοί Έλληνες) έχουν φθάσει στη Ρουμανία θέλοντας να σώσουν όσο περισσότερα αδέσποτα μπορούν, μεταφέροντας τα σκυλιά στις χώρες τους.

Μιας και αναφερθήκαμε στις φιλοζωικές, η ελληνική φιλοζωική οργάνωση «Νοιάζομαι» δεν σταματά να διαμαρτύρεται από τότε που προέκυψε το δυσάρεστο αυτό περιστατικό. Μέσω του διαδικτύου και κυρίως μέσω του Facebook προσκάλεσε πολλούς να παρευρεθούν στις κινητοποιήσεις, προκειμένου να υπογράψουν κατά της ευθανασίας των ζώων. «Δολοφόνε Ρουμανία», «Ρουμανία, σταμάτα να σκοτώνεις», «Ρουμανία, ντροπή σου», αναγράφουν τα πανό τα οποία κρατούν τόσο μέλη της οργάνωσης όσο και τα λουράκια στους λαιμούς σκύλων.

Η ρουμανική κυβέρνηση μόλις άρπαξε το «μαχαίρι» και ετοιμάζεται να βγει στους δρόμους, δείχνοντας σκληρότητα και απονιά απέναντι στα ζώα. Και να θυμόμαστε πως το να σεβόμαστε τα ζώα, μας «διδάσκει» να σεβόμαστε και τους συνανθρώπους μας. Οπότε, κάθε σχόλιο του τύπου «Με τα ζώα θα ασχολούμαστε, ενώ ο κόσμος καίγεται;», είναι ανούσιο διότι, όπως έχω ξαναγράψει, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Ελπίζουμε μέχρι τελευταίας στιγμής και διαμαρτυρόμαστε!

No related posts.