Απλώς… έφαγε τα περισσότερα

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης, για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα των υποβρυχίων και των πυραύλων TOR-M1, ενώ η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη, η «χαζούλα της υπόθεσης», σύμφωνα με τον δικηγόρο, Αλέξη Κούγια, που ανέλαβε την υπεράσπιση της, θα εκτίσει ποινή 14 ετών.

Καταδικάστηκαν ακόμη η κόρη του πρώην Υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, η πρώην σύζυγός του, ο πρώην γραμματέας εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του. Εξαίρεση αποτέλεσαν μόνο οι Σπύρος Χατζηνικολάου και Παντελής Ζαχαριάδης, oι οποίοι αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όμως, έδωσε «συγχωροχάρτι» και στον ξάδερφο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκο Ζήγρα, που αποτέλεσε πρόσωπο-κλειδί στην εξέλιξη της υπόθεσης. Η ομολογία του Νίκου Ζήγρα ήταν που «έκαψε» ουσιαστικά τον πρώην Υπουργό, καθώς το ημερολόγιο του δεν ήταν αρκετό για να τον ενοχοποιήσει και να τον στείλει στη φυλακή. Προφανώς, ο κ. Ζήγρας εξαγόρασε την ελευθερία του με αντάλλαγμα την ομολογία του αναφορικά με τις μίζες που λάμβανε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, τη διαδικασία «πτήσης» των χρημάτων ώσπου να φτάσουν στα χέρια του, αλλά και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα.

Σε συνέντευξη του στον σταθμό Alpha, ο Νίκος Ζήγρας εμφανίστηκε μετανιωμένος για τη βοήθεια που παρείχε κατ’εξακολούθησιν στον ξάδερφο του, ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, και απάντησε στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου με το βλέμμα κατεβασμένο, ενώ ταυτόχρονα διατήρησε σκληρή στάση απέναντι στον εαυτό του.

Είναι όμως αρκετό; Μήπως είναι αργά για δάκρυα; Μάλλον, καθώς, τα χρήματα δεν επιστράφηκαν στο ελληνικό δημόσιο (ο κ. Ζήγρας δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει το έργο του Εισαγγελέα ώστε να επιστραφούν), απ’ όπου δηλαδή υπεξαιρέθηκαν και σαφώς το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στα ταμεία δεν εξαλείφθηκε. Αλλά μάλλον ξεχνάμε βασικά στοιχεία της «χρυσής» υπόθεσης.

Ο κ. Ζήγρας όντως βοήθησε τον Άκη Τσοχατζόπουλο να υπεξαιρέσει 8,7 εκατομμύρια δολάρια (μόνο από το πρόγραμμα των πυραύλων TOR-M1) και έλαβε ποσοστό από αυτά, ίσως όχι τη μερίδα του λέοντος, αλλά ένα ικανό ποσό, σίγουρα όχι ευκαταφρόνητο. Το γεγονός αυτό ήταν που τον κατέστησε συγκατηγορούμενό του στη δίκη, όχι απλό πληροφοριοδότη. Απλά, την τελευταία στιγμή, φέρθηκε έξυπνα απέναντι στον εαυτό του και αποφάσισε να μην περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.

Από την άλλη μεριά, δεν πρέπει να λησμονηθεί και το γεγονός ότι η «μέση Ελληνίδα», Βίκυ Σταμάτη, σύμφωνα με το ημερολόγιο του πρώην Υπουργού, αγόραζε  ριχτάρια για το σαλόνι, με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, ξοδεύοντας εξωφρενικά ποσά, όπως άλλωστε κάθε μέση Ελληνίδα. Γιατί κάθε μέση Ελληνίδα, που σέβεται τον εαυτό της και πληρώνεται με το βασικό μισθό, ξοδεύει μηνιαίως 3.000 ευρώ για κουρτίνες. Ωστόσο, τα κροκοδείλια δάκρυά της στη δίκη και η συγκινητική προσπάθεια υπεράσπισης του κ. Κούγια θα πρέπει να έπεισαν μόνο τους φανατικούς θαυμαστές του Νίκου Φώσκολου και συνεπώς εθισμένους στο κακοστημένο δράμα.

Σίγουρα ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν ένοχος πέραν πάσης αμφιβολίας για τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, αλλά εκφράστηκε και μια αλήθεια μέσα στην παραληρηματική του άρνηση να αναλάβει τις ευθύνες του. Χαρακτήρισε τον εαυτό του «εξιλαστήριο θύμα», που φορτώθηκε τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος και χρησιμοποιήθηκε για να εκτονωθεί η οργή του λαού.

Είναι αλήθεια, όπως συνέβη εξάλλου και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, όταν ευθύνη είχε και ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι η διαφθορά στην Ελλάδα δεν έχει μόνο ένα όνομα. Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί -ενεργοί και μη- που υπεξαίρεσαν χρήματα και συμμετείχαν σε θηριωδίες εις βάρος του ελληνικού λαού. Με δεδομένο λοιπόν αυτό, ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν μπορεί παρά ν’αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.

No related posts.