Χόλι… ή αλλιώς, η «Ημέρα με τα Χρώματα»

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά γιορτάστηκε φέτος στη Θεσσαλονίκη η «Ημέρα με τα Χρώματα», η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013, στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Σφήνα».

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Μικροί και μεγάλοι βρίσκονταν από νωρίς στο χώρο του στρατοπέδου για να προμηθευτούν τα πολυπόθητα σακουλάκια με τα χρώματα. Αξίζει να επισημάνουμε πως τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι οργανικά, φιλικά στον άνθρωπο και στο περιβάλλον ενώ συνοδεύονται με τρία πιστοποιητικά ασφάλειας ISO. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με μόνη επιβάρυνση την αγορά των χρωμάτων. Έτσι, μόνη απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα λευκά ρούχα και φυσικά… η καλή διάθεση!

Εκείνη τη μέρα στήνεται μια πραγματικά μεγάλη γιορτή. Όλοι όσοι συμμετέχουν γίνονται ένα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, καλυμμένοι με χρωματιστές σκόνες από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, κάνουν κάτι διαφορετικό. Άλλοι κάθονται κάτω από δέντρα πίνοντας μπύρες, άλλοι βγάζουν φωτογραφίες. Μικρά παιδιά κυνηγούν τους γονείς τους με χρώμα στη χούφτα, ενώ μερικά σκυλιά τρέχουν κοντά στους ιδιοκτήτες τους πασαλειμμένα και εκείνα με χρώματα. Λίγο πιο κάτω καντίνες, μαλλί της γριάς, και ξυλοπόδαροι. Δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή τι είσαι. Όλοι μοιάζουν ευτυχισμένοι και χαρούμενοι κάτω από αυτό το χρωματιστό πέπλο, ενώ οι πολύχρωμες κορδέλες συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό, χορεύοντας στον αέρα.

Όσον αφορά στο καθεαυτό φεστιβάλ, αυτό είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο. Σχετίζεται με την αναβίωση της ινδικής γιορτής Χόλι (Holi Festival) που στόχο έχει να ξορκίσει το κακό. Ιστορικά, το Χόλι- γνωστό και ως Ντχούλι στα σανσκριτικά-  είναι ένα Ινδουιστικό θρησκευτικό φεστιβάλ, το οποίο λαμβάνει χώρα στις αρχές της Άνοιξης. Γιορτάζεται κυρίως στην Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και το Νεπάλ αλλά και σε χώρες, όπου υπάρχει διασπορά Ινδών και πληθυσμών, οι οποίοι έχουν ως θρησκεία τον Ινδουισμό. Η κύρια περιοχή, όπου το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα, είναι η περιοχή Μπραζ και συγκεκριμένα περιοχές που συσχετίζονται με την Ινδουιστική Θεότητα «Κρίσνα», όπως για παράδειγμα η πόλη Μαθούρα και Βρινταβάν. Σήμερα οι πόλεις αυτές έχουν μετατραπεί σε πόλους έλξης τουριστών, κατά την διάρκεια του Χόλι.

Κάθε χρόνο χιλιάδες Ινδουιστές συμμετέχουν στο Χόλι. Αρχικά ήταν ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην καλή σοδειά και την ευφορία της Γης. Πρωταρχικός σκοπός του όμως είναι ο εορτασμός της έναρξης της νέας εποχής, της Άνοιξης. Οι Ινδοί πιστεύουν πως είναι η κατάλληλη περίοδος για να απολαύσουν τα έντονα χρώματα της Άνοιξης και να αποχαιρετήσουν το Χειμώνα. Ταυτόχρονα, η γιορτή έχει και θρησκευτικό χαρακτήρα. Κατά τη διάρκειά αυτού του φεστιβάλ, παραδοσιακά ανάβουν φωτιές, οι οποίες ονομάζονται Χολίκα Δαχάν, ενώ πετούν χρωματισμένη σκόνη και νερό ο ένας στον άλλο.

Σήμερα το Χόλι έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο με τη διοργάνωση τεράστιων φεστιβάλ σε μεγάλες πόλεις. Έχει περάσει μέσα στην σύγχρονη κουλτούρα καθώς συναντά κανείς αναφορές του σε ταινίες, τραγούδια και βίντεο κλπ.

No related posts.