Πρωτοετείς στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ.

Αρκετά ευχαριστημένοι με τη νέα τους ζωή στην πόλη της Θεσσαλονίκης φαίνεται να είναι οι πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που μπορεί να προσφέρει τα πάντα στους κατοίκους της. Η ζωή εδώ δίνει πολλές ευκαιρίες για απόλαυση της φυσικής ομορφιάς, χαλάρωση, μόρφωση και φυσικά διασκέδαση», δηλώνει η Νικολέτα Ξανθοπούλου, πρωτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα. Και πώς να μην είναι, άλλωστε, ευχαριστημένοι, εφόσον ζουν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος, η οποία μάλιστα προσφέρει πολλές δυνατότητες ψυχαγωγίας, αλλά και εκπαίδευσης στους κατοίκους της. Σε αυτό συμβάλουν οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, καθώς και τα αναρίθμητα μαγαζιά-στέκια για φοιτητές.

Στην ευχαρίστησή τους αυτή, βέβαια, είναι λογικό να παίζει ρόλο και το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των πρωτοετών είχε τη συγκεκριμένη σχολή στις πρώτες επιλογές του μηχανογραφικού του δελτίου. Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η δήλωση του Ηρακλή Αδαμίδη, ο οποίος αν και είχε τη σχολή της Ψυχολογίας ως πρώτη επιλογή, δηλώνει: «χαρούμενος που πέρασε Δημοσιογραφία, η οποία τελικά τον ενδιαφέρει περισσότερο !».

Πέρα όμως από τις θετικές σκέψεις, αρκετοί είναι και οι προβληματισμοί που απασχολούν τα παιδία του πρώτου έτους. Ένας από τους σημαντικότερους φαίνεται να είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικογένεια. Για τον λόγο αυτό, η συντριπτική πλειοψηφία των πρωτοετών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εργαστούν παράλληλα με τις σπουδές τους, προκειμένου να καλύψουν κάποια από τα έξοδά τους.

«Θέλω οπωσδήποτε να βρω μια δουλειά. Θα προτιμούσα να έχει σχέση με το αντικείμενό μου, αλλά στην ανάγκη θα συμβιβαζόμουν και με κάτι άλλο. Πιστεύω πως είναι σημαντικό να μπορούμε να βοηθάμε όσο γίνεται τους γονείς μας, να μάθουμε πώς βγαίνουν τα λεφτά, να μην τα περιμένουμε όλα έτοιμα και φυσικά, να αποκτήσουμε μια εικόνα για την αγορά εργασίας, ώστε να μην πέσουμε αργότερα από τα σύννεφα. Αναμφισβήτητα, οποιαδήποτε εμπειρία αποκτήσει κανείς στα φοιτητικά, ή ακόμη και μαθητικά του χρόνια, θα προσμετρηθεί αργότερα θετικά», αναφέρει η Άννα Μαυρίκου.

Επιπρόσθετα, το επίπεδο της Δημοσιογραφίας στην Ελλάδα φαίνεται πως ανησυχεί τους μελλοντικούς απασχολούμενους στον κλάδο. Σημαντική μερίδα αυτών μάλιστα εκτιμά πως, αν και στην χώρα μας υπάρχουν ορισμένοι αξιόλογοι δημοσιογράφοι, η Δημοσιογραφία στο σύνολό της είναι κακή και συχνά κατευθύνεται από διάφορα συμφέροντα. «Πολλές φορές, εξυπηρετούνται συμφέροντα και αποκρύπτεται η αλήθεια, συχνά εμφανίζεται το φαινόμενο της παραπληροφόρησης και δίνεται λιγότερη σημασία σε βασικά συμβάντα από αυτή θα έπρεπε», απαντάει η Άντα Πελλούμπαϊ, σε σχετική ερώτηση.

Ακόμη, μεγάλος αριθμός των πρωτοετών φοιτητών ανησυχεί για την ύπαρξη κομματικών παρατάξεων στον χώρο των πανεπιστημίων και διαφωνεί κατηγορηματικά με την κατάσταση αυτή. Όπως μάλιστα δηλώνει ο Φώτης Εμμανουήλ: «σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρχουν κόμματα στα πανεπιστήμια !».

Όσον αφορά στις προσδοκίες των πρωτοετών, οι περισσότεροι θεωρούν πως η φοίτηση στη σχολή θα τους δώσει πληθώρα νέων γνώσεων, σχετικές με το αντικείμενο, ή θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν αυτές που ήδη έχουν. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί είναι οι πρωτοετείς που ήδη έχουν κάποια εμπειρία στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, με κύρια ενασχόληση τη διαδικτυακή δημοσιογραφία.

Τέλος, μεγάλη ποικιλία προτιμήσεων φαίνεται να υπάρχει στο είδος του ρεπορτάζ, αλλά και το μέσο ενημέρωσης που θα ακολουθήσουν οι εκκολαπτόμενοι δημοσιογράφοι. Δεν λείπουν βέβαια και αυτοί που δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη προτίμηση, αρκεί μόνο να ασχοληθούν με το αντικείμενο που αγαπούν, δηλαδή τη Δημοσιογραφία.

No related posts.