“Roma Alert!”: η υγεία είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων

Με μότο «η υγεία είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων» συνεχίζεται το έργο “Roma Alert!” στα πλαίσια του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας. Το παρόν έργο παρουσιάστηκε στη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Μαϊου στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο να αναδειχθεί το δικαίωμα της υγείας ως δικαίωμα όλων. Οι υποστηρικτικές και προωθητικές δράσεις για τη φροντίδα της υγείας και της προστασίας των Ρομά εντάσσονται στον Άξονα Βασικής Προτεραιότητας και στοχεύουν στην αναβάθμιση και διαχείριση της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιοδικό εΜΜΕις συνάντησε την Ειρήνη Χαριτωνίδου, κοινωνική λειτουργό της ομάδας, η οποία μίλησε για τις δράσεις του προγράμματος στο Δροσερό Ξάνθης. Οι εν λόγω δράσεις γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και κατά τη διάρκεια τους συζητήθηκαν θέματα που έχουν χαρακτηριστεί ως taboo, όπως η μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. «Η απουσία ενημέρωσης σχετικά με ζητήματα υγιεινής και μεθόδων αντισύλληψης έχει οδηγήσει στην καλλιέργεια του φόβου», πρόσθεσε η Ειρήνη Χαριτωνίδου, ενώ στην περίπτωση μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης οι πληθυσμοί των Roma καταφεύγουν με ευκολία σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Η ομάδα των ερευνητών, αποτελούμενη από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς και νοσηλευτές προσέγγισε αμιγώς νομαδικού χαρακτήρα πληθυσμούς και προχώρησε σε ιατρικές εξετάσεις, κυρίως σε παιδιά και γυναίκες, τη στιγμή που οι άνδρες των οικογενειών διατήρησαν μία πιο επιφυλακτική στάση. Ο οικισμός του Δροσερού τοποθετείται λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ξάνθης, αποτελείται στη βάση του απο τρίγλωσσους κατοίκους που κατά 90%  είναι μουσουλμάνοι και η καθημερινότητα τους χαρακτηρίζεται από τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα της κυρίαρχης θρησκείας.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως οι δράσεις αυτές δεν αλληλεπιδρούν με αυτές τις πολιτείας αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις μονοπωλούν και στηρίζουν βασικές ανάγκες των τσιγγάνων, όπως αυτή της σίτισης. Σε μια συνεχιζόμενη περίοδο πολύπλερης κρίσης, οι τσιγγάνοι στηρίζουν τις ελπίδες τους σε καμπάνιες ενημέρωσης, αλλά και σε πιθανούς εμβολιασμούς που εντάσσονται στην κατηγορία των βασικών ελέγχων υγείας που οφείλουν να παρέχονται από το κράτος και που εξαιτίας γραφειοκρατικών εμποδίων, δεν υλοποιούνται.

Η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω δίνεται μέσω της λειτουργίας της «Οικοκοινωνίας», με αφορμή την ολοκλήρωση των δράσεων στους καταυλισμούς «Αγία Σοφία», στον δήμο Δέλτα, Δροσερού, στο δήμο Ξάνθης καθώς και στο Izgrev 1 και 2, Vulcan και Mariinovo στο δήμο Dimitrovgrad, στη Βουλγαρία. Βασικός σκοπός της «Οικοκοινωνίας» είναι η προώθηση του αιτήματος για την προαγωγή της Κοινωνικής κατοικίας για την οικιστική αποκατάσταση των αστέγων πολιτών που ζουν κάτω από συνθήκες νομαδισμού και συνεχούς αλλαγής μόνιμης έδρας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους πολίτες Τσιγγανικής καταγωγής ενώ ο σκοπός υλοποιείται στα πλαίσια της αντίληψης της κοινωνικής ισότητας και της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των πολιτών που βιώνουν ένα καθεστώς περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.

Όσο αφορά στη μελλοντική δραστηριοποίηση της πρωτοβουλίας “Roma Alert” αξίζει να αναμένουμε πολλές ακόμη παρεμβάσεις σε νομαδικές περιοχές, συνεργασία με μη κυβερνητικούς οργανισμούς με απώτερο στόχο την υποστήριξη των τοπικών κοινωνικών δομών και την παραγωγή υλικού ευαισθητοποίησης, ώστε τα προβλήματα των τσιγγάνων να μη διαφαίνονται τόσο μακρινά από τη δική μας καθημερινότητα.  Άλλωστε, ο προβληματισμός σχετικά με το δικαίωμα μίας ποιοτικής και αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής πρέπει να μας απασχολεί όλους.

No related posts.