Αλβανία: από την αναρχία στην ευρωπαϊκή ταυτότητα

Οι βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 23/06/13 στη γείτονα χώρα υπήρξαν μια κρίσιμη δοκιμασία για  τους δημοκρατικούς θεσμούς και την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Έχουν περάσει  σχεδόν είκοσι δύο χρόνια από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα και όσες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν γίνει μεταξύ των πολιτικών  κομμάτων έχουν αναδείξει την ισχύ του δικομματισμού.

Στην πρόσφατη εκλογική μάχη συμμετείχαν δύο συνασπισμοί: Ο συνασπισμός του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, με το σύνθημα «Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη», το οποίο αποτελείται από 25 κόμματα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα που ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» και αποτελείται από 37 κόμματα – μεταξύ των οποίων και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΚΕΑΔ) του Βαγγέλη Ντούλε. Στις εκλογές αυτές κατήλθαν αυτόνομα τέσσερα κόμματα, μεταξύ των οποίων και τα δύο νεοσύστατα το «Νέο Δημοκρατικό Πνεύμα» του πρώην προέδρου της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι και το υπερεθνικιστικό κόμμα «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία»

Για την κατανομή των 140 εδρών της νέας Βουλής εκλήθησαν να αποφασίσουν με την ψήφο τους 3.271.885 ψηφοφόροι. Η συμμετοχή των μικρών κομμάτων (66 στο σύνολο) σε συμμαχίες θεωρήθηκε αναγκαία διότι έτσι είχαν τη δυνατότητα να εκλέξουν βουλευτές,με βάση το απλό  περιφερειακό  αναλογικό σύστημα.

Υπήρχε πρόβλεψη πως σημαντικό ρόλο επρόκειτο να παίξει στις μετεκλογικές  εξελίξεις το κόμμα «Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης» του πρώην πρωθυπουργού  Ιλίρ Μέτα,  το οποίο συμμετείχε στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης. Το κόμμα αυτό καθόρισε τη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα στην εκλογική μάχη που δόθηκε το 2009, όπου ο Ιλίρ Μετά βγήκε κερδισμένος, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση επί μια τετραετία. Σήμερα ο πρώην αρσιβαρίστας συμμετέχει με το κίνημά του στον συνασπισμό του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος με επικεφαλής τον Εντι Ράμα. Η συμμετοχή αυτή προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια στον Τύπο, όμως όπως φαίνεται, όταν τίθεται θέμα εξουσίας, οι δήθεν ιδεολογικές και δογματικές προσκολλήσεις ξεχνιούνται εύκολα από τους πολιτικούς.

Η Αλβανία προσπαθεί να αποκτήσει μια ευρωπαϊκή ταυτότητα, όμως ο δρόμος προς την Ευρώπη δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Χαρακτηριστικό της πολιτικής κατάστασης στη χώρα είναι πως η διαφθορά επικρατεί σε όλους τους θεσμούς, οι σχέσεις πολιτών και πολιτικών είναι πελατειακές ενώ στην κοινωνία υπάρχει μια διάχυτη δυσπιστία προς το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Δεν έχει σημασία, λοιπόν, ποιος συνασπισμός κέρδισε, αφού αν δεν αλλάξουν οι σχέσεις κράτους και πολιτών, οι οποίες είναι εχθρικές, αν οι συντεχνίες δεν σταματήσουν να κοιτάνε το συμφέρον τους και μόνο, αν δεν υπάρξουν πολίτες και σκεπτόμενοι άνθρωποι που να θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά και να μην είναι απαθείς, τότε έχει χαθεί κάθε ελπίδα.

No related posts.