Ο ρατσισμός είναι έλλειμμα παιδείας

Κατά πόσο ένας αντιρατσιστικός νόμος – όπως είναι το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει διχάσει την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης – μπορεί να συμβάλλει στην εξάλειψη των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας στη χώρα μας ;

Ο γνωστός συγγραφέας Νίκος Δήμου στο βιβλίο του: «Η απολογία ενός ανθέλληνα» λέει: «Όλοι λίγο ή πολύ οι λαοί της γης – όλοι οι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους ρατσιστικές τάσεις. Οι Έλληνες διαφέρουν από τους άλλους μόνο σε ένα πράγμα: δεν συνειδητοποιούν το γεγονός». Βέβαια, το να συνειδητοποιείς ένα πρόβλημα σημαίνει ότι έχεις λύσει το μισό, λένε ψυχολόγοι και ψυχίατροι.

Είναι γεγονός πως οι ρατσιστικές εκδηλώσεις ξενοφοβίας έχουν ενταθεί την τελευταία τριετία και δεν είναι λίγα τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κατά των μεταναστών, λόγω της φυλής, της θρησκείας και του χρώματος του δέρματος.  Η άνοδος της Χρυσής Αυγής στις δημοσκοπήσεις – πριν τις τελευταίες εκλογές – δεν απασχολούσε ιδιαίτερα τα πολιτικά κόμματα. Πίστευαν ότι το ποσοστό της θα ήταν μικρό και δεν θα κατάφερνε να μπει στην βουλή διότι είχαν γίνει γνωστά στο ευρύ κοινό τα «κατορθώματά της». Άλλωστε, οι προθέσεις της και η ιδεολογία της δεν διαφέρει κατά πολύ από ένα ναζιστικό κόμμα ενώ τα πρότυπα της είναι γνωστά.

Γιατί υπάρχει όμως τώρα τέτοια πρεμούρα από σχεδόν όλα τα κόμματα να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου; Όταν την άφησαν να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές δεν γνώριζαν τι είδους οργάνωση ήταν, ή απλά τώρα δεν τους βολεύε ;

Οι οπαδοί αυτής της «συμμορίας», λοιπόν, πιστεύουν ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αποτελεί ένα φίμωτρο κατά της ελευθερίας της έκφρασης και ένα μέσο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να υλοποιήσει το σχέδιο εξόντωσης της  Χρυσής Αυγής. Η Νέα Δημοκρατία έχει «παγώσει» το σχέδιο νόμου και ζητεί αν γίνουν κάποιες τροποποιήσεις, ώστε να μην υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα, κυρίως νομικά. Το ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ της άμεσης κατάθεσης στη Βουλή ενώ τα στελέχη τους  έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να το ψηφίσουν.

Τι προβλέπει όμως το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο; Με απλά λόγια, αυστηροποιούνται οι ποινές και προβλέπονται μεγάλα χρηματικά πρόστιμα για τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Διαβάζοντας κανείς την Αιτιολογική Έκθεση του σχεδίου νόμου με τίτλο: «ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ», εστιάζει στα ακόλουθα σημεία:

Πρώτον, οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκδηλώσεις συνιστούν απειλή για τις ομάδες και τα πρόσωπα, που γίνονται στόχος τους, γι’ αυτό απαιτείται η παροχή από το κράτος αυξημένου βαθμού προστασίας με τη λήψη ποικίλων μέτρων χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, και τα μέσα του ποινικού δικαίου, ώστε να επιβάλλονται αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις τόσο κατά των φυσικών προσώπων τα οποία διαπράττουν τέτοια εγκλήματα, όσο και κατά των νομικών προσώπων που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτά.

Δεύτερον, με τις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου δημιουργείται ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και της ξενοφοβίας, καθώς και των εγκλημάτων που τελούνται με τέτοια κίνητρα, καλύπτοντας συγκεκριμένες και ειδικότερες πτυχές του θέματος, εισάγοντας νομικά μέσα προστασίας και προβλέποντας αναλογικές και αποτελεσματικές κυρώσεις.

Ειδικότερα: Εξασφαλίζεται ότι η διερεύνηση και ποινική δίωξη των εγκλημάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας γίνεται αυτεπάγγελτα και δεν εξαρτάται από αναφορές ή καταγγελίες των θυμάτων, τα οποία είναι συχνά ιδιαιτέρως ευάλωτα και διστάζουν να κινήσουν δικαστικές διαδικασίες.

Παρόλα αυτά, καθίσταται προφανές ότι ο ρατσισμός δεν καταπολεμάται επαρκώς, όσους νόμους και να ψηφίσουμε, διότι ουσιαστικό πρόβλημα είναι το έλλειμμα παιδείας. Αν αυτό το καταλάβουμε τότε θα έχουμε κερδίσει το στοίχημα.

No related posts.