Γαλάζιες Σημαίες 2013

Τη δεύτερη θέση, για μια ακόμη χρονιά, σε σύνολο 49 χωρών από όλο τον κόσμο, κατέκτησε η Ελλάδα, αφού 393 ακτές και 9 μαρίνες σε όλη την επικράτεια κατάφεραν να αποσπάσουν τη «Γαλάζια Σημαία» για το 2013. Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή, βράβευσε 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Η Ισπανία και φέτος αναδείχτηκε «πρωταθλήτρια» όσον αφορά στις «Γαλάζιες Σημαίες».

Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς.

Το εθελοντικό Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ” (“BLUE FLAGS”) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων».

Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 σήμερα χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης, και ο υπεύθυνος διεθνώς χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Foundation for Environmental Education / Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, για τους επισκέπτες τους, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.

Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987 στις ακτές και στις μαρίνες που πληρούν ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Οι ακτές δεν αρκεί να διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Σε αυτές πρέπει επιπλέον να τηρούνται και άλλα 32 κριτήρια, που αφορούν στα ακόλουθα: καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασία της Φύσης (ΕΕΠΦ) χειρίζεται από το 1992 το διεθνές αυτό πρόγραμμα για την προστασία των ελληνικών ακτών.
Το πρόγραμμα υποστηρίζει, επίσης η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, η οποία λειτουργεί το «Μητρώο Ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης», παρακολουθώντας συστηματικά τις ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, παρουσιάζουν περιβαλλοντικό ενδιαφέρον ή δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Κάθε χρόνο πραγματοποιεί τις δειγματοληψίες ελέγχου της ποιότητας των νερών κολύμβησης.

Τα κριτήρια επιλογής

Όπως προαναφέρθηκε, για να κερδίσει μια ακτή ή μια μαρίνα τη «Γαλάζια Σημαία» θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις που αφορούν: α) την περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση, σχετικά με την ενημέρωση του κοινού για τον παράκτιο χώρο, αλλά και τις οδηγίες συμπεριφοράς προς την ακτή, β) την ποιότητα νερών κολύμβησης, έπειτα από τις ειδικές δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται, γ) την περιβαλλοντική διαχείριση, που σχετίζεται με τον τακτικό καθαρισμό των ακτών, την απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης, την επιτήρηση κατοικίδιων ζώων στις παραλίες, αλλά και τη συντήρηση κτιρίων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται κοντά σε αυτές και δ) την ασφάλεια, με εκπαιδευμένους ναυαγοσώστες, που να μπορούν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, αλλά και ειδική μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και την πρόσβασή τους στις ακτές.

Τρόπος βράβευσης

Μια ακτή μπορεί να βραβευθεί με τη Γαλάζια Σημαία εάν είναι μία εθνική ή διεθνής, επίσημα χαρακτηρισμένη κολυμβητική περιοχή με τουλάχιστον ένα επισήμως καθορισμένο σημείο δειγματοληψίας για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών κολύμβησης. Το όνομα και τα όρια της ακτής ορίζονται από τις επίσημες εθνικές αρχές.

Η ακτή πρέπει να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες και την υποδομή που απαιτούν τα Κριτήρια του Προγράμματος.

Ένα συγκεκριμένο άτομο από την τοπική αρχή οφείλει να ασχολείται ειδικώς με το Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες».

Κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου οι ενδιαφερόμενοι διαχειριστές αποστέλλουν τις αιτήσεις υποψηφιότητας στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Η Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (Ε.Ε.Κ.) αξιολογεί τις αιτήσεις υποψηφιότητας σύμφωνα με την οργάνωση που είχαν την προηγούμενη χρονιά και προωθεί τις υποψήφιες προς βράβευση ακτές στη Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων (Δ.Ε.Κ.). Η Δ.Ε.Κ. λαμβάνει την τελική απόφαση για τις ακτές και τις μαρίνες που θα βραβευθούν.

Προκειμένου να διατηρήσει μια ακτή τη “Γαλάζια Σημαία” καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ακτή αξιολογείται για την οργάνωσή της και τη συμμόρφωση προς τα κριτήρια από επιθεωρητές του Εθνικού Χειριστή κάθε χώρας αλλά και από τους επιθεωρητές του Διεθνούς Συντονιστή.
Οι Συντονιστές του Προγράμματος (FEE, ΕΕΠΦ) δεν οφείλουν να προειδοποιούν για την ημερομηνία της επίσκεψης, η επιθεώρηση δηλαδή γίνεται είτε ενημερώνοντας τον διαχειριστή για την ημερομηνία επίσκεψης είτε απροειδοποίητα, κατά την κρίση του Συντονιστή.

Οι «γαλάζιες σημαίες» για φέτος

Οι δήμοι με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» για φέτος είναι της Κέρκυρας και του Αγ. Νικολάου Κρήτης με 35 και 23 βραβευμένες ακτές αντίστοιχα. Η Ρόδος «έχασε» φέτος 12 σημαίες και από 32 βραβευμένες ακτές που είχε πέρυσι, φέτος η σημαία θα κυματίζει σε μόλις 20. Στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής θα υψωθούν 14 σημαίες, στη Σιθωνία 12, στα Χανιά 11, στον Βόλο 10, όπως και στη Λέσβο. Στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά και στο Ρέθυμνο θα κυματίζουν 9 σημαίες ενώ στους δήμους Ιεράπετρας, Λοκρών και Χερσονήσου (Ηρακλείου) 8 σημαίες.
Στους νομούς, «πρωταθλητές» είναι του Λασιθίου με 36 βραβευμένες ακτές, της Κέρκυρας και της Χαλκιδικής με 35 η καθεμιά και των Δωδεκανήσων με 25.

Αναλυτικά, όλες τις παραλίες και τις μαρίνες της Ελλάδας, που πήραν τη «γαλάζια σημαία» για τη φετινή χρονιά, μπορείτε να τις δείτε στο παρακάτω link: http://www.eepf.gr/blueflag/awards2013

Καλό καλοκαίρι σε όλους τους αναγνώστες και συντάκτες του εΜΜΕίς! Ραντεβού και πάλι το φθινόπωρο!

Πηγή

http://www.eepf.gr

No related posts.