Φοιτητική Πρωτοβουλία Διεπιστημονικών Δράσεων

Ανοιχτός διάλογος για όλα τα ζητήματα επιστημονικού και κοινωνικού χαρακτήρα στο ΑΠΘ

Ο λόγος για μία ολιγομελή ομάδα φοιτητών του Αριστοτελείου που ξεκίνησε δειλά την προσπάθεια της το 2010 με σκοπό να οργανώσει συνέδρια, προωθώντας παράλληλα την διεπιστημονικότητα. Παρά τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η φοιτητική πρωτοβουλία έχει καταφέρει έως και σήμερα να διοργανώσει με επιτυχία τρία συνέδρια με διαφορετικές θεματικές.

Η πρώτη διημερίδα που οργανώθηκε το 2010 είχε τον τίτλο «Σύγχρονα Εκκλησιαστικά Προβλήματα» και άγγιξε επίμαχα θρησκευτικά θέματα αντιπαράθεσης, όπως την έκδοση της λεγόμενης «κάρτας του πολίτη» και τις αιρέσεις. Σπουδάζοντας και μελετώντας το συγκεκριμένο αντικείμενο, ο Αστέριος Κεχαγιάς, ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας δήλωσε στο περιοδικό εΜΜΕις πως «με ένα σωρό φανατικούς θρησκευτικούς κύκλους που διέδιδαν μύθους, τρομοκρατώντας με αυτό τον τρόπο την κοινή γνώμη, ήταν αναγκαία η πραγματοποίηση αυτής της διημερίδας».
Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι πως η ομάδα παρέμεινε αποκομμένη από κομματικά συμφέροντα χωρίς να ενταχθεί σε κάποια φοιτητική παράταξη, καθώς επίσης δεν έχει αναγνωριστεί θεσμικά, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τα πιθανά γραφειοκρατικά εμπόδια.

Τον επόμενο χρόνο, η ομάδα ενισχύθηκε και από φοιτητές άλλων τμημάτων, όπως την Ψυχολογία και τη Φιλοσοφική, σε μια περίοδο που η πρωτοβουλία είχε αρχίσει να κερδίζει έδαφος και η ιδέα ενός μη κομματικού εγχειρήματος να επιτυγχάνει. Αποτέλεσμα ήταν η διοργάνωση του πρώτου ομαδικού και συγκροτημένου συνεδρίου με θέμα τον «Έρωτα και την Σεξουαλικότητα». Σε μια προσπάθεια εύρεσης θεματικών που δεν έχουν συζητηθεί αλλά ούτε και προβληθεί στο ευρύ κοινό διοργανώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ένα ακόμη συνέδριο με θέμα ταμπού, τον Θάνατο. Πανεπιστημιακοί από δώδεκα διαφορετικά τμήματα έδωσαν το παρών δίνοντας έκαστος τη δική του οπτική σχετικά με το ζήτημα. Ο διαχρονικός χαρακτήρας του θέματος σε συνδυασμό με την ανάγκη επιστημονικής κάλυψης έκανε το τριήμερο συνέδριο να στεφθεί με επιτυχία. Προφανώς είναι απολύτως κατανοητή η ανάγκη σύνδεσης των επίκαιρων θεμάτων και των ζητημάτων ταμπού με την επιστημονικότητα, την οποία ορισμένοι θεωρούν στείρα και μη εφαρμόσιμη στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Δύο από τις παραπάνω εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στο Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης σε μία προσπάθεια δημιουργίας ενός ανοιχτού πανεπιστημίου προσβάσιμου στο σύνολο της κοινωνίας και των φορέων της. Η «φοιτητική πρωτοβουλία διεπιστημονικών δράσεων», με βασικά μέλη τους Αστέρη Κεχαγιά, Νίκο Κουζηνό, Δημήτρη Κύρου, Ιωάννα Μπαρτσίδη και Δημήτρη Τσιμπουκλή, είναι ανοιχτή σε κάθε φοιτητή που έχει να προτείνει ενδιαφέροντα ζητήματα, στα οποία αξίζει να δοθούν απαντήσεις από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας.

Στις αρχές του ερχόμενου Οκτώβρη, έχει προγραμματιστεί συνέδριο σχετικά με τα «Ζητήματα Ακαδημαϊκής Ηθικής», κατά τη διάρκεια του οποίου πρόκειται να συζητηθεί το ζήτημα της ακαδημαϊκής ελευθερίας, πιθανά προβλήματα κατά την εξεταστική περίοδο, η λογοκλοπή και πολλά άλλα. Οι εκδηλώσεις για το χειμερινό εξάμηνο θα ολοκληρωθούν με χαρούμενη διάθεση, θίγοντας το ζήτημα «Χιούμορ και Γέλιο» από ιατρική, ψυχολογική, θρησκευτική αλλά και καλλιτεχνική σκοπιά.

Ο επίσημος ιστότοπος της ομάδας είναι http://www.synedrianeon.blogspot.gr/

Related posts:

  1. Αναστάσιος Μάνθος: «Όχι στη βαρβαροποίηση του πανεπιστημίου»