Κανονικά συνεχίζεται η πεζοδρόμηση στην Αγίας Σοφίας

Αντιδράσεις έχει δημιουργήσει από την αρχή της υλοποίησής της η απόπειρα πεζοδρόμησης της οδού της Αγίας Σοφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το τελευταίο διάστημα η αντιπαράθεση μεταξύ εκείνων που αποδέχονται και παρατηρούν με θετική ματιά το εγχείρημα και εκείνων οι οποίοι υποστηρίζουν την επαναφορά της λωρίδας κυκλοφορίας  βρίσκεται σε έξαρση. Πιο συγκεκριμένα, αντίθετες είναι οι απόψεις μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης που επιθυμεί να προχωρήσει τις διαδικασίες για την πεζοδρόμηση και της Περιφέρειας που εκφράζει επιφυλάξεις.

Πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 4/3/13 αποφασίστηκε πως η πεζοδρόμηση συνεχίζεται κανονικά και πως θα επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης, εκείνων που χρησιμοποιούνται για τις φορτοεκφορτώσεις των καταστημάτων και οχημάτων του Δήμου για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αξίζει να υπογραμμιστεί πως η μέχρι στιγμής πρόχειρη και χωρίς τις ανάλογες υποδομές πεζοδρόμηση ήταν πιλοτική, ώστε να διαπιστωθεί εάν το παρόν σημείο είναι κατάλληλο για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου έργου, έπειτα από ανάλογη οργάνωση. Όπως είναι λογικό, λοιπόν, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην κυκλοφορία, αφού ανέκαθεν η λωρίδα κυκλοφορίας της Αγίας Σοφίας αποτελούσε οδό πρόσβασης στην Τσιμισκή.

Η αντιπαράθεση, βέβαια, αφορά στο θέμα του βασικού οδικού δικτύου. Η Περιφέρεια θεωρεί πως  η συγκεκριμένη περιοχή και η  πεζοδρόμησή της αποτελούν ζητήματα του παραπάνω δικτύου, γεγονός που την ορίζει αρμόδια να λάβει την τελική απόφαση.  Στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Μπουτάρης και οι συνεργάτες τους -μετά από ανάλογη έρευνα- ανακοίνωσαν πως το θέμα δεν σχετίζεται με το βασικό οδικό δίκτυο και συνεπώς, η λήψη της τελικής απόφασης συμπεριλαμβάνεται στα καθήκοντα του Δήμου και όχι της Περιφέρειας.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν τούτο το εγχείρημα ιδιαιτέρως προοδευτικό και προσπαθούν να προωθήσουν αυτήν την άποψη με ποικίλους τρόπους. Ένας από αυτούς ήταν και η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 4/2/13 στην οδό της Αγίας Σοφίας με στόχο να αναδείξει τη σημασία της κατασκευής αυτής για τους πολίτες.

Ως κάτοικος Θεσσαλονίκης, θεωρώ πως τα θετικά αποτελέσματα της πεζοδρόμησης θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα αρνητικά. Κατανοώ πως έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην κυκλοφορία, μα τέτοιας φύσεως δυσκολίες είναι βέβαιο πως θα αντιμετωπιστούν άμεσα. Είναι άδικο να κατηγορούμε ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα και να γυρίζουμε την πλάτη σε ιδέες που μπορούν να αποτελέσουν μια ανάσα δροσιάς για την τόσο αστικοποιημένη πόλη μας. Αφού δεν υπάρχουν οι πόροι για να δημιουργηθούν κατάλληλα περιβαλλοντικά πάρκα, όπως σε δεκάδες πόλεις του εξωτερικού, ας δημιουργηθούν τουλάχιστον πεζόδρομοι. Η αρχή έγινε με την προσωρινή μετατροπή της πολυσύχναστης οδού. Ας μην σταματήσουμε λοιπόν εδώ αυτές τις πρωτοβουλίες. Ας συνεχίσουμε, δίνοντας το παράδειγμα και στις υπόλοιπες μεγαλουπόλεις της χώρας.

Είναι υπέροχη εικόνα να περπατά ένας πεζός στο κέντρο, με τα πολυώροφα κτίρια που κρύβουν τον ουρανό, και ξαφνικά κατευθυνόμενος προς την πλατεία της Αγίας Σοφίας να αντικρίζει έναν δρόμο με φυτά και δέντρα κατά μήκος του οποίου δεν έχουν θέση τα αυτοκίνητα και κάθε είδους οχήματα αλλά οι πεζοί και τα παγκάκια! Αν παρατηρήσουμε με διαφορετική ματιά τη συγκεκριμένη προσπάθεια, θα καταλάβουμε πως η διαδικασία επιστροφής στη φύση είναι μείζονος σημασίας για μία πόλη που τείνει να γίνει ασφυκτική από άποψη καυσαερίου και κτισμάτων.

No related posts.