«Το Χαμόγελο του Παιδιού»… χαμόγελο της ελληνικής κοινωνίας

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά χαμόγελα. Χαμόγελα ειρωνικά, θλιμμένα, βεβιασμένα, νοσταλγικά… και χαμόγελα αληθινά. Χαμόγελα που μεταδίδουν ελπίδα και αισιοδοξία. Το αισιόδοξο χαμόγελο της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία δεκαεφτά χρόνια, λοιπόν, οφείλεται -κατά ένα μεγάλο μέρος- στον οργανισμό «Το χαμόγελο του παιδιού», ο οποίος έχει καταφέρει να χαρίσει πραγματικά χαμόγελα σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Η ιστορία της ίδρυσης του οργανισμού συγκινεί, όπως άλλωστε και το έργο του. Πριν 17 χρόνια, ο δεκάχρονος Ανδρέας Γιαννόπουλος, ο οποίος έδινε τη δική του μάχη με μια σκληρή ασθένεια, εξέφρασε το όνειρο να αποκτήσουν όλα τα παιδιά που βιώνουν δυσκολίες ένα χαμόγελο. Λίγες βδομάδες μετά τη δήλωση του αυτή, στην εκπομπή «Κόκκινη Κάρτα», έχασε τη μάχη με τη ζωή. Το όνειρό του ανέλαβε να κάνει πραγματικότητα ο πατέρας του, Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος  ίδρυσε και τον οργανισμό το 1995. Από τότε έως σήμερα, ο σύλλογος προσπαθεί να καλύπτει άμεσα κάθε ανάγκη που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της χώρας μας.

Η ύπαρξη του οργανισμού αυτού είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Το έργο του όμως καθώς και ο τρόπος λειτουργίας του διαφεύγουν από πολλούς. ««Το Χαμόγελο», ξεκίνησε με ένα σπίτι φιλοξενίας, αλλά με τα χρόνια οι υπηρεσίες που προσφέρει έγιναν πολύ περισσότερες. Ενδεικτικά, διαθέτει πλέον 12 σπίτια φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, 24ωρη γραμμή εξυπηρέτησης, συμβουλευτική υπηρεσία, δημιουργική απασχόληση στα νοσοκομεία Παίδων, και πολλές ακόμη υπηρεσίες. Για «Το Χαμόγελο» δεν υπάρχει κρατική επιχορήγηση ενώ τα έσοδα προέρχονται από δωρεές πολιτών, χορηγίες εταιριών ή και από διάφορες εκδηλώσεις. Γι’ αυτό το λόγο, «Το Χαμόγελο» ανήκει στο κοινό, μιας και αυτό είναι που το έφτασε ως εδώ. Έτσι, λειτουργούμε με την αγάπη του κόσμου ενώ πολύ σημαντικός για την οργάνωση είναι ο εθελοντισμός. Ευτυχώς, ο αριθμός των εθελοντών είναι ανοδικός κάθε χρόνο, αφού ο κόσμος παρά τις δυσκολίες ανταποκρίνεται και προσφέρει ό,τι μπορεί. Εξάλλου «Το Χαμόγελο» για να λειτουργήσει αυτό χρειάζεται. Όχι πολλά από έναν, αλλά λίγα από πολλούς. Σχετικά με τα οικονομικά, ελέγχονται από σώμα PRICE WATERHOUSE COOPERS και έχει αποδειχθεί πως το 90% των εσόδων πάει απευθείας στο σκοπό για τον οποίο προσφέρονται, ενώ το 10 % σε διοικητικά έξοδα, τα οποία είναι αναγκαίο κακό. Αν και αυτό εμένα δεν μου λέει κάτι… Έχουμε φτάσει, εν έτει 2013, να θεωρούμε την εντιμότητα κάτι σπουδαίο, ενώ είναι το αυτονόητο», εξηγεί ο Χρήστος Μουχτάρης, υπεύθυνος της εθελοντικής προσφοράς και δράσης στο «Χαμόγελο του Παιδιού», στη Θεσσαλονίκη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα σπίτια, στα οποία φιλοξενούνται τα παιδιά, διαθέτουν παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγο ενώ μεγάλη είναι και η βοήθεια των εθελοντών. Φιλοξενούνται παιδιά όλων των ηλικιών ενώ στόχος είναι η προσφορά σε αυτά όσων χρειάζονται, προκειμένου να μεγαλώσουν φυσιολογικά και να αναπτύξουν τη δική τους προσωπικότητα. ««Το Χαμόγελο» είναι μια οικογένεια γιατί με αυτή τη λογική λειτουργούμε. Δεν θέλουμε να δώσουμε απλώς ένα πιάτο φαγητό και ρούχα. Δίνουμε ό,τι χρειάζεται για να νιώθουν τα παιδιά χαρούμενα. Δεν έχουμε καμία σχέση με ίδρυμα γιατί στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε καν πως λειτουργεί ένα ίδρυμα. Η δημιουργία ενός οικογενειακού περιβάλλοντος για τα παιδιά είναι η πρώτη προτεραιότητα μας. Και για όσους εργάζονται, «Το Χαμόγελο» δεν είναι απλώς μια δουλειά αλλά τρόπος ζωής. Είσαι οκτώ ώρες εργαζόμενος και 16 εθελοντής. Τίποτα δεν γίνεται στην τύχη… Και ακόμη και πριν δυο περίπου χρόνια που αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα, δεν αφήσαμε τίποτα να φτάσει στα παιδιά. Η αισιοδοξία στο «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι μονόδρομος. Δεν εγκαταλείπεις και δεν απογοητεύεσαι ποτέ. Αυτά τα παιδιά έχουν ήδη δεχτεί μια φορά την απόρριψη. Δεν θα τα βάζαμε ποτέ σε διαδικασία να την ξανα-υποστούν. Το μόνο αρνητικό -κατά μια έννοια- είναι ότι εάν τα οικονομικά δεν ήταν σε τέτοια κατάσταση, ίσως θα μπορούσαμε να είχαμε κάποια σπίτια ακόμη, γιατί δυστυχώς έχουμε αναγκαστεί να πούμε πολλά όχι σε αιτήματα φιλίας όλα αυτά τα χρόνια», συμπληρώνει ο Χρήστος Μουχτάρης. Δυστυχώς, «Το Χαμόγελο» μπορεί να προσφέρει στέγη σε παιδιά μόνο κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Οι υπηρεσίες του όμως παρέχουν βοήθεια σε όλες τις περιπτώσεις ενώ προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες όπου χρειάζεται. «Η τηλεφωνική γραμμή χτυπάει ασταμάτητα. Σ’ ένα χρόνο δεχτήκαμε εκατοντάδες χιλιάδες τηλεφωνήματα και φυσικά, γίναμε μάρτυρες φοβερών καταστάσεων», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, πρόκειται για έναν οργανισμό με μεγάλη και συνεχή προσφορά σε παιδιά και ολόκληρες οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Το έργο των ανθρώπων αυτών δεν είναι εύκολο, αφού απαιτεί υπομονή, αφοσίωση και μεγάλα αποθέματα ψυχικής δύναμης. «Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις αλλά προτεραιότητά μας είναι τα παιδιά και πάντα στοχεύουμε στο χαμόγελο… Και ξέρουμε ότι πάντα αυτό το χαμόγελο των παιδιών, αλλά και το δικό μας, είναι αληθινό γιατί βγαίνει μέσα από προσπάθεια και πόνο», τονίζει ο Χρήστος Μουχτάρης.

Αποτελεί κοινό τόπο πως οι ανάγκες των παιδιών της ελληνικής κοινωνίας αυξάνονται συνεχώς –και εξαιτίας της Κρίσης- μιας και οι γονείς αδυνατούν μερικές φορές να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ή δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επιτελεί ένα πολύ δύσκολο έργο και χρειάζεται τη συμμετοχή όλων μας. «Καταλαβαίνουμε ότι πλέον και το ένα ευρώ είναι σημαντικό για τους πολίτες. Για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όμως και η παραμικρή προσφορά, μπορεί να αποτελέσει θησαυρό», διασαφηνίζει ο ίδιος… Γιατί… όπως είχε γράψει και ο μικρός Ανδρέας στο ημερολόγιο του: «…αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε…»

No related posts.