Α.Π.Θ.: Το Γραφείο Περιβάλλοντος δίνει οικολογική χροιά στο campus

Το Γραφείο Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συγκροτήθηκε στις αρχές του 2011, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εντός του πανεπιστημίου και την ελαχιστοποίηση του αρνητικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ιδρύματος. Με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως την επαναχρησιμοποίηση και την αποδοτική διαχείριση των αποβλήτων, το δανεισμό ποδηλάτων στους φοιτητές και την παραγωγή και διάθεση στο κοινό βιολογικών προϊόντων, το γραφείο έχει κατορθώσει μόλις μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας να αφήσει το στίγμα του στην καθημερινότητα εντός του πανεπιστημιακού campus.

Οι υπεύθυνοι των δράσεων του γραφείου Περιβάλλοντος, Άννα Ξηρογιαννοπούλου, Γιάννης Τσουγκράκης και Αριστείδης Ντόμπος μιλούν στο eMMEis για τις αρμοδιότητές του καθώς και για τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την αποτελεσματική λειτουργία του.

– Εμπλέκονται φοιτητές στις δράσεις του γραφείου;

– Γιάννης Τσουγκράκης: Οι μόνες δράσεις, στις οποίες καθίσταται δυνατή η ενεργή συμμετοχή των φοιτητών είναι αυτή των κοινόχρηστων ποδηλάτων και αυτή στους λαχανόκηπους. Το περίπτερο για τα ποδήλατα στελεχώνεται από φοιτητές ενώ και στους λαχανόκηπους, τους οποίους διαχειρίζομαι εγώ, εμπλέκονται φοιτητές της γεωπονίας. Ανά πάσα στιγμή βρίσκεται εκεί μια ομάδα φοιτητών, η οποία επιτηρεί τις καλλιέργειες και παρέχει συμβουλές στους καλλιεργητές.

– Διοργανώνετε αγορά βιολογικών προϊόντων;

– Γ.Τ.: Ναι, κάθε Παρασκευή. Το αγοραστικό κοινό ανταποκρίνεται στην προσπάθεια αυτή αλλά η προσέλευσή του εξαρτάται τόσο από τα διαθέσιμα κηπευτικά -ανάλογα με την εποχή- όσο και από την οικονομική κατάσταση.

– Η φοιτητική κοινότητα κάνει τα ψώνια της στην αγορά σας;

Γ.Τ.: Αρκετοί φοιτητές αγοράζουν. Βέβαια, χωρίς να έχουμε κάνει κάποια έρευνα πάνω σε αυτό, μπορώ να σας πω ότι πιο πολύ συμμετέχουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου και τα μέλη Δ.Ε.Π.

– Ποια είναι η διαδικασία επιλογής των καλλιεργητών που διαθέτουν τα προϊόντα τους στη βιολογική αγορά;

– Γ.Τ.: Συνεργαζόμαστε με την Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος, της οποίας τα μέλη συνεννοούνται μεταξύ τους ποιοι θα συμμετάσχουν κάθε φορά. Πρόκειται βεβαίως για καλλιεργητές οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε όλες τις βιολογικές λαϊκές αγορές, δηλαδή έχουν τα απαιτούμενα βιβλία και άδειες. Εμείς από την πλευρά μας ζητάμε απλά να υπάρχει κάθε φορά μια ποικιλία, για παράδειγμα να έχουμε και τυροκομικά προϊόντα, και όχι μόνο κηπευτικά.

– Κυρία Ξηρογιαννοπούλου, εσείς θα μπορούσατε να μου περιγράψετε με λίγα λόγια  το πρόγραμμα της ανακύκλωσης;

Άννα Ξηρογιαννοπούλου: Βεβαίως. Υπήρχε τουλάχιστον προ μηνών ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Δυστυχώς όμως, κάποια γεγονότα, όπως οι μεγάλες καθυστερήσεις στην υπογραφή των συμβάσεων, έχουν οδηγήσει στην αναστολή κάποιων εργασιών. Προς ανακύκλωση πήγαινε το χαρτί του γραφείου, οι συσκευασίες από το γραφείο και από τα κυλικεία, οι υπολογιστές, τα απόβλητα ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ρούχα και ύφασμα, λάδια από τη φοιτητική λέσχη, μπαταρίες, μελανοδοχεία και φωτιστικά είδη.

– Πρόκειται, δηλαδή, για ένα ευρύ φάσμα ανακυκλώσιμων υλικών;

Α.Ξ.: Φυσικά. Δυστυχώς όμως, την εποχή αυτή η λειτουργία μας εμποδίζεται. Συνεχίζεται η ανακύκλωση μπαταριών ενώ τα φωτιστικά πάνε αρκετά ικανοποιητικά. Για το χαρτί, περιμένουμε την προκήρυξη διαγωνισμού για νέο συνεργείο, το οποίο θα το συλλέγει από τα γραφεία. Έχουμε μοιράσει καδάκια για κάθε θέση εργασίας και για κάθε φωτοτυπικό, έχουμε πλαστικούς κάδους στους διαδρόμους των κτιρίων ενώ εξωτερικά υπάρχουν οι κάδοι του δήμου που τοποθετήθηκαν έπειτα από τη δική μας εμπειρική συμβουλή.

– Το γραφείο, δηλαδή, συνεργάζεται με το δήμο Θεσσαλονίκης στην περίπτωση αυτή;

Α.Ξ.: Ναι, ναι, ειδικά όσον αφορά στις συσκευασίες.

– Συμμετέχει ο κόσμος στην ανακύκλωση;

Α.Ξ.: Συμμετέχει πολύ ενεργά, ειδικά στην ανακύκλωση χαρτιού. Μάλιστα, αυτή την περίοδο που έχει ανασταλεί η ανακύκλωση, πολλοί μας ρωτούν πού να πετάξουν τα χαρτιά τους. Μερικοί τα αποθηκεύουν κιόλας, για να τα πετάξουν στους ειδικούς κάδους, όταν υπογραφεί η σύμβαση και συνεχιστεί το πρόγραμμα.

– Η ένταση που επικράτησε το τελευταίο διάστημα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με τις απεργίες των εργολαβικών υπαλλήλων και τις καταλήψεις, σας επηρέασε;

Α.Ξ.: Σαφέστατα. Τα γεγονότα αυτά που αναφέρατε αλλά και άλλα, έχουν προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις στα δικά μας θέματα και γενικά, είμαστε στον αέρα. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η εταιρεία που μας προμηθεύει με τους κάδους για τα μελανοδοχεία και τα ρούχα αποφάσισε να αποσύρει τους κάδους αυτούς, εξαιτίας των καταστροφών που προκλήθηκαν το τελευταίο διάστημα εντός του Πανεπιστημίου.

– Δεδομένης της συνεργασίας με το δήμο, εσείς βλέπετε κάποια περιβαλλοντική προοπτική στο υπάρχον δημοτικό συμβούλιο;

Α.Ξ.: Γενικά, θεωρώ ότι το τωρινό συμβούλιο ανταποκρίνεται γρηγορότερα. Δε γνωρίζω τη γενικότερη περιβαλλοντική πολιτική του, αλλά όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο, η ανταπόκριση είναι υπερ-ικανοποιητική, συγκριτικά με το προηγούμενο συμβούλιο. Το λέω αυτό γιατί είχα συνεργαστεί για δύο τετραετίες με το προηγούμενο συμβούλιο. Τώρα, ο Δήμος θέλει να συνεργαστεί, δεν είναι ότι το αντιμετωπίζει ως μια ακόμη υποχρέωση. Μάλιστα, μπορώ να πω ότι τους είχα ταλαιπωρήσει αρκετά για τους εξωτερικούς κάδους.

– Κύριε Ντόμπο, εσείς ασχολείστε με τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων του Πανεπιστημίου. Ποια είναι τα επικίνδυνα απόβλητα;

Αριστείδης Ντόμπος: Μιλάμε για απόβλητα τοξικού χαρακτήρα, χημικά δηλαδή, και απόβλητα μολυσματικού χαρακτήρα, τα οποία πηγαίνουν είτε προς αποστείρωση είτε προς αποτέφρωση.

– Αναφέρεστε στα απόβλητα των εργαστηρίων;

Α.Ν.: Ναι, και τα χημικά και τα μολυσματικά είναι απόβλητα των εργαστηρίων. Ο όρος «μολυσματικά» αφορά στις χρησιμοποιημένες σύριγγες, γάζες, υλικά δηλαδή που έχουν πάνω τους μολυσματικού χαρακτήρα ουσίες. Ενίοτε αναλαμβάνουμε και εργασίες απομάκρυνσης αμιάντου από διάφορες περιοχές του Πανεπιστημίου, όμως οι περιπτώσεις αυτές είναι πιο σπάνιες.

– Τις εργασίες τις αναλαμβάνουν ειδικά συνεργεία;

Α.Ν.: Γίνονται δύο διαγωνισμοί κάθε χρόνο, για κάθε μια κατηγορία αποβλήτων. Στη μια περίπτωση, ο ανάδοχος ασχολείται με την απομάκρυνση των χημικών από τα εργαστήρια και στην άλλη, με τα απόβλητα μολυσματικού χαρακτήρα.

– Και ο δικός σας ρόλος ποιος ακριβώς είναι;

Α.Ν.: Εγώ στην ουσία είμαι ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στις αναδόχους εταιρείες και στα εργαστήρια. Έχουμε συντάξει οδηγίες για τη διαχείριση των αποβλήτων, οι οποίες ισχύουν για όλα τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου. Υπάρχει και εξειδικευμένη ιστοσελίδα, στην οποία αναγράφονται αναλυτικά οι οδηγίες αυτές.

– Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις δράσεις και τη λειτουργία του γραφείου Περιβάλλοντος;

– Αριστείδης Ντόμπος: Έχει γίνει σημαντική περικοπή του κονδυλίου για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερα χρήματα για τις δράσεις που μας αφορούν.

Γιάννης Τσουγκράκης: Δεν έχουν επηρεαστεί μόνο οι δράσεις που πραγματοποιούμε, αλλά και οι δράσεις που επρόκειτο να ξεκινήσουν και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, όπως για παράδειγμα η παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Δε θα αναφέρω καν τις δράσεις για τις οποίες κάναμε συζητήσεις γιατί νομίζω ότι η υλοποίησή τους θα αργήσει πολύ.

– Κλείνοντας, ασχολείστε και με θέματα ευρύτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, τα οποία αφορούν την πόλη της Θεσσαλονίκης;

Γιάννης Τσουγκράκης: Δυστυχώς, ως γραφείο δεν έχουμε εξωστρέφεια. Όπως θα είδατε και στο καταστατικό μας, στο σκοπό της ίδρυσης δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Εμείς βέβαια κάνουμε κάποια πράγματα, τα οποία αφορούν στην ευρύτερη κοινότητα της πόλης. Για παράδειγμα, οι λαχανόκηποι και η βιολογική αγορά δεν αφορούν μόνο στο Πανεπιστήμιο. Βγήκαμε  προς τα έξω και με το “Green Wave Festival”, την Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο μοιράζαμε ποδήλατα στον κόσμο αλλά μέχρι εκεί. Υπάρχουν άλλοι θεσμοί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, οι οποίοι ασχολούνται με τέτοια θέματα. Απ’ όσο γνωρίζω, με το πρόβλημα της αιθαλομίχλης και το χρυσό στη Χαλκιδική ασχολείται το Συμβούλιο Περιβάλλοντος.

 

Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους των δράσεων για τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν, καθώς και την κυρία Βασιλική Τερζή, για την άμεση ανταπόκριση και τη χρήσιμη βοήθεια που μας παρείχε.

 

Επικοινωνία με το Γραφείο Περιβάλλοντος:

www.eco.auth.gr

fax: 2310 – 9 91130

email: eco-office@auth.gr

No related posts.