Όποιον πάρει το ποτάμι…

Άνοιξη! Πόσο ωραία εποχή! Η φύση ξυπνά, η μέρα μεγαλώνει, ο καιρός ζεσταίνει. Κάπως έτσι θα περιγράφαμε αυτή την εποχή του χρόνου, αν ζούσαμε σε έναν κόσμο ιδεατό. Σε έναν κόσμο όπου δεν θα μας ενδιέφερε τίποτα άλλο πέρα από το πώς να χαρούμε τις ομορφιές που έχουμε γύρω μας.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα μας προσγειώνει. Έτσι, για την ώρα ας επιστρέψουμε στον εδώ κόσμο, ο οποίος κάθε άλλο παρά ιδεατός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Οι συνεχείς εξελίξεις δεν μας αφήνουν περιθώρια ρομαντισμού. Τουναντίον, μας επιβάλλουν να είμαστε ρεαλιστές σε ένα συνεχές παιχνίδι επιβίωσης.

Μετά την Ελλάδα και η Κύπρος χτυπά την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περισώσει και να διασώσει ό, τι μπορεί. Εν μια νυκτί η χώρα βρίσκεται στο χάος με το τραπεζικό σύστημά της να καταρρέει και τους πολίτες να προσπαθούν να βγάλουν άκρη.

Όσο καιρό ταλανίζεται η Ελλάδα και πολεμά να βγει από το δικό της αδιέξοδο, πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι στράφηκαν στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια να βρουν δουλειά και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Άλλωστε, κάποτε αυτή ήταν η “Γη της Επαγγελίας”. Ο τόπος όπου καθένας εξ ημών μπορούσε εύκολα και γρήγορα να επισκεφθεί, να διαμείνει και να χτίσει τη ζωή του. Πόσοι από εμάς δεν είχαμε στο μυαλό μας το όμορφο νησί ως εναλλακτική σε περίπτωση που τα βρίσκαμε σκούρα εδώ…

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καταρρεύσουν όλα; Κάποιος μπορεί να πει ότι το κακό μπορεί να γίνει σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Αυτό συμβαίνει μερικές φορές. Όταν, όμως, μιλάμε για τέτοιες καταστάσεις, το κακό “προετοιμάζεται” επί σειρά ετών. Λανθασμένες πρακτικές, επιπόλαιες πρωτοβουλίες και αδιέξοδα οδηγούν σε φαινόμενα αντίστοιχα αυτών που βιώνουμε σήμερα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πολλά τα σενάρια για το αύριο αλλά κανένα δεν μπορεί να εγγυηθεί και να διασφαλίσει τη σωτηρία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές οι δηλώσεις συμπάθειας αλλά καμία δεν αρκεί για να καθησυχάσει τον κόσμο.

Τι άλλο μας κρύβει το μέλλον; Άγνωστο! Ας φροντίσουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, καθώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.

No related posts.