SEEAR: Σύγχρονοι Υπερ-ήρωες… σε οπτικοακουστική διάσταση

Είκοσι designers και 14 μουσικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν τους δικούς τους υπερ-ήρωες, σε μια προσπάθεια να στηλιτεύσουν τα κακώς κείμενα της εποχής αλλά και να δώσουν ελπίδα, συνδυάζοντας εικόνα και ήχο με μοντέρνο και πρωτότυπο τρόπο.

Senectus

Από τις 8 έως και τις 10 Μαρτίου 2013, η Ομάδα «SEEAR – SEE & HEAR» πραγματοποίησε την τρίτη κατά σειρά έκθεσή της, με θέμα «SUPERHEROES», στο Εργαστήριο Δημιουργικής Ώσμωσης στον Κεραμικό. Νέοι καλλιτέχνες με φαντασία σκέφτηκαν πως ο καλύτερος τρόπος για να σωθεί ο κόσμος από τους θεούς και τους δαίμονες που τον κατατρέχουν είναι να εναποθέσει τις ελπίδες του σε σύγχρονους υπερ-ήρωες, πρόσωπα καθημερινά ή ακόμα και πρόσωπα με κρυμμένη ισχύ αλλά περισσή θέληση για δράση. «Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε υποψιασμένους και μη πολίτες μέσω της μυθοπλασίας και της διάδρασης, κάνοντας τους να εμβυθίσουν σε μια ιστορία που ξεδιπλώνεται μπροστά τους πάνω στο πόστερ, τη στιγμή που η μουσική τους ταξιδεύει στη ζωή του υπερ-ήρωα, ο οποίος θέλει να κριτικάρει, να κοροϊδέψει ή να αλλάξει μια κατάσταση που δεν ικανοποιεί ούτε αυτόν αλλά ούτε και τους γύρω του», επισημαίνει ο Σταύρος Κυπραίος, συμμετέχων designer και ένας εκ των εμπνευστών της ομπρέλας συνεργασίας «SEEAR».

Οι 14 μικρές ομάδες δημιουργίας, αφού συζήτησαν ενδελεχώς μέχρι να καταλήξουν στο θέμα του project, έγραψαν τις ιστορίες, συνέθεσαν τα μουσικά κομμάτια που θα πλαισίωναν τις ιστορίες και εικονογράφησαν τα πόστερ… δημιουργώντας από την αρχή νέους υπερ-ήρωες που δεν μοιάζουν και πολύ με αυτούς που έχει συνηθίζει να βλέπει ο θεατής στα κοινά comics. Ένας ηλικιωμένος βιβλιοδέτης, τα Πάντα Αντάρτες, ο Gomakun, ο Senectus, η Τρες και ο Κούκος, οι Kindeness Tweens και άλλοι αποτελούν τους σύχρονους υπερ-ήρωες που παλεύουν με τα προβλήματα της καθημερινότητας και όσα ταλανίζουν τον σημερινό άνθρωπο. «Προσπαθήσαμε να σχολιάσουμε τα όλα συμβαίνουν και να «βάλουμε» το μικρόβιο της σκέψης σε όλους όσους είναι διατεθειμένοι να δεχθούν το μήνυμα που φέρει η Τέχνη και δύναται να το επικοινωνήσει μαζικά ή ατομικά, με στόχο να επηρεάσει και να οδηγήσει – αν όχι στην αλλαγή – τουλάχιστον στην αφύπνιση των συνειδήσεων», σημειώνει ο ίδιος.

Gomakun

Έτσι, η μοναξιά, ο χρόνος, ο θάνατος, τα ΜΜΕ, η ρουτίνα, η εγκληματικότητα, η κρίση, η ανεργία, οι ανθρώπινες σχέσεις, τα οικολογικά προβλήματα και άλλα είναι μόνο μερικά από τα θέματα που αγγίζουν τα οπτικοακουστικά έργα των designers και των μουσικών που δούλεψαν συλλογικά και αρμονικά. «Το «SEEAR» ξεκίνησε ως ιδέα το 2010 από μια ομάδα φίλων με φιλοδοξίες και ανάγκη για κοινή καλλιτεχνική δράση. Έκτοτε, η αλληλεπίδραση μεταξύ μας αλλά και η γνωριμία μας με άλλους δημιουργούς οδήγησε στη διεύρυνση της ομάδας αλλά και στην απόκτηση νέων εμπειριών. Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο μπορεί να είναι ό,τι πιο ευχάριστο και αποδοτικό, αν γίνεται από άτομα που δουλεύουν με μεράκι σαν καλο-κουρδισμένο ρολόι υπέρ της υλοποίησης του κοινού στόχου. Αν όμως παρεισφρήσουν στην ομάδα άτομα που έχουν ιδιοτελείς σκοπούς και δεν νοιάζονται για το τελικό αποτέλεσμα, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν», εξηγεί ο Σταύρος Κυπραίος.

Πάντα Αντάρτες

Την εν λόγω έκθεση επισκέφτηκαν πάνω από 1000 άτομα, ηλικίας 18 έως 60 ετών, τα οποία διακατέχονταν είτε από αγάπη για την τέχνη σε όλες της τις μορφές είτε από καθαρά επαγγελματικό ενδιαφέρον. Άλλωστε, η έκθεση έχει αποκτήσει μια κάποια αναγνωρισιμότητα, αφού το 2010 πραγματοποιήθηκε μια αντίστοιχη με αφορμή τις εννέα πιο συνηθισμένες λέξεις που έρχονται στο μυαλό κάποιου που παίρνει στα χέρια του ένα flyer ενώ το 2011 τέθηκαν στο επίκεντρο τα παιχνίδια που έλειπαν στο κοινό από την παιδική του ηλικία. «Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια με κάθε τρόπο γιατί είναι κάτι που μας κάνει να βιώνουμε την Τέχνη συλλογικά αλλά και μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους και να επικοινωνήσουμε το μήνυμά μας κάθε φορά. Θα θέλαμε να συμμετάσχουμε σε εκθέσεις του εξωτερικού ή να οργανώσουμε μια αντίστοιχη έκθεση σε άλλη πόλη της Ελλάδας ενώ δεν είμαστε αρνητικοί στο να εκθέσουμε τα συγκεκριμένα οπτικοακουστικά έργα σε διάφορους χώρους, αν μας ζητηθεί κάτι τέτοιο», σημειώνει ο ίδιος.

Όσοι δεν μπόρεσαν να γνωρίσουν από κοντά τους SUPERHEROES της καλλιτεχνικής ομάδας SEEAR, θα έχουν άμεσα τη δυνατότητα να μπουν στην πραγματικότητά τους μέσα από τη σελίδα http://www.seear.gr/  ενώ … όσοι πιστεύετε πως ένας σύγχρονος υπερ-ήρωας είναι αυτός μου μπορεί να μας βγάλει από τα προσωπικά αλλά και συλλογικά αδιέξοδά μας, δεν έχετε παρά να γίνετε οι ίδιοι υπερ-ήρωες και να αλλάξετε την παγερά αδιάφορη καθημερινότητα με τα πλείστα πραγματικά και εικονικά προβλήματα που την απαρτίζουν… Γιατί στην ουσία, όλοι κρύβουμε έναν υπερ-ήρωα μέσα μας, ακόμα και αν δεν το γνωρίζουμε… Σκεφτείτε το !

No related posts.