Τα τηλεπαιχνίδια των αφελών

Η εποχή όπου τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια έδιναν εκατομμύρια στους τηλεθεατές που συμμετείχαν και κέρδιζαν με τις γνώσεις τους στα τηλεπαιχνίδια  έφυγε ανεπίστρεπτη. Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και με την οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, τα κανάλια έχουν βρει ένα φθηνό κόλπο να παραπλανήσουν αφελείς τηλεθεατές, παρουσιάζοντας ένα “καινούριο” τηλεπαιχνίδι με αναγραμματισμό λέξεων.

Τον τελευταίο καιρό τέτοια προγράμματα έχουν φυτρώσει σαν τα μανιτάρια. Πρόκειται για ένα είδος τηλεοπτικού fishing στα πρότυπα του e-mail «ψαρέματος»  που χρησιμοποιούν διάφοροι επιτήδειοι και απατεώνες για να συλλέξουν από τους χρήστες του διαδικτύου σημαντικές πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η απάτη δεν βρίσκεται στο να βρει κανείς τη σωστή λέξη μέσα από τον αναγραμματισμό, αλλά στο γεγονός ότι ο αφελής τηλεθεατής δεν θα βγει ποτέ στον αέρα. Η κουτοπονηριά είναι ότι δεν μπορείς να καλέσεις άλλη ώρα αλλά εκείνη τη στιγμή που η παρουσιάστρια πατάει το κόκκινο κουμπί. Εκείνο το σύντομο χρονικό διάστημα το δίλεπτο ή τρίλεπτο το σύστημα θα επιλέξει έναν ανάμεσα σε εκατοντάδες άτομα που προσπάθησαν να πιάσουν γραμμή αλλά δεν τα κατάφεραν.

Το παιχνίδι αυτό βασίζεται στην αφέλεια του καθενός που πιστεύει ότι, καλώντας σε αυτές τις γραμμές υψηλής χρέωσης και αναμένοντας να βγει στον αέρα για να δώσει την απάντηση, δεν θα χρεωθεί την αναμονή. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο καλών δεν ενημερώνεται σωστά για την ειδική χρέωση. Αν κάποιος προσπαθήσει να καλέσει σε αυτά τα πενταψήφια νούμερα, ακούγοντας και μόνο το ηχητικό μήνυμα χωρίς να μπει σε αναμονή και τερματίσει την κλήση στο πρώτο δευτερόλεπτο, στην ουσία έχει χρεωθεί ένα σημαντικό ποσό. Αν η προσπάθεια επαναλαμβάνεται, τότε προφανώς ο λογαριασμός της σταθερής τηλεφωνίας που θα λάβει από τον πάροχό του, θα έρθει «παραφουσκωμένος». Το κόλπο είναι πολύ καλά στημένο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς έχει κινηθεί η αρμόδια αρχή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ); Αν και τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει κατά καιρούς το ΕΣΡ στα τηλεοπτικά κανάλια είναι τσουχτερά,  δεν φαίνεται να πτοούν τους καναλάρχες. Το θέμα είναι αν εισπράττονται αυτά τα χρήματα.
Όσο υπάρχουν αφελείς τηλεθεατές θα υπάρχουν πάντα και οι αετονύχηδες…

No related posts.