Τα Πάνω-Κάτω φέρνει η «ΑΘΗΝΑ» στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Το σχέδιο Αθηνά του υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πάρει τη τελική του μορφή προς τα τέλη Μαρτίου, οπότε θα ανακοινωθεί και το νέο Μηχανογραφικό Δελτίο.

Η «Αθηνά» για τη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά, μεταφέρονται 8 τμήματα του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στις Σέρρες -τμήμα πληροφορικής, οχημάτων, ηλεκτρονικής, βιβλιοθηκονομίας, λογιστικής, εμπορίας και διαφήμισης, τουριστικών επιχειρήσεων, αγροτικής ανάπτυξης και διοίκησης αγροτικών επιχειρήσεων- , 2 στην Φλώρινα – ζωική και φυτική παραγωγή- και άλλα 2 καταργούνται με αποτέλεσμα να αναγκάζονται 12.500 φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλες πόλεις, καθώς και περίπου 150 καθηγητές, υπάλληλοι και Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό να αλλάζουν πόλη εργασίας.

«Πολύ πιθανό να αναγκαστώ να σταματήσω τις σπουδές μου, όπως και οι περισσότεροι από τους μισούς συμφοιτητές μου», υποστηρίζει η Σμαρώ, φοιτήτρια στο τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΑΤΕΙ-Θ, το οποίο προορίζεται για συγχώνευση με το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στις Σέρρες. Παράλληλα, εκφράζει την επιθυμία της αλλά και πολλών άλλων συμφοιτητών της σχετικά με τη δυνατότητα επιλογής του ακαδημαϊκού τους μέλλοντος. Ενώ θεωρεί πως δεν συμβαδίζουν τα προγράμματα σπουδών των δύο τμημάτων, αφού μάθημα διοίκησης διδάχθηκαν μία φορά μόνο στο πρώτο εξάμηνο και στο εξής δεν θα έχει τη δυνατότητα να διδαχθεί μαθήματα αμιγώς διαφημιστικού περιεχομένου. «Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την εφαρμογή του σχεδίου, έχοντας από την αρχή στο πλευρό μας τους καθηγητές μας», καταλήγει η ίδια.

Η απάντηση του ΑΤΕΙ-Θ

Η διοίκηση του ΤΕΙ προτείνει την ομοσπονδοποίηση των τριών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ Σερρών, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) με αυτοτέλεια του κάθε Ιδρύματος και εσωτερική αναδιάρθρωση. Την εν λόγω πρόταση, όμως, απέρριψε ο Υπουργός Παιδείας σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Παύλο Καρακολτσίδη. Παράλληλα, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΑΤΕΙ-Θ υποστηρίζει πως οι αποφάσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α (Σχέδιο ΑΘΗΝΑ) έρχονται σε αντίθεση με τις δημοσιονομικές λογικές του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες αποσκοπούν στη μείωση των δαπανών λειτουργίας του Ιδρύματος. Πιο συγκεκριμένα, άρτιες και σύγχρονες εγκαταστάσεις όπως αυτές των Τμημάτων Οχημάτων, Ηλεκτρονικής, Πληροφορικής (και μάλιστα του Τμήματος Ηλεκτρονικής με ιστορική αναφορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης), αλλά και αυτού της Γεωπονίας, για τις οποίες δαπανήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια μεγάλα ποσά για θερμοκήπια, ζωικό κεφάλαιο και αγροτικά μηχανήματα, απαξιώνονται.

Με την παραπάνω πρόφαση αγνοείται επίσης το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται από τη μεταφορά στα νέα Τμήματα (Σέρρες-Φλώρινα) των χιλιάδων φοιτητών και του προσωπικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που βάλλεται το Ίδρυμα, το οποίο υπέστη «κούρεμα» των διαθεσίμων του κατά 98% και τώρα μείωση του αριθμού των Τμημάτων του κατά 60%. Μακάρι βάσει των πραγματικών δεδομένων, το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α να βρει λύση με συνένωση των Τμημάτων εντός του Α.Τ.Ε.Ι/Θ., προκειμένου να μην απαξιωθούν εκατομμύρια αξίας υλικοτεχνικών υποδομών και ανθρώπινου κεφαλαίου. Γι’ αυτό πασχίζουν, άλλωστε, και οι σπουδαστές του ΑΤΕΙ-Θ., οι οποίοι ως ένδειξη διαμαρτυρίας διέκοψαν τη λειτουργία του Ιδρύματος και βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση, οργανώνοντας τη μία πορεία μετά την άλλη και μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στο συγκεκριμένο θέμα.

Η συνέλευση

No related posts.