Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα… άλλως… Σσσς ! Μη ! Ντροπή !

Παγκόσμια ημέρα κατά του ΑΙDS,παγκόσμια μέρα αντισύλληψης, ημέρα ενημέρωσης για τα αφροδίσια νοσήματα,  ημερίδα σεξουαλικής υγείας, τριήμερο σεξουαλικότητας…Το σεξ προφανώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας που απασχολεί πολλαπλώς. Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι τη στιγμή που όλα τα παραπάνω μαρτυρούν μια ελληνική κοινωνία σεξουαλικής απελευθέρωσης, το σεξ αντιμετωπίζεται ως ταμπού. Οι περισσότερες ηλικιακές ομάδες αρνούνται να μιλήσουν για αυτό. Το μέχρι προηγουμένως «το λες αλλά δεν το κάνεις», έχει μετατραπεί σε «το κάνεις αλλά δεν το λες!».

Το χειρότερο είναι όχι η ύπαρξη ταμπού σχετικά με την ίδια την πράξη, αλλά σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει. Να σημειωθεί ότι κάνεις δεν μπορεί να αρνηθεί τα θετικά καθώς και την ολοκλήρωση που προσφέρει σε μια σχέση. Αναφορικά με τις επιπτώσεις όμως, την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (Σ.Μ.Ν.) επικρατεί απόλυτη σιωπή και άγνοια. Πολλοί από τους νέους, όταν ξεκινούν την σεξουαλική ζωή, βρίσκονται σε πλήρη άγνοια σχετικά με το πλήθος των Σ.Μ.Ν., τους τρόπους αντισύλληψης και προφύλαξης. Είναι πραγματικά ανήκουστο-όπως αποδεικνύεται  από έρευνες- πως η βασική πηγή πληροφόρησης είναι οι φίλοι, ο σύντροφος ή τα εφηβικά περιοδικά. Φυσικά δεν υποτιμάται η αξία αυτών αλλά οι γονείς, η εκπαίδευση και το κράτος οφείλουν να φροντίζουν περισσότερο για το ζήτημα αυτό. Η αύξηση των εκτρώσεων και των κρουσμάτων Σ.Μ.Ν., στις νεαρές και εφηβικές ηλικίες δεν μαρτυρούν τόσο ανευθυνότητα όσο έλλειψη πληροφόρησης. Σίγουρα το να μιλήσεις στο παιδί σου για το σεξ δεν είναι κάτι εύκολο, η προστασία όμως της υγείας του σίγουρα αποτελεί προτεραιότητα για κάθε γονιό… Και η προστασία απαιτεί κάτι παραπάνω από το «βάλε μπουφάν». Αντίστοιχα, και το κράτος πρέπει να καταλάβει ότι εφόσον δεν ζούμε σε μια κοινωνία που το σεξ πραγματοποιείται μόνο μεταξύ ανδρογύνου, πρέπει να υπάρχει ενημέρωση. Το  μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία κρίνεται απαραίτητο, παρά τα όποια ενδεχομένως αρνητικά σχόλια, τα οποία σίγουρα με τον καιρό θα υποχωρήσουν.

Μιλώντας κυνικά, σε μια εγκυμοσύνη, τα πράγματα είναι πιο εύκολα σε πρακτικό επίπεδο, καθώς είναι μια κατάσταση, την οποία μπορείς να «ανατρέψεις». Στην περίπτωση, όμως, κάποιου Σ.Μ.Ν., όπως του ιού HIV, τα πράγματα δυσκολεύουν. Ίσως φταίει και η επικρατούσα αντίληψη πως εφόσον δεν ανήκει κανείς σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ομοφυλόφιλοι, εκδιδόμενες, ναρκομανείς) δεν κινδυνεύει. Η πραγματικότητα όμως αποδεικνύει πως υψηλού κινδύνου είναι οι συμπεριφορές, όχι οι ομάδες. Αυτές είναι  που ευθύνονται κυρίως για τα φαινόμενα των ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών και των Σ.Μ.Ν.

Τα Σ.Μ.Ν. είναι πολλά και αρκετά διαφοροποιημένα. Άλλα σημαντικά και σοβαρά και άλλα εύκολα και αντιμετωπίσιμα .Για παράδειγμα, η σύφιλη – Σ.Μ.Ν. θανατηφόρο πριν την ανακάλυψη της πενικιλίνης -θεραπεύεται πλέον εύκολα με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Ο ιός ΗPV, ο οποίος εμφανίζεται με πάνω από 200 τύπους, ευθύνεται – ενδεικτικά -για  οξυτενή κονδυλώματα, καρκίνο του τραχήλου στις γυναίκες καθώς και καρκίνο του πέους στους άντρες. Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού σεξουαλικά πληθυσμού, ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, είναι φορείς του ιού αλλά δεν το γνωρίζουν. Ως αποτέλεσμα, η διάδοση του ιού ακολουθεί ταχύτατους ρυθμούς εν αγνοία των φορέων της. Το ευχάριστο είναι ότι με το τεστ ΠΑΠ μπορεί να γίνει ανίχνευση του ενώ με πρόληψη και θεραπεία να αντιμετωπιστεί κάθε επιπλοκή. Την ίδια στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα διακοπής της εξάπλωσης του ιού HIV αλλά δεν υπάρχει οριστική θεραπεία του. Βέβαια με τα σύγχρονα μέσα, ο χρόνος ζωής των ασθενών παρατείνεται κατά πολύ αλλά Σ.Μ.Ν., όπως χλαμύδια ,έρπης γεννητικών οργάνων, βακτηριακές λοιμώξεις κ.ά καραδοκούν.

Σίγουρα, χάρις την ιατρική, τα Σ.Μ.Ν. δεν είναι πλέον τόσο μεγάλη απειλή. Ακόμη και αν υπάρχει θεραπεία, ποιος υπολογίζει το ψυχικό κόστος ,το άγχος του ασθενή και της οικογένειας ,την απογοήτευση, ή ακόμα και τη ρήξη της σχέσης με τον εκάστοτε σύντροφο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος , κανένας άνθρωπος, να μπαίνει σε μια τέτοια αρνητική διαδικασία, ούτε να αποκτήσει απέχθεια για το σεξ. Η αποχή δεν είναι λύση. Η ενημέρωση και η πρόληψη όμως είναι.

Το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής, λοιπόν, καθίσταται αναγκαίο. Οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν τι μπορεί να συνεπάγεται μια επαφή χωρίς προφύλαξη. Όσοι σπεύσουν ενδεχομένως να κατηγορήσουν τους καθηγητές ως διαφθορείς της νεολαίας, σίγουρα δεν αντιλαμβάνονται, ούτε την εποχή στην οποία ζούμε ούτε τις διαστάσεις του ζητήματος. Η σχέση γονέων και παιδιών οφείλει επίσης να είναι ιδιαίτερα ανοιχτή στο συγκεκριμένο ζήτημα, απαλλαγμένη από ταμπού ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η αρμονική επικοινωνία με τους γονείς, οι καλές σχέσεις, η κατανόηση και η επίβλεψη τους σε φυσιολογικά πλαίσια, βοηθά τους νέους να αποφεύγουν απερίσκεπτες πράξεις. Η αυστηρότητα και η αντιμετώπιση των σεξουαλικών ζητημάτων ως κάτι «ακατάλληλο» για την ηλικία των παιδιών μόνο άσχημα αποτελέσματα μπορεί να έχει. Τα περισσότερα νέα κορίτσια ,για παράδειγμα, αποφεύγουν την γυναικολογική εξέταση λόγω ντροπής ή φόβου για την αντίδραση των γονέων και παραβλέπουν  το γεγονός ότι μια εξέταση τώρα μπορεί να τους σώσει από έναν καρκίνο ή κάποια ανικανότητα σύλληψης αργότερα.  Εκεί είναι που χρειάζεται ο γονιός και ο εκπαιδευτικός  να τονίσει την σημασία του τακτικού ελέγχου για όλα τα σεξουαλικά ενεργά άτομα ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Σε αυτό το σημείο επιβάλλεται το κράτος να κάνει τις εξετάσεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ευκολότερες και τα ποσά υποφερτά. Εξάλλου αν αναλογιστεί κανείς τα χρήματα που χορηγούνται για θεραπείες, σίγουρα αντιλαμβάνεται πως συμφέρει να δοθούν για δωρεάν εξετάσεις και ενημερώσεις σε σχολεία –πανεπιστήμια. Άλλωστε, τα Σ.Μ.Ν. είναι από αυτές τις περιπτώσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τη νοοτροπία του «δεν θα συμβεί σε μένα». Οποιοσδήποτε έχει κάνει σεξ μπορεί να έχει προσβληθεί.

Σκοπός βέβαια δεν είναι να πανικοβληθεί κανείς. Εξάλλου το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων είναι ιάσιμο. Σκοπός όμως είναι να αντιμετωπιστούν τα Σ.Μ.Ν. ως ζήτημα δημόσιας υγείας, να υπάρξει ενημέρωση και πρόληψη… Και το πρώτο βήμα για να γίνει αυτό είναι να απαλλαγεί η κοινωνία από τις προκαταλήψεις. Όσο και αν τα ηθικά διδάγματα υποστηρίζουν ότι οι επαφές εξυπηρετούν μόνο την αναπαραγωγή, η πραγματικότητα δείχνει κάτι διαφορετικό. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει σεξουαλική δραστηριότητα, αν θέλει, όταν θέλει, με όποιον θέλει και όπως θέλει, από την στιγμή που δεν καταπατά δικαίωμα κάποιου άλλου. Έχει επίσης το δικαίωμα να έχει ενημερωθεί για τις πιθανές επιπτώσεις και τους τρόπους προφύλαξης χωρίς να θεωρηθεί ανήθικος. Όπως ταυτοχρόνως και ένας ασθενής έχει δικαίωμα και πρέπει να του παρέχεται βοήθεια και συμπαράσταση χωρίς επικριτικά σχόλια και βλέμματα οίκτου. Είναι ανθρώπινο και φυσιολογικό. Το απάνθρωπο είναι να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν μια ασφαλή, υπεύθυνη και απολαυστική σεξουαλική ζωή. Η μόνη προϋπόθεση είναι να έχουν τις γνώσεις και την πλήρη ενημέρωση για τα Σ.Μ.Ν. και για το ενδεχόμενο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Άλλως, το τίμημα είναι ο κλονισμός της υγείας. Βαρύ τίμημα για μερικά λόγια που δεν ειπώθηκαν…

No related posts.