Εσείς, γυμνάζεστε;

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, και λίγο – πολύ, όλοι έχουν ακούσει αυτή τη φράση. Πόσοι όμως την παίρνουν στα σοβαρά σήμερα, ώστε να την κάνουν τρόπο ζωής; Σε μια εποχή, όπως αυτή, όπου η οικονομική, και συνάμα κοινωνική και πολιτισμική κρίση ταλανίζει το μυαλό και την ψυχή των μέσων ανθρώπων, οι Έλληνες έχουν τη διάθεση και την ενέργεια να καταφύγουν στα γυμναστήρια, και να ξοδέψουν χρόνο και χρήματα για να βελτιώσουν το σώμα τους;

Οι απαντήσεις στο ερώτημα αυτό φαίνεται να είναι πολλές και διαφορετικές. Αν ως υποκείμενο θεωρηθούν οι νέοι, η απάντηση για τα μεγάλα γυμναστήρια του κέντρου της Θεσσαλονίκης είναι μάλλον ενθαρρυντική, καθώς περνώντας κανείς από ένα τέτοιο  γυμναστήριο, θα συναντήσει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, με ηλικία κάτω των 40 ετών, να ακολουθεί κάποια μορφή άσκησης. Πέραν όμως των φαινομένων, αυτό αποδεικνύεται και από τα λεγόμενα των εργαζομένων  στα γυμναστήρια. «Οι περισσότεροι πελάτες μας  ηλικίας 17-40 ετών δεν έχουν σταματήσει να ανανεώνουν τις εγγραφές τους, αλλά και να έρχονται στο γυμναστήριο. Μάλιστα παρατηρούνται και αρκετές εγγραφές καινούριων πελατών αυτού του ηλικιακού group, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Η μείωση παρατηρείται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες…», αναφέρει η  κα. Αναστασία, υπεύθυνη του γυμναστηρίου «Fitnessfun» στη Θεσσαλονίκη.

Το γεγονός αυτό όμως, παρότι είναι πολύ θετικό, δε σημαίνει πως η κρίση δεν έχει ασκήσει καμία επιρροή. Ρίχνοντας όμως μια ματιά και σε συνοικιακά γυμναστήρια, παρότι οι έφηβοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γυμναστική και είναι συνεπείς και τακτικοί θαμώνες, άτομα από 30 έως 40 ετών τείνουν να εξαφανιστούν, ενώ και στους φοιτητές παρατηρείται σημαντική μείωση. «Το πρόβλημα είναι καθαρά οικονομικό, και γι αυτό έχουμε προχωρήσει στη μείωση των τιμών και στη δημιουργία μιας μεγάλης γκάμας πολύ δελεαστικών προσφορών που περιλαμβάνουν είτε έκπτωση για group δύο και περισσότερων ατόμω, είτε κάποιες δωρεάν επιπλέον παροχές», εξηγεί Η κα. Χαρά Σουκιούρογλου, ιδιοκτήτρια και υπεύθυνη του γυμναστηρίου XS Gym στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Η πτώση όμως γενικότερα του αριθμού των θαμώνων στα γυμναστήρια συμβαίνει ούτως ή άλλως -αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο-  λόγω της κρίσης, γεγονός που αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τις εν λόγω επιχειρήσεις.  Έτσι, προκειμένου να φέρουν πίσω τους παλιούς τους πελάτες, αλλά και να προσελκύσουν καινούριους από όλες τις ηλικίες, όλα τα γυμναστήρια έχουν προβεί σε διάφορες ενέργειες. Η γενικότερη μείωση των τιμών, κάποιες ειδικές προσφορές που δημοσιεύονται και κατοχυρώνονται μέσω διαδικτύου, αλλά και  προσφορές μέσω διαφημιστικών φυλλαδίων, είναι μερικές από τις προσπάθειες  των γυμναστηρίων για να προσελκύσουν τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τη γυμναστική.

Πέραν όμως της κρίσης, τα γυμναστήρια έχουν να αντιμετωπίσουν και  έναν μεγάλο μεταξύ τους ανταγωνισμό. Για  να είναι ανταγωνιστικά, λοιπόν, πέραν των εκάστοτε οικονομικών πακέτων που το κάθε γυμναστήριο προσφέρει, οφείλουν να έχουν όσο το δυνατόν υψηλότερες παροχές. Είτε πρόκειται  για μεγάλες αλυσίδες, είτε για συνοικιακά γυμναστήρια, το καθένα με τη σειρά του καταβάλλει κοπιώδη προσπάθεια για να συμβαδίσει με τις τάσεις της εποχής στον τομέα της σωματικής άσκησης. Μερικές από τις νέες αυτές τάσεις, τις οποίες τα γυμναστήρια σπεύδουν να «αποκτήσουν/κατακτήσουν», είναι  η Zumba, το cross fit, το pole dancing το trx και πολλές άλλες, ενώ η ύπαρξη τους αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τακτικούς αλλά και νέους θαμώνες. «Ήταν μια πολύ καλή κίνηση, καθώς η Zumba  έχει μεγάλη απήχηση και ο κόσμος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον»,  υπογραμμίζει η κυρία Σουκιούρογλου, η οποία έχει εντάξει τη Zumba  στις παροχές του γυμναστηρίου της.

Όσο ελκυστικά όμως κι αν είναι τα πακέτα των  ιδιωτικών γυμναστηρίων, υπάρχο-υν και αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα ή τη θέληση  να διαθέσουν τα απαιτούμενα χρήματα για να τα αποκτήσουν, και αναζητούν άλλους τρόπους για να έχουν υγιή φυσική κατάσταση. Ο Χρήστος, προτιμά να πηγαίνει στο δημοτικό γυμναστήριο στο Ρετζίκι. «Το κόστος είναι πολύ χαμηλό και οι παροχές του ικανοποιητικότατες, υποστηρίζει.  Η Μαρία πηγαίνει για περπάτημα και τρέξιμο στο μικρό γηπεδάκι απέναντι από το σπίτι της. « δεν έχω χρόνο αλλά ούτε και περίσσευμα χρημάτων για να πάω σε γυμναστήριο. Το περπάτημα και το τρέξιμο είναι ό,τι πρέπει για νακρατιέμαι σε φόρμα», αναφέρει.  Μια άλλη εναλλακτική τάση είναι το ποδήλατο, την οποία ο Βασίλης Κερεστετζής, μέλος της ποδηλατικής ομάδας της Θεσσαλονίκης και ιδρυτής της ποδηλατικής ομάδας της Σίνδου, επιλέγει συνειδητά. Επίσης, πολλοί νέοι που είναι ταυτόχρονα και φοιτητές, επιλέγουν τα πανεπιστημιακά γυμναστήρια  για να ασκούνται, όπως αυτό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το οποίο είναι ανοιχτό για όλους τους φοιτητές χωρίς δεσμεύσεις και με ελάχιστο ετήσιο κόστος συνδρομής.

Οι επιλογές είναι πολλές, όταν κάποιος επιθυμεί να γυμναστεί, να φροντίσει το σώμα του αλλά και την υγεία του κατ’ επέκταση. Ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες του, οποιοσδήποτε επιθυμεί να ασκηθεί, μπορεί να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει περισσότερο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Εσείς, γυμνάζεστε…;

No related posts.