Το δίλημμα… Ηλεκτρονικό ή έντυπο βιβλίο;

Το δίλημμα ηλεκτρονικό ή έντυπο βιβλίο που – λίγο-πολύ – έχει  απασχολήσει όλους τους αναγνώστες, θα συνεχίσει να υπάρχει όσο οι εξελίξεις στην τεχνολογία θα φέρνουν καινοτόμες και νέες συσκευές ανάγνωσης.

Ο κάθε αναγνώστης ή… βιβλιοφάγος έχει τους λόγους του να προτιμά ένα συγκεκριμένο βιβλίο. Όμως πολλές φορές έχει μπει στον πειρασμό να διαβάσει ένα κείμενο σε ηλεκτρονική ή ψηφιακή μορφή. Οι λόγοι για τους οποίους θα επέλεγε κανείς ένα ηλεκτρονικό βιβλίο ποικίλουν. Για παράδειγμα, η ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ο ανύπαρκτος όγκος – πέραν της συσκευής ανάγνωσης (e-book) -καθώς και οι δυνατότητες που έχει να τροποποιήσει τη γραμματοσειρά και να την προσαρμόσει στις ανάγκες του είναι μερικά μόνο από τα δελεαστικά πλεονεκτήματα του «νέου» βιβλίου.

Το έντυπο βιβλίο όμως έχει να προσφέρει πολλά στους παραδοσιακούς αναγνώστες. Κανείς δεν μπορεί να συγκρίνει τη μυρωδιά του χαρτιού του ολοκαίνουργιου  τυπωμένου βιβλίου και την αίσθηση που αφήνει το γυαλιστερό εξώφυλλο. Ακόμα και ο τρόπος τοποθέτησης των βιβλίων στη βιβλιοθήκη καταδεικνύει το πώς θέλουν οι αναγνώστες να τους αντιλαμβάνονται οι γύρω τους.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το κόστος παραγωγής του εντύπου επιβαρύνει τον εκδότη πρωτίστως και ακολούθως τους επόμενους κρίκους της αλυσίδας, τον βιβλιοπώλη και τελευταίο τον αναγνώστη. Για την παραγωγή του χρειάζεται η κοπή χιλιάδων δέντρων και αρκετό μελάνι. Έτσι, ο περιβαλλοντικός παράγοντας αποδεικνύεται ίσως ως ένας από τους πλέον σημαντικούς στην λίστα των πολέμιων του παραδοσιακού βιβλίου.

Οι υποστηρικτές όμως του ηλεκτρονικού βιβλίου έχουν και αυτοί επιχειρήματα να παραθέσουν, όπως το γεγονός ότι το κόστος της έκδοσης του ηλεκτρονικού βιβλίου είναι μικρό διότι δεν χρειάζονται πρώτες ύλες ενώ η διανομή του πραγματοποιείται σε χιλιάδες αντίτυπα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Την ίδια στιγμή, σε μία συσκευή ανάγνωσης (e-book) μπορούν να αποθηκευθούν χιλιάδες τόμοι και να μεταφερθούν εύκολα ενώ η διόρθωση τυχόν λαθών του κειμένου ενός ηλεκτρονικού βιβλίου γίνεται με άμεσο τρόπο. Εκτός όμως από τα πολλά πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού βιβλίου υπάρχουν και αυτοί στέκονται με επιφυλακτικότητα απέναντί του.

Προσωπικά, δηλώνω λάτρης της έντυπης μορφής του βιβλίου και θεωρώ πως το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ψηφιακού βιβλίου είναι η δυσχερής ανάγνωσή του. Είναι κουραστικό να διαβάζει κανείς πολλές σελίδες και επί ώρες ενώ το κόστος μιας καλής συσκευής ανάγνωσης ηλεκτρονικού βιβλίου είναι αρκετά υψηλό και λειτουργεί αποτρεπτικά για τους βιβλιόφιλους.

Όπως και να έχει όμως… είτε ψηφιακό είτε έντυπο, η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι μια ευχάριστη εμπειρία που αξίζει να τη ζει ο οποιοσδήποτε καθημερινά !

No related posts.