Ελληνικό Παιδικό Χωριό: Πηγή… Αγάπης!

Λίγο έξω από τους τρελούς ρυθμούς της μεγαλούπολης, σχεδόν στο μεταίχμιο μεταξύ των τσιμεντένιων πεζοδρομίων και των χωμάτινων μονοπατιών, κάποιος νοιάζεται, κάποιος μεριμνά και κάποιος έχει αναλάβει να κάνει τον κόσμο ένα πιο όμορφο και φωτεινό μέρος! Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ άνοιξε την αγκαλιά του σε παιδιά που στερούνται τη θαλπωρή μιας οικογένειας, χάρις τους κόπους, τις θυσίες και τις συγκινητικές προσφορές μίας ομάδας εθελοντών.

Στην ίδρυση του «Ελληνικού Παιδικού Χωριού» (του άλλοτε «Παιδικού Χωριού Βορείου Ελλάδος») οδήγησε η έλλειψη ενός χώρου για μακροχρόνια φιλοξενία ορφανών και εγκαταλελειμμένων παιδιών ή παιδιών που προέρχονται από «προβληματικό» οικογενειακό περιβάλλον. Η επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια μορφή παιδικής προστασίας που δεν θα είχε ιδρυματικό χαρακτήρα αλλά θα παρείχε οικογενειακή στήριξη, ασφάλεια και αγωγή βασισμένη στην Ελληνική-Ορθόδοξη Παράδοση, αλλά και τις αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής και της ψυχολογίας ώθησε τους εθελοντές στη σύσταση του Χωριού.

Έτσι, ως σκοπός του προεβλήθη η μόνιμη και μακροχρόνια παροχή φροντίδας, μόρφωσης, στέγης και ψυχολογικής στήριξη παιδιών που στερούνται τους βασικούς όρους της οικογενειακής ζωής, παιδιών που έχουν κακοποιηθεί πολλαπλώς, παιδιών των οποίων οι γονείς είτε δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, είτε δεν μπορούν να φέρουν την ευθύνη της γονικής μέριμνας για διάφορους λόγους. Στη βάση, λοιπόν, αυτής της λογικής, το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» προσπαθεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη του παιδιού κατά το πρότυπο της οικογένειας που αποτελεί το θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η ψυχονοητική ανάπτυξη και κοινωνική ένταξη των νεαρών μελών που έχουν χάσει το στήριγμά τους στη ζωή αλλά μπορούν να βοηθηθούν ώστε να αισθανθούν ολοκληρωμένα – από κάθε άποψη – άτομα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά είναι ίσως σπουδαιότερα από ότι ο μέσος πολίτης μπορεί να φαντασθεί. Σ’ αυτά τα παιδιά το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο θέλει να χαρίσει μια αληθινή οικογένεια. Είναι ευθύνη όλων μας να προφυλάξουμε και να διατηρήσουμε αυτή την «πηγή» αγάπης και κανένα είδος αμέλειας δεν συγχωρείται. Μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα… και με τη βοήθεια όλων μας, το όνειρο κάποιων παιδιών που ίσως να μην είχαν όσα κάθε παιδί δικαιούται να έχει, μπορεί και πρέπει να γίνει πραγματικότητα!

No related posts.