Περί Μνήμης και Αναμνήσεως

Πως συνδυάζεται η φιλοσοφία του Αριστοτέλη με πολύτιμες πέτρες της Πάτμου; Η Οφηλία Ψωμαδάκη στην πρώτη της έκθεση με τίτλο “Four Elements” παρουσιάζει ψηφιακά και χειροποίητα κολάζ της φύσης, ερμηνεύοντας μέσα από αυτά την έννοια της ομοιότητας.

Η αρχική έμπνευση για την πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνιδα δόθηκε από τη φράση του Αριστοτέλη «η ομοιότητα είναι ένα βοήθημα για τη μνήμη» και αποτυπώθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας στα ψηφιακά και χειροποίητα κολάζ. Η έκθεση παρουσιάζεται σε ενότητες βασισμένη στα τέσσερα στοιχεία της φύσης «Γη-Αέρας-Φωτιά-Νερό» με τα απαλά και γήινα χρώματα να δίνουν τη θέση τους στα πιο ζεστά και εντυπωσιακά. Το πρώτο μέρος αποτελείται από τα χειροποίητα έργα, φτιαγμένα με πολύ μεράκι και φαντασία, ενώ στο δεύτερο πρωταγωνιστούν ψηφιακές αφίσες που απεικονίζουν στοιχεία της φύσης, κάνοντας παράλληλα αισθητή την αντίθεση φύσης και τεχνολογίας.

Το στοιχείο που κάνει την αίσθηση ξεχωριστή είναι πως κάθε κολάζ συνοδεύεται από  ένα μικρό πέτρωμα, το καθένα από τα οποία συλλέχθηκε από την ίδια την καλλιτέχνη από την παραμονή της στο νησί της Πάτμου. Τα πολύχρωμα και σπάνιας ομορφιάς πετρώματα αυτά προσελκύουν το ενδιαφέρον πολλών τουριστών κάθε χρόνο, οι οποίοι δε διστάζουν μάλιστα να τα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο, αποκομίζοντας προσωπικό κέρδος και στερώντας από το νησί το χαρακτηριστικό χρώμα του, αφού ως γνωστόν οι πέτρες αυτές διακοσμούν την πλειοψηφία των παλαιών αρχοντικών στο νησί. Σε μια προσπάθεια διάσωσής τους λοιπόν, η Οφηλία Ψωμαδάκη «κλέβει» αριστοτεχνικά μερικές μικρές πινελιές κάθε πέτρας, δημιουργώντας μικρά πάζλ επηρεασμένα από τις προσωπικές της εμπειρίες και αναμνήσεις.

Η έκθεση δίνει την ευκαιρία στους  επισκέπτες της μέσα από κάθε κολάζ να ανατρέξουν σε δικούς τους προσωπικούς συνειρμούς εικόνων και αναμνήσεων. Με όχημα τη φαντασία, η έκθεση ζωντανεύει και κάθε κολάζ έχει τη δική του φωνή για τον καθένα μας. Υποσυνείδητα, η καλλιτέχνης επιθυμεί να αποδείξει πως με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών οι άνθρωποι δημιουργούν νέες εικόνες που κουβαλούν ακόμη μνήμες μέσα τους ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται βάσει στοιχείων της φύσης. Από τεχνικής πλευράς, παρουσιάζονται τεχνικές γραφιστικού σχεδιασμού που αν και στο πλαίσιο μιας γκαλερί χάνουν τη λειτουργικότητά τους στην προκειμένη περίπτωση αναπαριστούν τη μνήμη, το χρόνο αλλά και την ιστορία.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στην Toss Gallery  στην περιοχή της Βαλαωρίτου στη Θεσσαλονίκη ενώ θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα εκθέματα έως και τις  25 Φεβρουαρίου. Μπορείτε να την επισκεφθείτε τις πρωινές ώρες 11:00-14:00 αλλά και το απόγευμα 20:00-23:00. Σπεύσατε!

No related posts.