Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Γραφεία Διασύνδεσης: Καθοδηγούν και βοηθούν αποφοίτους και φοιτητές

Το εσωτερικό του Γραφείου Διασύνδεσης του Α.Π.Θ.

Από το 2001, 43.000 φοιτητές έχουν αναζητήσει «επαγγελματική» βοήθεια από το Γραφείο Διασύνδεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 7.000 περίπου ετησίως απευθύνονται στο αντίστοιχο Γραφείο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ενώ το Γραφείο Σταδιοδρομίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης έχει 700 ενεργά μέλη που κάθε χρόνο ωφελούνται από τις υπηρεσίες του.

«Καθοδηγούμε τους αποφοίτους κατά τα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα, τους βοηθάμε με προγράμματα συμβουλευτικής καθώς και τους παρέχουμε πληροφόρηση για περαιτέρω σπουδές ή για την αγορά εργασίας», αναφέρει η κ. Μάνια Βογιατζή, στέλεχος του Κεντρικού Γραφείου Διασύνδεσης του Α.Π.Θ. Το εν λόγω πανεπιστήμιο διαθέτει ένα Κεντρικό και τρία Περιφερειακά Γραφεία στις εγκαταστάσεις του, στα οποία φοιτητές και απόφοιτοι προσέρχονται είτε για να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τα μεταπτυχιακά ή με θέσεις εργασίας είτε για να παρακολουθήσουν

Άκρως λειτουργικός ο χώρος που προσφέρεται στους φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

ατομικά ή συλλογικά προγράμματα συμβουλευτικής αναφορικά με τη σύνταξη του βιογραφικού, με συνεντεύξεις επιλογής προσωπικού κ.ά. «Ενημερώνουμε τους φοιτητές μέσα από ειδικό κεφάλαιο στους οδηγούς σπουδών αλλά και με εκδηλώσεις – παρουσιάσεις σε συνεργασία με καθηγητές τμημάτων, με ανακοινώσεις, αφίσες, φυλλάδια και e – mails ενώ οι απόφοιτοι ενημερώνονται και κατά την τελετή ορκωμοσίας τους», διευκρινίζει η κ. Βογιατζή.

Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Γραφείο Διασύνδεσης παρέχει πληροφορίες με ενημερωτικά e – mails και με ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου για μεταπτυχιακά προγράμματα, υποτροφίες, θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αλλά και προκηρύξεις του δημοσίου. «Από τις υπηρεσίες του Γραφείου επωφελούνται φοιτητές, απόφοιτοι αλλά και όσοι παρακολουθούν Προγράμματα Εξειδίκευσης ενώ σε κάποιες εκδηλώσεις μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι χρήστες», υπογραμμίζει η κ. Σοφία Τσιραμπίδου, στέλεχος του Γραφείου.

Την ίδια στιγμή, το Γραφείο Σταδιοδρομίας του ΤΕΙ – Θ παρέχει «συμβουλές» αλλά και «επαφές» με διάφορες

Πολύ οργανωμένο το Γραφείο Διασύνδεσης και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

επιχειρήσεις. «Οι ενδιαφερόμενοι εγγράφονται στα ενεργά μέλη αυτόματα μετά την αποφοίτησή τους ενώ μπορούν να ενημερώνονται είτε μέσω της εφημερίδας του Γραφείου είτε από διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε εντός και εκτός του Ιδρύματος», τονίζει ο κ. Γιώργος Καραγιώργος, υπεύθυνος του Γραφείου.

«Στην Ελλάδα, όλοι στοχεύουν στην πληροφόρηση. Όλα τα Γραφεία Διασύνδεσης όμως παρέχουν συνολική στήριξη. Το 52% των επισκεπτών μας αναζητούν πληροφορίες ενώ μόλις το 25% αξιοποιεί τις υπηρεσίες συμβουλευτικής. Όπως αποδεικνύεται όμως από έρευνες, το 75% των θέσεων εργασίας είναι «κρυφό». Σε αυτό το κομμάτι μπορούν να βοηθήσουν τα Γραφεία», σχολιάζει η κ. Βογιατζή. Αναλυτικότερα, στα Γραφεία προσέρχεται ο ενδιαφερόμενος, κάνει αίτηση εγγραφής, δίνει πληροφορίες σχετικά με τα προσόντα του και ζητά συνεχή ενημέρωση. Τα Γραφεία έχουν Βάση Δεδομένων, όπου κρατούν τα στοιχεία των αποφοίτων, με σκοπό να τους ενημερώνουν για τις θέσεις εργασίας που προκύπτουν και ταιριάζουν στο προφίλ τους. «Προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε όσους απευθύνονται σε εμάς, ώστε να ψάξουν και μόνοι τους πέραν των πληροφοριών που τους δίνουμε. Τους ωθούμε και τους κατευθύνουμε. Δεν τους δίνουμε «έτοιμη τροφή», αλλά σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιήσουν, όπως αυτοί επιθυμούν», επισημαίνει η κ. Τσιραμπίδου. Στην ίδια λογική κινείται και το Γραφείο Σταδιοδρομίας του ΤΕΙ – Θ. «Τα περισσότερα παιδιά πιστεύουν πως τελειώνοντας τη σχολή, τα ξέρουν όλα. Δουλειά μας είναι να τους δείξουμε τι ακριβώς είναι η αγορά εργασίας αλλά και πόσο σημαντική είναι η δια βίου εκπαίδευση», υπογραμμίζει ο κ. Καραγιώργος.

Η ανταπόκριση των φοιτητών προς τα Γραφεία είναι σημαντική. Σύμφωνα με το Γραφείο Διασύνδεσης του

Στιγμιότυπο από εκδήλωση του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Πανεπιστημίου Μακεδονίας, παρατηρείται 10% ετήσια αύξηση των χρηστών. «Όλα τα τμήματα είναι «στραμμένα» στην αγορά εργασίας, οπότε είναι σχετικά εύκολο να βοηθήσουμε τους αποφοίτους μας, αφού προκύπτουν αρκετές θέσεις σχετικές με αυτά τα επιστημονικά αντικείμενα», αναφέρει η κ. Τσιραμπίδου. Σε καμιά περίπτωση, όμως, τα Γραφεία αυτά δεν είναι γραφεία ευρέσεως εργασίας. «Προσπαθούμε να κάνουμε τους αποφοίτους να δουν την αγορά εργασίας ρεαλιστικά. Τα 10 τελευταία χρόνια, έχουμε συνεργασία με 1.300 επιχειρήσεις, ενώ κάθε χρόνο προκύπτουν περίπου 250 θέσεις, οι οποίες γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν με αποφοίτους μας», λέει ο κ. Καραγιώργος. Σύμφωνα με έρευνα για την απορρόφηση των αποφοίτων του ΤΕΙ – Θ, σε «καλύτερη μοίρα» βρίσκονται οι απόφοιτοι τμημάτων, όπως πληροφορικής, αυτοματισμού, δομικών έργων, marketing , ενώ το 13% των αποφοίτων, κυρίως όσων τελειώνουν αισθητική, γεωπονία ή διατροφολογία δημιουργούν δικές τους επιχειρήσεις. Τέλος, αναφορικά με το Α.Π.Θ., οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι αυτές που έχουν σχέση με τις νέες τεχνολογίες, τα οικονομικά αλλά και τις πολυτεχνικές σχολές. «Μετά από ένα χρόνο, τους τηλεφωνούμε, για να μας πουν, αν πέτυχαν το στόχο τους. Από στοιχεία που συλλέξαμε πέρυσι για άτομα που παρακολούθησαν προγράμματα συμβουλευτικής το ακαδημαϊκό έτος 2005 – 2006, προκύπτει ότι το 41% είναι εργαζόμενοι, ενώ το 98% από αυτούς έχουν καταλάβει θέσεις συναφείς με το αντικείμενο των σπουδών τους», τονίζει η κ. Κατερίνα Παπακότα, υπεύθυνη του Κεντρικού Γραφείου Διασύνδεσης για θέματα εργασίας.

No related posts.