Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Θέατρο στο θέατρο!

Την «Ερυθρά Νήσο» του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ ανεβάζει η Θεα­τρική Ομάδα του Φυσικού τμήματος του ΑΠΘ στις 8, 9 και 13 Μαΐου, σε σκηνοθεσία της Λήδας Μπατσή.

Το έργο εκτυλίσσεται σε δύο επίπεδα δράσης. Στο άνοιγμα της αυ­λαίας εμφανίζονται τα παρασκήνια. Ο θίασος ετοιμάζεται για πα­ράσταση. «Το έργο που θα ανεβάσει ο θίασος σε γενική δοκιμή εξυπακούεται ότι είναι έργο ιδεολογικό ως το μεδούλι, καθότι βρι­σκόμαστε στην κομμουνιστική Ρωσία του ’30», λέει η σκηνοθέτης, Λήδα Μπατσή.

Η παράσταση αρχίζει. «Το έργο μου είναι μία αλληγορία. Η δράση εκτυλίσσεται σ’ ένα νησί, όπου ερυθρόδερμοι ιθαγενείς ζουν στη σκλαβιά, κάτω από την κυριαρχία λευκών δουλεμπόρων», εξηγεί ο πολίτης Ιούλιος Βερν, συγγραφέας του έργου στο έργο, δια στόμα­τος Γιώργου Τσόπα.

Ο Μπουλγκάκοφ μέσα από το μύθο και τη σάτιρα, μεταξύ γενικής δοκιμής και τροπικού νησιού, αποκαλύπτει το παιχνίδι της εξου­σίας με οποιοδήποτε όνομα, την εξαπάτηση των λαών.

Η «Ερυθρά Νήσος» είναι ένα έργο φαντασμαγορικό, με ένα σκη­νικό πανηγύρι. Ευρωπαίοι αποικιοκράτες, χαρέμια, ναύτες, ερυ­θρόδερμοι, παπαγάλοι, Γαλλίδες υπηρέτριες χορεύουν, τραγου­δούν, ερωτεύονται, φωνάζουν, επαναστατούν και, όπως επιβάλλε­ται σε κάθε γενική δοκιμή, ξεχνούν τα λόγια τους!

«Έχει λίγο καιρό που ξεκινήσαμε να ψάχνουμε για σκηνικά και κο­στούμια. Η αλήθεια είναι ότι αργήσαμε λίγο. Αυτές τις ημέρες κατα­σκευάζουμε το ηφαίστειο στο νησί, το οποίο εκρήγνυται στη δεύ­τερη πράξη», παραδέχεται η σκηνογράφος Νάσια Χάρη.

Η Θεατρική Ομάδα Φυσικού ιδρύθηκε το 1994 από φοιτητές του τμήματος κι έκτοτε, συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και του Πανεπιστημίου. Η ομάδα αποτελείται από φοι­τητές διαφόρων τμημάτων, είναι ανοιχτή και το δυναμικό της ανα­νεώνεται συνεχώς. Είναι, μάλιστα, από τις πιο δημοφιλείς και πο­λυπληθείς θεατρικές ομάδες στο ΑΠΘ. Φέτος, αριθμεί 45 μέλη.

«Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι το ότι 45 διαφορετικά άτομα, που δε γνωρίζονταν πιο πριν, που ίσως να μη μιλούσαν υπό άλλες συνθήκες, βρίσκουν κάτι κοινό, που αγαπούν και προσπαθούν γι’ αυτό. Μπορεί να συναντήσεις τυχαία κάποιον που ήταν στην ομάδα και που μπορεί να μη συμπαθούσες καν, όμως, νιώθεις τέτοια χαρά που τον είδες… Έχετε κάτι δικό σας», λέει η χορογράφος της παράστασης, Νατάσα Αραμπατζή.

Η «Ερυθρά Νήσος» θα παιχτεί στις 8 και 9 Μαΐου στο «Αμφιθέατρο» του Φυσικού και στις 13 στο θέατρο «Άνετον».

Μαίρη Κουΐνογλου

mmmon_rouge_paradis@hotmail.com

No related posts.