Ανταλλαγή ανθρωπιάς!

Ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο δώρο επεφύλασσε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης του Ν. Πιερίας για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε πενιχρή οικονομική κατάσταση. Συγκεκριμένα, όσοι βρέθηκαν το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στην Εμποροπανήγυρη Κατερίνης μπορούσαν να ανταλλάξουν τρόφιμα πρώτης ανάγκης με ένα έλατο που προσέφερε τοπικός παραγωγός. Επίσης, υπήρχαν διαθέσιμα απορρυπαντικά, φιλικά προς το περιβάλλον, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές και σε επαρκείς ποσότητες.

Η συγκεκριμένη ομάδα ήταν η πρώτη που ξεκίνησε το “Κίνημα της Πατάτας” από την Κατερίνη, διαθέτοντας προϊόντα στους καταναλωτές σε πολύ χαμηλές τιμές. Το κίνημα αυτό που εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως ο Βόλος και κάποιοι δήμοι της Αττικής, συνάντησε μεγάλη ανταπόκριση με την πώληση αγροτικών αλλά και άλλων ειδών προϊόντων. Το κίνητρο που έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία του κινήματος ήταν η ανάγκη για αλληλοϋποστήριξη των παραγωγών και των καταναλωτών λόγω της οικονομικής δυσφορίας που κατακλύζει τα νοικοκυριά. Η εξάλειψη των μεσαζόντων προσφέρει βασικά προϊόντα στους καταναλωτές σε ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές συγκριτικά με αυτές που συναντά κανείς στα super markets.

Παράλληλα, η ίδρυση του “Κοινωνικού Παντοπωλείου” Κατερίνης, αποτελεί στήριγμα των κοινωνικά αδύναμων τάξεων, αφού συχνά διοργανώνονται πολλές δράσεις για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, δίνοντας το έναυσμα στην κοινωνία να συσπειρωθεί ώστε να υπάρχει αλληλοβοήθεια και αλληλεγγύη. Αυτό το μήνυμα θέλησαν να διαδώσουν οι διοργανωτές. Ο κ. Ηλίας Τσολακίδης, ο οποίος είναι ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος της πατάτας, επιβεβαίωσε στο εΜΜΕις πως η ανάγκη αυτοοργάνωσης και αυτοεξυπηρέτησης των πολιτών θα πρέπει να γίνει εντονότερη μέσα από τέτοιες δράσεις κοινωνικής συσπείρωσης.

Η πρωτοβουλία ευαισθητοποίησε την τοπική κοινωνία της Κατερίνης, η οποία έσπευσε να βοηθήσει, προσφέροντας τουλάχιστον τα βασικά. Τα σχολεία της πόλης έλαβαν συνολικά 25 δέντρα και τα παιδιά ανέλαβαν να κατασκευάσουν στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Επίσης, η πλειοψηφία των δημόσιων φορέων έδωσε το «παρών», λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα τα συμβολικά αυτά έλατα ύψους 1,70μ έως 3 μ των οποίων η τιμή στο εμπόριο κυμαίνεται στα 25 ευρώ. Συνολικά, υπολογίζεται ότι δόθηκαν περίπου 200 έλατα από πολίτες που προσέφεραν τρόφιμα μακράς διάρκειας. Ας ελπίσουμε αυτή η δράση να είναι μόνο η αρχή για το έναυσμα πολλών άλλων κινήσεων στήριξης σε πανελλαδικό επίπεδο.

Καλές γιορτές!

No related posts.