Γιαουρτομανία… τώρα και στην Ελλάδα

Μέχρι τώρα το γνωρίζαμε να πωλείται στα ψυγεία των σούπερ-μάρκετ… Είτε αγελαδινό είτε πρόβειο, ακόμη και κατσικίσιο… Το είχαμε συνδυάσει κυρίως με τις βρεφικές ηλικίες, αλλά και με τους ηλικιωμένους, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι  απουσίαζε από τις διατροφικές συνήθειες των υπόλοιπων Ελλήνων, αν και ήταν κάπως «παραγκωνισμένο» και «υποτιμημένο»… Ώσπου σήμερα το κατά τα άλλα θρεπτικό και συνάμα γευστικό γιαουρτάκι κάνει την επανάστασή του…. Μια επανάσταση α λα frozen και επανέρχεται δυναμικά στην καθημερινότητά μας, όχι σε πήλινο κεσεδάκι, σαν άλλοτε, αλλά παγωμένο και συνοδευόμενο από φρέσκα φρούτα, γλυκά του κουταλιού, σοκολάτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και χίλια δύο άλλα toppings. Πότε, όμως, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το frozen yogurt;

Η ιστορία των frozen yogurt ξεκινά πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες, το 1970, στη ΝΑ πλευρά των ΗΠΑ, υπό την ονομασία «frogurt» {fro(zen) + (yog)urt}. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1978 κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα συσκευασμένα σε πακέτα frozen yogurts. Ειδικότερα, μια αλυσίδα καταστημάτων παγωτού, η οποία είχε έδρα στη Βοστώνη, αναπτύσσει και λανσάρει το πρώτο συσκευασμένο παγωμένο γιαούρτι. Το ονομάζει «Humphrey Yogart». Ωστόσο, οι πωλήσεις των frozen yogurt στην αγορά εκτινάσσονται τη δεκαετία του ’80. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1986 η αγορά των παγωμένων γιαουρτιών ξεπερνάει 25 εκατομμύρια δολάρια! Αρχές του 1990, το παγωμένο γιαούρτι μονοπωλεί το 10% της αγοράς των κατεψυγμένων επιδορπίων.

Στην Ελλάδα, όπως και καθετί άλλωστε, η μόδα του παγωμένου γιαουρτιού ήρθε με μια καθυστέρηση… μερικών μόνο δεκαετιών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι γνωστές αλυσίδες παγωτού, όπως η Δωδώνη, πωλούσαν, μεταξύ των υπόλοιπων γεύσεων, και παγωτό γιαούρτι. Αλλά ως εκεί…  Το 2010, το frozen yogurt κάνει εμφάνιση στην ελληνική αγορά. Έκτοτε, τα μαγαζιά που πωλούν αποκλειστικά frozen yogurt ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε ολόκληρη τη χώρα. Νέα brands και καταστήματα κατακλύζουν την αγορά. Η γιαουρτομανία είναι πλέον γεγονός. Μετά το πρώτο yogurt bar «Froyo» που άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας, και δη στην Ερμού, το 2011 ακολούθησαν άλλα τέσσερα. Φέτος, το 2012, υπολογίζεται ότι τα καταστήματα που άνοιξαν και πωλούν αποκλειστικά παγωμένο γιαούρτι ξεπερνούν τα 350 σε όλη την Ελλάδα.

Και αν τώρα σας άνοιξε η όρεξη για ένα frozen yogurt, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το πιο κοντινό σας yogurt bar. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα:

•    Froyo: Ερμού 55 και Καπνικαρέας 2


•    Υorice: Σόλωνος 64 και Σίνα


•    Υasu: Μall Athens, McArthurGlen


•    Υoomoo: Κύπρου 51, Γλυφάδα και πλατεία Νέας Σμύρνης


•    Snoyo:  Μακρυγιάννη 3, Αθήνα, Βούλα, Γλυφάδα


•    Yogen fruz: Metro mall Άγ. Δημήτριος, Νέο Ψυχικό, Μαρίνα Φλοίσβου, Village Rark Ρέντης, πλατεία Κεφαλαρίου, πλατεία Βούλας


•    White: Λουκιανού 21 β, Κολωνάκι


•    Fresko: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 3 (σερβίρει μόνο κλασικό γιαουρτάκι, όχι παγωμένο)

•    Yoging: Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Ραφήνα, Βριλήσσια, Μοναστηράκι,  River West Mall, Λ. Κηφισού


•    Yogorino: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)


•    Fleiyo: Ερμού & Νίκης 10, Σύνταγμα


•    Yogolicious: Αδριανού, Αθήνα


•    Chillbox: Ψυχικό, Αγ. Παρασκευή, Ερμού, Μαρούσι, Βουλιαγμένη, Πόρτο Ράφτη, Χαϊδάρι, Μαρίνα Φλοίσβου, Νέο Ηράκλειο, Κηφισιά

Απολαύστε το χωρίς τύψεις, καθώς η θερμιδική του απόδοση είναι μικρή, αντίθετα προς τη θρεπτική του αξία. Αρκεί, βέβαια, να μην το παρακάνετε με τα toppings!

No related posts.