Η Φιλία στα Χρόνια της Κρίσης

Μεσημέρι Τετάρτης, μέρα ελεύθερη για μένα, χωρίς σχολή και συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Σηκώθηκα, λοιπόν, μετά από πολύωρο ύπνο για να ξεπεράσω το χθεσινό ξενύχτι και αφού έκανα έναν καφέ, άνοιξα το facebook. Δεν ξέρω αν όλοι ήταν συνεννοημένοι, πάντως παντού σήμερα διαβάζω για χαμένες φιλίες και κολλητούς φίλους που απομακρύνονται. Αποφάσισα λοιπόν να γράψω γι’ αυτό.

Στη σημερινή εποχή, την εποχή της κρίσης, όλα είναι ετοιμόρροπα και η εμπιστοσύνη χάνεται. Οι σχέσεις των ανθρώπων κρέμονται από μια κλωστή. Γιατί, όμως, όλα αυτά; Μήπως η κρίση και τα οικονομικά προβλήματα που μας απασχολούν όλους – και όταν λέμε όλους, εννοούμε ΟΛΟΥΣ -μας κάνουν αντικοινωνικούς και γεμάτους νεύρα τα οποία ξεσπάμε αδίκως στους γύρω μας; Μήπως η οικονομική κατάσταση μάς έχει απορροφήσει όλους τόσο πολύ που ξεχνάμε να δώσουμε σημασία στα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας; Μήπως οι προδοσίες μεταξύ φίλων υπήρχαν πάντα και τώρα, με την κακή συνήθεια που έχουν οι άνθρωποι να γιγαντώνουν τα προβλήματά τους, φαίνονται να είναι πιο συχνές;

Ίσως στο παραπάνω ερώτημα να μην υπάρχει μια συγκεκριμένη σωστή απάντηση. Υπάρχουν όμως λύσεις που μπορεί να ακολουθήσει καθένας. Το να σκεφτόμαστε συνεχώς τα χρήματα τα οποία χρειαζόμαστε για μια βραδιά με τους φίλους μας και το να αγχωνόμαστε για το ότι δεν μας φτάνουν για να κάνουμε όλα αυτά τα οποία θέλουμε, δεν οδηγεί πουθενά. Ούτε θα μας βοηθήσει να βρούμε περισσότερα χρήματα – καλά, αυτό εννοείται – ούτε θα μας κάνει να βγάλουμε τα προβλήματα από το κεφάλι μας. Το μόνο που θα καταφέρουμε με αυτόν τον τρόπο είναι να «παγώσουμε» τις σχέσεις με τους φίλους μας και να περάσουμε ένα ακόμα μοναχικό βράδυ στον καναπέ μας παρέα με την τηλεόραση – αυτό ίσως ακούστηκε μελό, το θέμα είναι ότι σίγουρα δεν θα περάσουμε όπως θα θέλαμε.

Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τις γκρίνιες και την απαισιοδοξία. Το να κλαιγόμαστε στους κοντινούς μας ανθρώπους με λόγια του τύπου «δεν τα βγάζω πέρα και εσύ ψάχνεσαι για εξόδους», «ποιός πηγαίνει σε club/σινεμά/ταβέρνες με τέτοια κρίση;» δεν είναι λύση. Οι φίλοι μας καταλαβαίνουν ότι δεν έχουμε λεφτά, και εκείνοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν βιώνουν την ίδια κατάσταση, δεν θα τους κάνουμε να μας καταλάβουν λέγοντας τους τα παραπάνω, ούτε ξεσπώντας πάνω τους τα νεύρα που μας δημιούργησε το αφεντικό μας που δεν μας πληρώνει, η σπιτονοικοκυρά που μας ανέβασε το νοίκι ή οι λογαριασμοί που απειλούν το πορτοφόλι μας. Φίλοι μας είναι, μας αγαπάνε και προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα προβλήματα μας, δίνοντας μας απλόχερα αισιοδοξία και μερικές στιγμές χαλάρωσης. Τώρα, αν το κάνουν με λανθασμένο τρόπο, μπορούμε να προτείνουμε εμείς κάτι που να το αντέχει η τσέπη μας.

Σας προτείνω, λοιπόν, να μην απομακρυνθείτε από τους φίλους σας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε γύρω μας ανθρώπους που μας αγαπούν. Την επόμενη φορά που κάποιος φίλος σας σας προτείνει μια έξοδο, μην του αρνηθείτε εκνευρισμένος. Υπάρχουν όμορφα πράγματα που μπορείτε να κάνετε χωρίς να ξοδέψετε χρήματα. Μια βόλτα στην παραλία ή στο πάρκο, μια βραδιά ταινίας το σπίτι σας με σπιτικό ποπ-κορν, ένα πικ νικ με φαγητά που έχετε φτιάξει μόνοι σας, ακόμα και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μπορεί να σας ανεβάσει την ψυχολογία, μόνο και μόνο επειδή το κάνετε με την παρέα σας.
Η συμβουλή μου είναι να μην αφήσετε τον εαυτό σας να μιζεριάζει μέσα στο σπίτι. Σε τελική ανάλυση, η κρίση θέλει καλοπέραση και εσείς γύρω σας ανθρώπους που να σας κάνουν να γελάτε. Και ας μην ξεχνάμε, ότι τα προβλήματα γίνονται πιο μικρά και οι λύσεις τους πιο αποτελεσματικές όταν τα μοιραζόμαστε με τους κοντινούς μας ανθρώπους.

No related posts.