Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Ηλεκτρονική ανάγνωση: ξεχάστε τον υπολογιστή

Η βελγική εφημερίδα "De Tijd", σε ηλεκτρονική μορφή

Ακούγεται μακρινό έως εξωφρενικό αλλά μάλλον δεν είναι! Το ηλεκτρονικό βιβλίο, όπως ονομάζεται στα ελληνικά η νέα φορητή συσκευή ανάγνωσης βιβλίων και εφημερίδων, έχει ήδη βρει το φανατικό κοινό της στην Αμερική και ψάχνει τρόπους να διεισδύσει και στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Η νανοτεχνολογία δίνει ζωή στο «ηλεκτρονικό χαρτί» (e – paper) και επιτρέπει στον κάτοχό του να απολαμβάνει τα αγαπημένα του βιβλία αλλά και να παρακολουθεί τις εξελίξεις της επικαιρότητας όποτε το θελήσει, κάνοντας απλώς μια ανανέωση και επιλέγοντας την εφημερίδα της αρεσκείας του. Η ύλη των εφημερίδων εμπλουτίζεται συνεχώς μέσα στο 24ωρο, ενώ δεν θα αργήσει και η παροχή της δυνατότητας αναπαραγωγής βίντεο και κινούμενης εικόνας.

Το ηλεκτρονικό χαρτί είναι μια εξαιρετικά λεπτή, εύκαμπτη και ελαφριά οθόνη χειρός, πάνω από την οποία είναι τοποθετημένη μια μεμβράνη με ηλεκτρονικό μελάνι, το e-link. Το πάχος των πρωτοτύπων που έχουν αναπτυχθεί έως σήμερα είναι 3 χιλιοστά και το βάρος τους περίπου 150 γραμμάρια, ενώ μπορεί να λυγίσουν, χωρίς να αλλοιωθούν τα γράμματα. Από την άλλη, το ηλεκτρονικό βιβλίο μοιάζει με μικρή οθόνη χειρός, η οποία είναι αφής και «κατεβάζει» με την ίδια ευκολία εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία ασύρματα, χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η βελγική εφημερίδα «De Τijd», με ημερήσια κυκλοφορία 40.000 φύλλων, καταγράφηκε ήδη στην ιστορία ως η πρώτη -έστω και δοκιμαστική- «ηλεκτρονική εφημερίδα» του κόσμου. Το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και συγκεκριμένα το εργαστήριο λεπτών Υμνείων – Νανοσυστημάτων και Νανομετρολογίας παρακολουθούν στενά την κινητικότητα των εξελίξεων σε αυτό τον τομέα και συμμετέχει ενεργά στην έρευνα για τη βελτίωση των υλικών.

Μέχρι στιγμής το πιο διαδεδομένο σε κυκλοφορία ηλεκτρονικό βιβλίο είναι το kindle, που διατίθεται αποκλειστικά από το amazon.com και μόνο στην Αμερική. Ωστόσο η Wikipedia μας δίνει 13 διαφορετικές συσκευές ανάγνωσης:

Η συσκευή ανάγνωσης Kindle της Amazon

Plastic Logic Reader (2009)
Readius από την Polymer Vision (2008)
Digital Reader 1000 by iRex (2008)
Astak Mentor από την Astak Inc (2008)
BeBook Reader από την Endless Ideas (2008)
FLEPia από την Fujitsu (2007)
GeR2 από την Ganaxa (2007)
Kindle από την Amazon (2007)
Cybook Gen3 από την Bookeen (2007)
Hanlin eReader από την Jinke (2007)
Sony Reader από την Sony (2006)
iLiad από την iRex (2006)
Librié από την Sony (2004)

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το συγκεκριμένο τεχνολογικό επίτευγμα θα διευρύνει το αναγνωστικό κοινό, ειδικά όταν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα γίνει και πιο οικονομικά προσιτό, αλλά θα αποσπάσει αναμφίβολα κοινό από το έντυπο βιβλίο. Οι εκδοτικοί οίκοι επιπλέον, θα υποχρεωθούν να προσαρμοστούν σε αυτή την επαναστατική αλλαγή. Οι ειδικοί συγκαταλέγουν στα υπέρ της εφημερίδας του μέλλοντος τον περιορισμό της εκμετάλλευσης του δασικού πλούτου για την παραγωγή χαρτιού. Το ηλεκτρονικό βιβλίο, όπως είναι δεμένο με το διαδίκτυο, έχει όλο το μέλλον μπροστά του.

No related posts.