Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Άνοιξη… γεμάτη χρώματα, μυρωδιές και… αλλεργίες!

Η Άνοιξη είναι – για τους περισσότερους – η πιο όμορφη εποχή του χρόνου! Η μέρα μεγαλώνει, τα λουλούδια ανθίζουν, ο καιρός γίνεται πιο γλυκός… και οι αλλεργίες βρίσκονται σε έξαρση, μαζί με όλη τη φύση! Σίγουρα όλοι ταλαιπωρήθηκαν ή πρόκειται να ταλαιπωρηθούν κάποια στιγμή από ένα είδος αλλεργίας… γι’ αυτό ο αλλεργιολόγος, κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, απαντά σε κάποιες απλές αλλά συχνές ερωτήσεις.

Tί είναι οι αλλεργίες και πώς εκδηλώνονται;
Αλλεργία είναι η υπερβολική απάντηση του οργανισμού μας σε μη βλαπτικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως η γύρη, οι τροφές, οι σκόνες, οι μύκητες και διάφορα άλλα. Εκδηλώνεται κυρίως από τα συστήματα που έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον, όπως είναι τα μάτια, η μύτη, οι πνεύμονες και το δέρμα.

Ποιά είναι τα πιο συχνά συμπτώματα των αλλεργιών;
Συνήθως, στα μάτια εμφανίζεται κοκκινίλα, δακρύρροια, φαγούρα ή τσούξιμο. Όσον αφορά στη μύτη, το φτέρνισμα, το μπούκωμα, η φαγούρα και η καταρροή είναι αυτά που βασανίζουν τους περισσότερους. Τέλος, πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από δύσπνοια, βήχας ή συριγμό ενώ κάποιοι άλλοι εμφανίζουν εξανθήματα, έξαμα ή κοκκινίλες στο δέρμα τους.

Γνωρίζουμε πως οι περισσότερες αλλεργίες εμφανίζονται την άνοιξη. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν και κάποια άλλη εποχή;
Την άνοιξη είναι πιο συχνό το φαινόμενο γιατί η γύρη είναι περισσότερη. Παρόλα αυτά, ενδέχεται να εκδηλωθούν αλλεργίες όλο το χρόνο ανάλογα με τον παράγοντα που πειράζει τον καθένα από εμάς.

Υπάρχει τρόπος να προλάβουμε την εκδήλωση μίας αλλεργίας που γνωρίζουμε ότι έχουμε;
Υπάρχουν θεραπείες πολλών ειδών που εξατομικεύονται ανάλογα με την περίπτωση. Συνηθέστερη είναι η χρήση αντισταμινικών φαρμάκων και η απευαισθητοποίηση μέσω εμβολίων.

Η απευαισθητοποίηση προλαμβάνει ή απλώς καταπολεμά παροδικά τα συμπτώματα;
Η απευαισθητοποίηση μέσω εμβολίων θεραπεύει σε βαθμό που να εξαφανίζει σχεδόν την αλλεργία. Οι άλλες θεραπείες, όπως τα αντισταμινικά φάρμακα, τα σπρέυ και τα εισπνεόμενα, καταπολεμούν τα συμπτώματα.

Είναι εύκολη η αντιμετώπιση των αλλεργιών;
Ανάλογα με την περίπτωση. Υπάρχουν κάποιες αλλεργίες που αντιμετωπίζονται πιο εύκολα και κάποιες άλλες που αντιμετωπίζονται πολύ πιο δύσκολα.

Μπορεί μία αλλεργία που εκδηλώθηκε κάποτε, να μην εκδηλωθεί ξανά, παρότι δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της απευαισθητοποίησης;
Συμβαίνει κάποιες φορές αλλά είναι μάλλον σπάνιο.

Η Άνοιξη είναι όμορφη αλλά ενέχει και ορισμένους κινδύνους που πολλές φορές δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε. Μακάρι όλα τα ωραία πράγματα να διαρκούσαν πολύ και να μην μας ταλαιπωρούσαν…

No related posts.