Θεσσαλονίκη, πόλη «εθελοντικά» ζωντανή!

Καθώς το καλοκαίρι μας έχει ήδη απλώσει το χέρι και περιμένει καρτερικά το δικό μας, είναι μια καλή ευκαιρία για έναν σύντομο πλην χρήσιμο απολογισμό των εθελοντικών πρωτοβουλιών της πόλης μας και της σημασίας τους, τόσο ως πράξη όσο και ως γεγονός.

Για κάποιους ο εθελοντισμός είναι κίνημα, για άλλους ανάγκη, για άλλους πάλι μια περίεργης μορφής εκμετάλλευση, ενός έργου που παράγει καθένας μας ατομικά χωρίς κάποιο οικονομικό αντίτιμο… το σίγουρο είναι πάντως πως για τη Θεσσαλονίκη, ο εθελοντισμός μοιάζει αργά και σταθερά να παίρνει περίοπτη θέση στα δρώμενά της.

Μετά το περσινό διήμερο της πρωτοβουλίας «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς», ήρθε φέτος να προστεθεί άλλη μια φιλόδοξη προσπάθεια, ώστε η Θεσσαλονίκη να διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014». Χαρακτηριστικό παράδειγμα των εκδηλώσεων στην πόλη, αποτελεί η μεγαλύτερη γιορτή δρόμου που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, το λεγόμενο Street Party, στις 29 Απριλίου. Με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση της υποψηφιότητας μας στον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, δημιουργικές ομάδες, σύλλογοι, μεμονωμένοι πολίτες, σχολεία, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, λειτούργησαν όλοι με κοινό σκοπό την πλήρη επιτυχία της εκδήλωσης εκείνης. Έκαναν τον κόσμο να γίνει έστω και για μια βραδιά, μια τεράστια παρέα που κάλυψε όλο το χώρο της Νέας Παραλίας, από τον Λευκό Πύργο μέχρι και το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου.

Εδώ διακρίνει κανείς και την αξία του εθελοντισμού. Τους νέους και τις νέες – και όχι μόνο – που συμμετέχουν ως εθελοντές για τη διοργάνωση μιας τέτοιας μέρας αλλά και κάθε άλλης αντίστοιχης μέρας, συνήθως δεν τους συνδέει μια απτή γνωριμία. Όμως, για ένα περίεργο λόγο, αισθάνονται πάντα ότι τους δένει κάτι κοινό… κάτι σαν μια λεπτή, κόκκινη, πορτοκαλί, φωτεινή πολύχρωμη κορδέλα. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι συναντιούνται για έναν ιερό σκοπό, όποιος κι αν είναι αυτός.

Είναι πολλές οι προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει και ακόμα περισσότερες όσες ετοιμάζεται να υποδεχθεί η Θεσσαλονίκη. Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συμμετοχής σε κάθε μορφής εθελοντικής προσπάθειας, παρατίθενται παρακάτω ενδεικτικά κάποιες από τις εκδηλώσεις που θα υποδεχθεί η Θεσσαλονίκη και στις οποίες μπορεί καθένας να συμμετάσχει ως εθελοντής:

Η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης και το τμήμα δράσης, εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς, ανοίγουν τα παράθυρά της Οργάνωσης στην πόλη και διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα την εικαστική δημιουργία και έκφραση εθελοντών για το περιβάλλον το Σάββατο 28 Μαΐου 2011,στο κεντρικό κτίριο ΧΑΝΘ στις 11:00.
Η ΕΡΤ3 στο πλαίσιο των δράσεων της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που αναπτύσσει, διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών το Σάββατο 28 Μαΐου 2011 στο Λευκό Πύργο. Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί από τις εννέα το πρωί έως τις δύο το μεσημέρι στο άγαλμα του Ναυάρχου Βότση.
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παιδιά εν Δράσει» συνεχίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να «παρκάρει» στα πάρκα της πόλης και να τα ζωντανεύει με κάθε ευκαιρία! Ισχύει για όλες τις Κυριακές (χωρίς βροχή) του Μαΐου. Μόλις που προλαβαίνετε την τελευταία Κυριακή της άνοιξης, 29 Μαΐου, με τόπο συνάντησης το Γ’ Σώμα Στρατού, εκεί όπου το πάρκο θα μετατραπεί σε ένα απέραντο μέρος ιδανικό για πικ- νικ.
Την Τετάρτη 1η Ιουνίου και ώρα 15:00, η Πλατεία Αριστοτέλους μεταμορφώνεται και οι εθελοντές του «Θεσσαλονίκη 2014» σας καλούν σε ένα μεγάλο πικ- νικ στο γρασίδι. Η δράση διοργανώνεται, όπως και το Street Party που αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της γνωστοποίησης και της ενίσχυσης της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014».
Το Λιμάνι αλλιώς! Ένας χρόνος Θεσσαλονίκη Αλλιώς έχει ήδη συμπληρωθεί Με αυτή την αφορμή, το Σάββατο 4 Ιουνίου 2011, το Λιμάνι ζωντανεύει σε μία προσπάθεια να αναδειχθούν οι πολλαπλές αναξιοποίητες δυνατότητες αυτού του φυσικού θησαυρού της πόλης. Να είστε όλοι εκεί!

Αυτές και άλλες πολλές πρωτοβουλίες ενισχύουν την ιδέα του εθελοντισμού και αποδεικνύουν μέχρι στιγμής, ότι όταν μεμονωμένα άτομα ή κοινωνικές ομάδες λειτουργούν σε πλήρη αρμονία και συνεργασία, «κάτι εποικοδομητικό και δημιουργικό προκύπτει» !

Υπάρχουν πράγματα που όσα χρήματα και να έχει κανείς, δεν μπορεί να τα αγοράσει τη στιγμή που τα έχει απόλυτα ανάγκη. Μπορεί αυτό για παράδειγμα να είναι το ανθρώπινο αίμα, η ανθρωπιά ή η αλληλεγγύη. Προσφέροντας τις εθελοντικές σου υπηρεσίες, αισθάνεσαι πιο γεμάτος, πιο σίγουρος και λιγότερο μόνος. Η αξία της προσφοράς και η ηθική ικανοποίηση που παρέχει η βοήθεια σε έναν συνάνθρωπο, σε μια κοινωνική ομάδα ή σ’ ένα μη κυβερνητικό οργανισμό, είναι πάνω και πέρα από τα χρήματα. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, κατεξοχήν διαδραστικό, χωρίς ορισμένη διάρκεια, χωρίς ηλικία ή εκπαιδευτική κατάρτιση. Η Θεσσαλονίκη κάνει τον τελευταίο καιρό έντονες προσπάθειες να τραβήξει στο «ρεύμα» αυτό, ακόμα και τον πιο καχύποπτο, τον πιο αναποφάσιστο, τον λιγότερο τολμηρό. Μέχρι στιγμής το καταφέρνει.

Ας μην ξεχνάμε πως όλοι είμαστε εν δυνάμει εθελοντές ! Ας το εκμεταλλευτούμε!

No related posts.