Όταν ο άνεμος και το νερό φέρνουν αρμονία…

Οι περισσότεροι από εσάς έχουν ακούσει για το φενγκ σούι. Σε αυτό το άρθρο σας δίνεται η ευκαιρία να διαβάσετε λίγα στοιχεία για αυτό και να μάθετε ορισμένες κινήσεις που θα βελτιώσουν το χώρο σας.

Πόσες φορές σας έχει συμβεί να έχετε πονοκέφαλο χωρίς αιτία, να μην κάνετε καλό ύπνο, να μη νιώθετε άνετα στο ίδιο σας το σπίτι, να μην καταφέρνετε να συγκεντρωθείτε ή να χαλαρώσετε, να νιώθετε μεγαλύτερη ζεστασιά σε σπίτια φίλων, σε κάποιο εστιατόριο, κ.ο.κ. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το πού είναι χτισμένο το σπίτι σας, πώς είναι διαρρυθμισμένο και διακοσμημένο. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες γενικές αρχές και θεραπείες του φενγκ σούι, της κινεζικής αυτής «τέχνης», που ως στόχο έχει την επίτευξη της ισορροπίας στο περιβάλλον σας. Σημαντική για τους κινέζους είναι κι η σημασία του φενγκ σούι: άνεμος και νερό. Διαβάζοντας σχετικά άρθρα και βιβλία διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχει λογική πίσω από αυτούς τους κανόνες. Σε εσάς απομένει να ανακαλύψετε τα περεταίρω, να υιοθετήσετε συμβουλευτικά ό,τι σας ταιριάζει, αναλογιζόμενοι πάντα τις ανάγκες σας και τις δυνατότητες των χώρων σας. Στο χέρι σας είναι με πρακτικές κι οικονομικές παρεμβάσεις να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

1.Γενικά είναι καλό να επικρατούν οι καμπύλες κι όχι οι ευθείες μέσα στο σπίτι. Ενδεικτικά, προτιμότεροι είναι οι οβάλ καθρέφτες, αντί για τους τετράγωνους, ενώ οι κουρτίνες προτείνεται να πέφτουν απαλά στο πάτωμα, ώστε να μην είναι παράλληλες με αυτό.

Φυσικά υλικά κι έντονα χρώματα εξασφαλίζουν καλό φενγκ σούι στο μπάνιο

2. Κατά προτίμηση να χρησιμοποιείτε έπιπλα από ξύλο, μπαμπού κι άλλα φυσικά υλικά, ενώ η ύπαρξη φυτών, εκτός από τους κάκτους, είναι ευπρόσδεκτη. Συνιστώνται οι φτέρες και τα φυτά με στρογγυλεμένα φύλλα, ενώ αντενδείκνυνται να κρατάτε αποξηραμένα λουλούδια.

3. Κάτι που συνηθίζεται στα μοντέρνα σπίτια είναι οι σαλονοκουζίνες. Μάθετε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν αρμόζει σε ένα λειτουργικό σπίτι, όχι μόνο εξαιτίας του προβλήματος των μυρωδιών, αλλά κι επειδή δεν είναι ενεργειακά ευνοϊκό. Όπως αναφέρεται στην κύρια βιβλιογραφία μας, δεν είναι παραγωγικό να κάνετε πολλές δραστηριότητες σε ενιαίους χώρους. Να εργάζεστε, να διαβάζετε, να χαλαρώνετε, να υποδέχεστε τους καλεσμένους σας, να μαγειρεύετε και να κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο. Έτσι δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός των χώρων και των ασχολιών που αρμόζουν σε καθένα από αυτούς. Επίσης, τίθεται και θέμα ιδιωτικότητας. Για παράδειγμα, μπορεί να επιθυμείτε να μαγειρέψετε με μουσική και κάποιος άλλος να θέλει να δει τηλεόραση την ίδια στιγμή.

4. Μην κολλάτε τα έπιπλά σας στον τοίχο. Επιτρέψτε με αυτόν τον τρόπο στην ενέργεια να ρέει ανεμπόδιστη. Για τον ίδιο λόγο μην τοποθετείτε πολλά πράγματα κάτω από κρεβάτι σας. Καλή συνήθεια για ενεργειακούς λόγους είναι να αερίζετε την κατοικία σας συχνά, ακόμη και το χειμώνα.

Στα θετικά τα φωτιστικά, τα κομοδίνα, τα μαξιλάρια και το κεφαλάρι, στα αρνητικά η ασαφής απεικόνιση στον πίνακα

5. Κρεβατοκάμαρα:Στο υπνοδωμάτιο πρέπει να τηρείτε τον κανόνα της λιτότητας: Μετρημένα έπιπλα κι ένα μπουντουάρ-τουαλέτα, όπου δε θα στοιβάζονται αρώματα και καλλυντικά. Αποφύγετε τα κρεβάτια με αποθηκευτικό χώρο και τα στρώματα νερού. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να έχετε ένα μεγάλο και συμπαγές κεφαλάρι για να νιώθετε ασφάλεια. Πάνω από το κρεβάτι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ράφια με βιβλία, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας. Οι γνώστες συμβουλεύουν το κρεβάτι να μην βρίσκεται απέναντι από την πόρτα, ενώ είναι στοιχειώδες να μπορείτε να βλέπετε όποιον μπαίνει στο υπνοδωμάτιο πριν σας δει αυτός. Συνεπώς η καλύτερη θέση για το κρεβάτι είναι διαγωνίως απέναντι από την πόρτα. Γενικά σε αυτό το δωμάτιο να έχετε διακοσμητικά αντικείμενα κι έπιπλα εις διπλούν. Αυτό αποτελεί το συμβολισμό του ζεύγους. Έτσι να έχετε δύο κομοδίνα, ακόμη κι αν μένετε μόνοι -αποτελεί ευνοϊκό στοιχείο για όσους αναζητούν σύντροφο- αυτά να είναι ίδια και να απέχουν εξίσου από τους τοίχους. Απαγορεύεται να τοποθετείτε τον καθρέφτη απέναντι από το κρεβάτι, καθώς και να υπάρχει τηλέφωνο ή τηλεόραση εντός του υπνοδωματίου. Φροντίστε να έχετε χαρούμενες απεικονίσεις, πιθανότερα δικές σας με το έτερό σας ήμισυ και πάλι στη λογική του «εις διπλούν» κι επιλέξτε να χρησιμοποιείτε απαλό φωτισμό. Αν διερωτάστε τι χρώμα να βάψετε τους τοίχους, αποφασίστε εάν θέλετε να χαρακτηρίζεται η γωνιά αυτή από ρομαντισμό, συνεπώς επιλέξτε το ανοιχτό βερικοκί και το ροζ ή εάν θέλετε να είναι ένας χώρος που θα σας ηρεμεί, οπότε χρησιμοποιείστε φιστικί, απαλό τιρκουάζ ή γαλάζιο.

6. Μπάνιο: Στο χώρο, όπου φροντίζετε την προσωπική σας υγιεινή, είναι καλό να επικρατεί η τάξη και η καθαριότητα. Μία καθημερινή συνήθεια, το να αφήνετε το καπάκι της λεκάνης ανοιχτό, μπορεί να μην σας απασχολεί, ενοχλεί όμως ιδιαίτερα όσους ασχολούνται με το φενγκ σούι. Αυτή η συνήθεια, λένε, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια χρημάτων ή κι ενέργειας. Ορισμένα σπίτια έχουν στη συνέχεια του υπνοδωματίου, λουτρό. Επειδή κάτι τέτοιο δεν ενδείκνυται ενεργειακά κι αισθητικά, δύο τρόποι να αποτρέψετε την κακή ενέργεια, το επιβλαβές τσι, όπως το αποκαλούν οι κινέζοι, είναι να διατηρείτε την πόρτα κλειστή και να βάλετε πίνακες με ρομαντικές απεικονίσεις στις δύο πλευρές αυτής.

Καθαροί πάγκοι, άπλετο φως, φυτά δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την κουζίνα

7. Κουζίνα: Επιδιώξτε να έχετε τους πάγκους σας καθαρούς και προτιμείστε για τα έπιπλά σας το ξύλο. Επειδή την ώρα που μαγειρεύετε ή πλένετε τα πιάτα μπορεί να μην έχετε ορατότητα στο ποιος εισέρχεται στο χώρο, είναι καλό να τον βλέπετε με τη χρήση κάποιου καθρέφτη ή από τα ντουλάπια της κουζίνας, εάν αποτελούνται από υλικό στο οποίο αντανακλάται η φυσιογνωμία. Ειδάλλως η πλάτη στην πόρτα μπορεί να μην σας επιτρέψει να αφοσιωθείτε απερίσπαστοι στην προετοιμασία του φαγητού ή στην καθημερινή καθαριότητα. Επίσης, να ξέρετε ότι θεωρείται κατάλληλο να υπάρχει μια απόσταση μεταξύ του νεροχύτη και του ψυγείου με το φούρνο (νερό # φωτιά).

8. Τραπεζαρία: Προτιμήστε τα ξύλινα τραπέζια. Λάβετε υπόψη, όσον αφορά στις αποχρώσεις που θα κυριαρχούν, ότι το κόκκινο έχει την ιδιότητα να ανοίγει την όρεξη, ενώ το πορτοκαλί συμβάλλει στην πέψη, αλλά και τα δύο ενδείκνυται να χρησιμοποιηθούν με μέτρο. Για όσους προσέχουν τα κιλά τους προτείνεται το λευκό, το ζαχαρί, το μπεζ και το γαλάζιο.

9. Σαλόνι: Στο χώρο που θα υποδέχεστε τους φίλους σας, είναι καλό να επικρατεί ζεστή ατμόσφαιρα, η οποία επιτυγχάνεται με τη χρήση «χαρούμενων» αποχρώσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται ως κατάλληλοι χρωματισμοί για αυτό το δωμάτιο το βερυκοκί, το φυστικί, το πορτοκαλί, το ροδί και το φούξια. Αυτά τα χρώματα θα σας εξασφαλίσουν υψηλή ενέργεια και θα σας δημιουργήσουν την αίσθηση της ευεξίας.

10. Παιδικό δωμάτιο: Ο χώρος αυτός πρέπει να εξυπηρετεί κυρίως τρεις σκοπούς –να προσφέρει στο παιδί χαρά, να το εμπνέει για παιχνίδι, καθώς και να του εξασφαλίζει την ξεκούραση που χρειάζεται στην τόσο ευαίσθητη αυτή ηλικία. Αρκετά παιδάκια έχουν πρόβλημα με τον ύπνο με αποτέλεσμα οι γονείς να αναζητούν τις αιτίες. Ορισμένα πράγματα που μπορείτε να προσέξετε είναι αφενός τα υφάσματα που χρησιμοποιείτε (κουρτίνες, παπλώματα) να μην έχουν ως απεικόνιση ογκώδη ζώα και τρομακτικούς ήρωες από κινούμενα σχέδια, καθώς μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο τους κι αφετέρου να φροντίσετε ώστε να μη βλέπουν τα παιχνίδια τους όταν πέφτουν στο κρεβάτι. Αποφύγετε τα κρεβάτια κουκέτες, εκτός εάν δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν έχετε κάπως μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να βάψετε τους τοίχους σε πολύ απαλό κίτρινο, αφού ενδείκνυται ως χρώμα για τη μελέτη: συμβάλλει στην αυτοσυγκέντρωση, στην οργάνωση, αλλά και στην επικοινωνία. Πάντα όμως με μέτρο, καθώς η εκτεταμένη χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε ένταση.

Οι πληροφορίες προέρχονται κυρίως από το βιβλίο «Το Ελληνικό Φενγκ Σούι» της Ελένης Καΐρη, των Εκδόσεων Φερενίκη, Αθήνα (2006), το οποίο μπορείτε να δανειστείτε από τη Δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, όπου θα βρείτε και λοιπή σχετική βιβλιογραφία. Η κα Καΐρη παρουσιάζει στο σύγγραμμά της το «ελληνικό Φενγκ Σούι» ή αλλιώς το Ευ ζην.

Πηγές φωτογραφιών:

Φωτο 1: http://www.texnotropieskaidiakosmisi.com/

Φωτο 2&3: http://www.interiordesigners.gr/ 

No related posts.