Μετανάστες και ελληνική πραγματικότητα

Η Ελλάδα αποτελεί τη τελευταία εικοσαετία μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη εισροή μεταναστών ετησίως. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2009 που περιγράφουν τη κατάσταση σχετικά με το μεταναστευτικό θέμα.

Στη χώρα μας κατοικούν 900.000 αλλοδαποί οι οποίοι καταλαμβάνουν συνολικά το 8,1% του πληθυσμού. Στη πλειονότητά τους προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης όπως η Αλβανία, η Ουκρανία και η Γεωργία. Ένα μικρότερο ποσοστό κατάγεται από το Πακιστάν και την Αίγυπτο. Η παρουσία ατόμων διαφορετικών εθνοτήτων εντός των ελληνικών συνόρων, δημιουργεί αρκετά σημεία προστριβής με ορισμένες ομάδες του γηγενή πληθυσμού, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να βιώνουν τις περισσότερες φορές κλίμα περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την έλλειψη νομικού υποστηρικτικού πλαισίου τόσο για τους μετανάστες όσο και για εκείνους που ζητούν πολιτικό άσυλο από το ελληνικό κράτος, οδηγεί στη δημιουργία μιας σειράς τεράστιων προβλημάτων που ταλανίζουν τη καθημερινή ζωή συνανθρώπων μας που ήρθαν στην Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο.

Η ελληνική γραφειοκρατία, εμποδίζει τους μετανάστες να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα και ιθαγένεια. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 1997 έως το 2008 πραγματοποιήθηκαν 82.000 αιτήσεις για τη χορήγηση της πράσινης κάρτας, από τις οποίες, μόνο 2.300 κρίθηκαν κατάλληλες, σύμφωνα με όσα δηλώνουν εκπρόσωποι των μεταναστών. Η εκμετάλλευση των μεταναστών συνεχίζεται και στον εργασιακό τους χώρο, αφού οι περισσότεροι Έλληνες εργοδότες δε κολλάνε ένσημα ακόμα και σε άτομα τα όποια έχουν στη κατοχή τους πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης. Μόλις το 1/3 των μεταναστών μπορεί να εργαστεί νόμιμα, χάρη στην άδεια παραμονής που κατέχει. Οι υπόλοιποι αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν έναν εργασιακό μεσαίωνα, με χαμηλά μεροκάματα και ένα αβέβαιο παρόν και μέλλον.

Όσον αφορά το χώρο της υγείας, οι μετανάστες καταγγέλλουν τους ελλιπείς ιατρικούς ελέγχους που διενεργούνται κατά την είσοδό τους στη χώρα, αλλά και το γεγονός του ότι δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά μόνο στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων. Πολλοί όμως είναι και οι μετανάστες που το «σκάνε» από την Υπηρεσία Υγείας, εξ’ αιτίας του φόβου της απέλασης. Άλλο ένα μελανό σημείο στη παρουσία των μεταναστών στη χώρα μας είναι οι σχέσεις τους με την Ελληνική Αστυνομία. Κατά καιρούς, έχουν γίνει καταγγελίες για βίαιες προσαγωγές και βάναυση αστυνομική συμπεριφορά εις βάρος των μεταναστών, που καταλήγει πολλές φορές στο ξυλοδαρμό τους είτε μέσα σε Αστυνομικά Τμήματα, είτε κατά τη διαδικασία ελέγχου των στοιχείων τους.

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται, όλο και συχνότερα, φορείς οι οποίοι αποτελούν σύμμαχο των μεταναστών και αρωγό στη προσπάθειά τους για την εξασφάλιση ενός καλύτερου αύριο. Μια από αυτές τις προσπάθειες είναι και η ίδρυση του “Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών”, που λειτουργεί τα τελευταία 8 χρόνια με σκοπό τη δημιουργία ενός συλλογικού προγράμματος δράσης ως βάση για συνεχείς διαβουλεύσεις με στόχο μια βιώσιμη δομή, ενώνοντας όλους τους μετανάστες που κατοικούν στην Ελλάδα. Το ΕΦΜ ιδρύθηκε αρχικά, από 9 κοινότητες που ασχολούνταν με το θέμα των μεταναστών στην Ελλάδα, αλλά χάρη στις δράσεις του κατάφερε έως σήμερα να περικλείει στα μέλη του έως και 38 οργανώσεις. Οι προσπάθειες του ΕΦΜ, όπως έχει εξηγήσει και κατά το παρελθόν ο Μοαβία Αχμέτ, συντονιστής της συγκεκριμένης ομάδας, διεκδικούν τη βελτίωση της μεταναστευτικής πολιτικής, όπως αυτή ορίζεται από τον ισχύοντα νόμο περί αλλοδαπών 3386/2005, ο οποίος ρυθμίζει τις πτυχές της ζωής των μεταναστών εντός των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. Απώτερος στόχος είναι η προβολή μιας θετικότερης εικόνας του μετανάστη και η ομαλή ένταξή του και προσαρμογή στη κοινωνία, μέσω εκδηλώσεων όπως το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν και πολλές ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Παράλληλα δημιουργούνται σταθερές σχέσεις συνεργασίας με ελληνικούς και ξένους φορείς, όπως η Γραμματεία Μεταναστών και το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά του Ρατσισμού. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το ΕΦΜ, προτρέπει κάθε μετανάστη να αυτό-οργανωθεί και στη συνέχεια με τη στήριξη της ίδιας της οργάνωσης να «ανέβει» σταδιακά και ποιοτικά ο δημόσιος λόγος του και η διαπραγματευτική του ικανότητα.

Μεγάλοι αντίπαλοι στο έργο του ΕΦΜ είναι, σύμφωνα με τα μέλη του, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας καθώς και το σύνολο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας,  που δεν αναγνωρίζουν και δε προβάλλουν τις προσπάθειές τους, αλλά αντιθέτως προωθούν μια διαστρεβλωμένη εικόνα του μετανάστη, θεωρώντας τον ως υπεύθυνο για τη κακή οικονομική κατάσταση της χώρας καθώς και την αύξηση της εγκληματικότητας.

Για αυτό το λόγο άλλωστε καλούν όλους τους πολίτες να έρθουν σε επαφή με το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, είτε τηλεφωνικώς στο 210 821611 είτε ηλεκτρονικά μέσω της διεύθυνσης www.migrant.gr, προκείμενου να τους ενημερώσουν για τις δράσεις και τους σκοπούς της συγκεκριμένης προσπάθειας.

 

No related posts.