Υδάτινη διαρροή κυανίου καταστρέφει την Τουρκία

Ο κίνδυνος για τεράστια οικολογική καταστροφή, έπειτα από ατύχημα διαρροής κυανίου παραμένει ζωντανός, διχάζοντας κυβέρνηση και κοινό για το αν το νερό είναι πόσιμο πια ή όχι.

Ανησυχία έχει προκαλέσει από τις αρχές Μαΐου στην Τουρκία η κατάρρευση αναχώματος σε φράγμα που είχε στηθεί στην περιοχή της Κιουτάχια από εταιρεία εξόρυξης ασημιού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μολυνθούν σημαντικές ποσότητες πόσιμου νερού. Η Eti Silver Corporation χρησιμοποιούσε κυάνιο για την εξόρυξη ασημιού στην περιοχή, λόγω όμως δυνατών βροχοπτώσεων, στις 7 Μαίου, ένα από τα δύο αναχώματα που συγκρατούσε το νερό με τις κυανιούχες ενώσεις κατέρρευσε. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ριτζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την επόμενη μέρα σε προεκλογική ομιλία στην περιοχή του ατυχήματος, καθησύχασε τον κόσμο λέγοντας ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Κατηγόρησε, επίσης, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υποστηρίζοντας ότι παρουσιάζουν τα γεγονότα με υπερβολικό τρόπο, εκφοβίζοντας τους πολίτες χωρίς λόγο.

Μετά την κατάρρευση του πρώτου αναχώματος που είχε στηθεί στο φράγμα, οι εν λόγω αρχές της περιοχής ισχυρίστηκαν ότι έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές κυανίου στις γύρω αγροτικές περιοχές και στο σύστημα ύδρευσης. Πέντε ημέρες μετά το ατύχημα όμως διαμάχη ξέσπασε μεταξύ του Μηχανικού Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και των κυβερνητικών στελεχών εξαιτίας των διαφορετικών αποτελεσμάτων από την εξέταση των δειγμάτων που ελήφθησαν από τα υπόγεια νερά της περιοχής. Η πρώτη έκθεση του Επιμελητηρίου έδειξε ότι τα ποσοστά κυανίου στο πόσιμο νερό έφτασαν τα 0, 071 ppm, γεγονός που καθιστά το νερό μη πόσιμο αφού το νόμιμο επιτρεπόμενο όριο είναι 0, 005 ppm. Από την άλλη μεριά, τα κυβερνητικά εργαστήρια έδειξαν ότι τα ποσοστά κυανίου στο νερό είναι σε λογικά επίπεδα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο δείγματα ελήφθησαν την ίδια ημέρα από την περιοχή Köprüören, η οποία βρίσκεται 4, 5 χιλιόμετρα από το σημείο διαρροής.

Ο υποδιοικητής της περιοχής, Cengiz Horozoğlu, επιμένει ότι τα αποτελέσματα του Επιμελητηρίου είναι λανθασμένα, γεγονός που διχάζει την κοινή γνώμη και ιδιαίτερα τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους κατοίκους της περιοχής. Οι τελευταίοι διαμαρτύρονται επανειλημμένα αλλά χωρίς αποτέλεσμα και ζητούν να αποχωρήσει η εταιρία από την περιοχή. Σύμφωνα με την έκθεση του Επιμελητήριου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Greenpeace, το κυάνιο θα διαρρεύσει στα υπόγεια νερά τη δέκατη ημέρα μετά το ατύχημα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ήδη γίνει. «Προβλέπουμε ότι το ποσοστό του κυανίου μέσα και κάτω από τα υπόγεια ύδατα θα συνεχίσει να αυξάνεται. Σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων της Τουρκίας, το υπόγειο νερό της περιοχής δεν είναι κατάλληλο προς πόση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση του Επιμελητηρίου όπου και τονίζεται ότι οι κάτοικοι έχουν ήδη ειδοποιηθεί για ενδεχόμενη εκκένωση της γύρω περιοχής. Επίσης, οι ιθύνοντες του Επιμελητηρίου παροτρύνουν την κυβέρνηση να εφοδιάσει με καθαρό πόσιμο νερό τα χωριά και να δημοσιοποιήσει τα αληθινά αποτελέσματα των εξετάσεων.

Έτσι, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση διαδηλώνοντας εναντίον της εταιρίας ενώ οι εργάτες προσπαθούν να ενισχύσουν τα αναχώματα, προκειμένου να μη συνεχιστεί η διαρροή. Το τρίτο ανάχωμα θα καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή, σύμφωνα με το γεωλόγο, Tahir Öngör. «Στη χειρότερη περίπτωση το μολυσμένη νερό μπορεί να φτάσει έως και τον ποταμό Πορσούκ στο Εσκίσεχίρ ή ακόμη και στη Μαύρη Θάλασσα μέσω του ποταμού Σακαρία», τόνισε ο κ. Öngör. Την ίδια στιγμή, ο κ. Banu Dökmecibası από την Greenpeace της Κωνσταντινούπολης ανέφερε στη Daily News ότι «Οι κάτοικοι πρέπει να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις», συμπληρώνοντας ότι ακόμη και μία ελάχιστη ποσότητα κυανίου στο νερό ή στο έδαφος μπορεί να προκαλέσει τεράστια καταστροφή τόσο στο περιβάλλον όσο και στις ανθρώπινες ζωές.

Το ατύχημα στην Κιουτάχια θεωρείται πολύ πιο επιβλαβές ακόμη και από αυτό της Ουγγαρίας, όπου τοξικά απόβλητα μολύβδου, κάδμιου, αρσενικού και χρωμίου εξαπλώθηκαν στους ποταμούς της χώρας. Εξαγριωμένοι κάτοικοι ζουν καθημερινά με τον κίνδυνο δηλητηρίασης. Καλλιέργειες, ζώα και φυτά καταστρέφονται. Οι εξετάσεις των υδάτων από τα εργαστήρια συνεχίζονται καθημερινά ενώ οι εργάτες παλεύουν ασταμάτητα στο φράγμα. Οι οικολογικές οργανώσεις ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, να δράσει γρήγορα πριν η καταστροφή έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες, αλλά κυρίως να παραδεχτεί το μέγεθος του συμβάντος και να αποτρέψει τυχόν θανάτους και περαιτέρω καταστροφές.

No related posts.